Skocz do zawartości

STEEZ 100HL - problem Pilne

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa Pilna, bo właśnie jest w reklamacji i Daiwa twierdzi, że to normalne :(

a mianowicie

Kupiłem dwa Steez'y : 100SHL i 100HL, 100SHL pracuje bardzo gładko i cicho, nie mam najmniejszych zastrzeżeń, ale 100HL ma taką małą wibrację (jakby o krótkim okresie i wysokiej częstotliwości) jest to wyczuwalne i nawet słyszalne (przy szybkim kręceniu taki lekki metaliczny świst), co ciekawe jak się dokręci hamulec (walki) to bardziej, a jak odkręci na zero to mniej. Daiwa twierdzi, że to normalne :

"I asked daiwa about it . they say that it is normal .
The drive gear and pinon gear has a bit play and it might make like frictionand light vibrations."

ale jak się wyjmie szpulę to pracuje idealnie, czuć to tylko jak szpula jest w środku, no i najbardziej przy tym dokręconym hamulcu, macie jakiś pomysł, bo Daiwa przysłała nową sztukę do mojego sprzedawcy i podobno jest to samo

Edytowane przez bazyloss

Różnica pomiędzy pracą ze szpulą, lub bez jest zawsze, bo pinion jest luźny, a raz obciążony i jednocześnie podparty szpulą. Czasem coś tam słychać a czasem nie. Jeśli po dokręceniu hamulca słychać bardziej, to moim zdaniem jest coś na przekładni, tak jak pisze daiwa. Po dokręceniu hamulca duże koło nie ma żadnego luzu góra-dół na osi, delikatnie zmienia położenie względem piniona, w stosunku do sytuacji kiedy hamulec jest odkręcony. Czy to jest przyczyna nie mam pojęcia. Takie gdybanie. 

A jeszcze jedno. Co jest przy dociśniętej szpuli paluchem i dokręconym hamulcu? Słychać bardziej?

Edytowane przez Krzysiek_W

Moim zdaniem nie, zważywszy na półkę cenową oraz model bliźniaczy, w którym to nie występuje. Ja zwróciłem tylko uwagę, że czasem w niektórych modelach jest tak, że czuć a nawet słychać lekko pracę przekładni. Mówi się, że model tak ma i mają to wszystkie. Jeśli w jednych jest a w innych nie, to coś nie halo. Nie znam steeza, nie powiem nic więcej. 

Edytowane przez Krzysiek_W

Cześć

Swego czasu miałem dwa Steez-y 103HL. Jeden z nich był ze mną parę sezonów - kilka razy rozkręcany, czyszczony, smarowany. Nie było potrzeby jednak nadgorliwość i ciekawość pracy elementów brała górę. Na Twoim miejscu rozkręcił bym młynek, ściągnął fabryczne smary, które jak mniemam są w oszczędnej formie przestawił złożenie na trybach o kilka oczek dalej, nasmarował właściwe elementy smarem np. Molibdenowym Daiwy i skręcił zgodnie ze schematem w całość. Bez względu na dalszą pracę jeśli dźwięk minimalnie wydobywa się z młynka poddał go obciążeniom, czyli normalnej wędkarskiej pracy. Elementy powinny się spasować-dotrzeć, zakładając, że nic  nie stuka i nie stawia mechaniczny opór. Sprawdź jeszcze prawy panel czy poprawnie go zakładasz jak również pokrętło docisku szpuli (czy nie jest zbyt mocno dokręcone). Zbytnie dociśnięcie szpuli powoduje otarcia w komorze, szum, delikatne rytmiczne stukanie. Steez to perfekcja wykonania i montażu, trudno uwierzyć by coś było "spipcone". Skonsultuj to w realu z kimś kto serwisuje samemu te młynki, powinien szybko znaleźć przyczynę. Nie odpuszczaj tuningowi, sprawa zapewne wkrótce się wyjaśni... Zawsze mogę go kupić "jako uszkodzony" za połowę ceny... ;)  :D  No dobra żart... Głowa do góry, SUPER MASZYNA, daj mu szansę...

szpula dokręcona tylko tyle, aby się nie chwiała, prawy panel jest raczej dobrze zakładany, w tej chwili jest w JP, mam oczywiście możliwość go tam zostawić lub wymienić na coś innego, może na drugiego SHL, ale ten miał być do trochę cięższej pracy i dlatego mniejsze przełożenie, trochę się boję płacić jednak sporo za kołowrotek, rozbierać, smarować i liczyć, że się ułoży, zwłaszcza, że przy hamulcu na min, też to czuć w ręce

ale dzięki Andrzeju za rady, gdyby nie mała łapka i problem z nadgarstkami to wybór na wymianę byłby oczywisty :)

Edytowane przez bazyloss

Ja to bym go od razu rozbebeszył :D , ale rozumiem. Widziałem różne przekładnie. Nowe, które pracowały z kulturą betoniarki, stare z mocno zużytymi zębami, które pracowały nienagannie. Mechanizmy potrafią się ułożyć, jednak dystans do nowego, co to nie spełnia oczekiwań jest zrozumiały. Niestety ząbki wrażliwe są i nie wiele trzeba, żeby było czuć. Jak cały metalowy, to dopiero potrafi nieść wibracje. Szukałbym tylko w napędzie przyczyny, czyli ustawienia względem siebie piniona i dużego koła. Czy żadne podkładki nie zamienione= koła na tej samej wysokości. Smar słuszna uwaga, sprawdzić czy pinion swobodnie wraca do pozycji itp. Czasem to jest jakaś bzdura.

Nic tylko Ryoga 1016 HL... :D  :D  :D

Wiem, wiem, "małe łapki", przez ciekawość sprawdź ją kiedyś w realu...

Pozdrawiam  ;)

z pewnością, przeszukałem już chyba wszystkie zasoby foto/video, aby sobie wyobrazić jak to leży - ale waga niestety też nie ta, przy jerkach, wahadłach czy woblerach to pewnie jeszcze nie problem (pozycja wędki/nadgarstek) ale to ma być kręcioł do jigowania za sandaczem

Edytowane przez bazyloss

A ja co robię łowiąc sandacze... Zamiast gum, kogutów używam wahadła, sposób prowadzenia ten sam tylko przynęta ma inną pracę... Nadgarstek prawej ręki można zastąpić korbką i całym przedramieniem. Z tym nadgarstkiem to jakiś przesąd - bądź elastyczny...

wiesz mi, że walczę sam ze sobą od jakiegoś czasu, a dodatkowo okrąglaki podobają mi się wizualnie, choć trzeba przyznać, że trzymając zestaw ze Steezem ważący w sumie 265g trudno się przemóc do innej konfiguracji

jeśli będę miał okazje popracować z Ryogą i okażę się to nie takie straszne ;) to z pewnością mocno rozważę taką alternatywę

Edytowane przez bazyloss

• 11 miesięcy temu...
  • 10 lat później...