Mrwoodstock Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Witam brać rybacką. Jestem zmuszony założyć temat na nowo po omyłce moderatora za co przepraszam. Z okazji nowego sezonu chcę kupić porządny zestaw do spiningu rzecznego, który będzie ukierunkowany na szczupaki. Dotychczas moja przygoda z wędkarstwem wyglądała tak iż w ciepłe dni lubiłem zamoczyć kija używając do tego zestawów spławikowych. Do rzeczy, pierw podam trochę faktów:- spining- Wisła- połów z brzegu- woblery do 35g- plecionka momoi takumi 0.18mm wraz z przyponem tytanowym dragon 9kg 35cm- szczupak Wpadł mi w oko ładny kijek ze stajni ST. Croix o nazwie Avid i poniższych gabarytach:- model: AVS90HF2- długość: 275cm- moc: h- akcja: fast- części: 2- moc linki: 6-12.5kg- przynęta: 14-56g- waga: 168g- uchwyt: 6 Istnieje także długość wędki 293cm o takich samych parametrach, jednak sądzę, że 275cm są wystarczające. Wszystko dobrze lecz zastanawia mnie jeden fakt. Czy zapas do 56g jest potrzebny przy połowie szczupaka? Zwykle wystarczają kije o c.w. 35-40g. Niestety Avid nie posiada żadnego modelu, który wypełniłby istniejącą lukę c.w. w kijach posiadający max 28g oraz 56g a szkoda. Oceńcie obiektywnie ten kijek i powiedzcie co o nim sądzicie. Zda egzamin na Wiśle przy szczupaku czy jednak te 56g będzie razić? W planach mam stosowanie woblerów o masie ok. 35g wraz z plecionką momoi takumi 0.18mm oraz przyponem tytanowym dragon 9kg 35cm (jeśli dobrałem złe parametry plecionki czy przyponu do warunków, ryby to zamieście także taką informację). Przy kołowrotkach życie mi się komplikuje ponieważ jest ich całe mnóstwo, a i tak zwykle mi coś nie pasuje ;-) lub po prostu nigdzie nie znalazłem o nich rzetelnej opinii.Dotychczas zapatruję się na:- Penn Battle- Quantum Exo Spining- Quantum Cabo Pts- Abu Garcia Revo Neos- Daiwa Seagate-E 3500QD- Daiwa Ballistic SH- Daiwa Caldia Mym cichym faworytem do niedawna była Daiwa Seagate-E 3500QD lecz wydaje mi się dosyć duża jak na Wiślane polowy szczupaka, tym bardziej na plecionkę 0.18mm (przypominam, jeśli to zły wybór, dajcie znać) ponadto kręcioł swoje waży 395g co przy konkurencyjnych maszynach rozmiaru 3500 wygląda słabo. Na rozmiar 3000 skusiłbym się zapewne długo nie myśląc. Skierowałem także swój wzrok w stronę Quantum Cabo Pts głównie z tego powodu iż jest dość ciekawie skonstruowany oraz był przez kilka osób opisywany za bardzo dobry przedmiot. Niestety i on jest "sporym" kołowrotkiem o wadze 394g przy rozmiarze 40. Na fishing-test dostał dobre noty lecz trzeba je traktować z dystansem. Czytając dalej zatrzymałem się na Daiwa Caldia. O rozmiarze 3000 nie przeczytałem dotychczas złego słowa. Było jedno stwierdzenie o niezbyt idealnym nawijaniu linki. Jednak czy takiemu kręciołowi nie zrobię krzywdy wędkując w Wiśle na cięższe zestawy? Dla porównania powyższych model 3000 waży 255g. Powiedzcie czy jest sens zakładać do kija na szczupaka kołowrotki o wadze bliskiej 400g?Oceniajcie, piszcie i doradźcie. Jestem otwarty na nowe propozycje. Podana przeze mnie lista kołowrotków nie jest zamknięta. Przedziałem cenowym niech będzie kwota ok. 1200 zł +/- gdy będzie coś wartego uwagi. Ja tymczasem uciekam szukać dalej sprzętu, który mnie w pełni zadowoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Witaj, bardzo "naukowo" podchodzisz do sprawy. Jeśli nie łowiłeś do tej pory na spinning polecam każdą godzinę poświęconą na złożenie" idealnego zestawu" poświęcić na chodzenie za szczupakiem z jakimkolwiek sprzętem, po pierwszym sezonie będziesz wiedział czego potrzebujesz i czy Cię to w ogóle kręci. A sprzętowo - wyczaić coś na forumowej giełdzie, używanego ale sprawdzonego, zarówno kij, jak i kołowrotek. Do 99% szczupaków łowionych w kraju planowany przez Ciebie zestaw jest ogólnie przeszacowany. Wobler jest OK, ale pomyśl o gumach, wirówkach, wahadłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) Powiedzcie czy jest sens zakładać do kija na szczupaka kołowrotki o wadze bliskiej 400g? Czy jest sens, to tego nie wiem, ale od paru ładnych lat mam przykręconą do kija daiwę 3500, która w zależności od modelu waży 350-400gr i nie widzę w tym nic dziwnego, a nawet chwalę sobie :-)Warto się chyba zastanowić, jakie przynęty ten kręcioł ma nawijać...Osobiście żadnego z wymienionych przez Ciebie kołowrotków w rękach nie miałem, zatem nie umiem się wypowiedzieć. Edytowane 23 Marca 2013 przez psd27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Witam brać rybacką.Wędkarską raczej, a nie rybacką... my za rybakami za bardzo nie przepadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrwoodstock Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Drobne nieporozumienie Range 1970 spining miałem już w rękach lecz nie było to wędkowanie po kilkanaście godzin w tyg, a takie bardziej odświętne dla przełamania monotonii Nie porywałbym się z takimi kwotami na technikę, której ani razu nie uprawiałem. Chciałbym to od nowego sezonu właśnie zmienić. psd27 mógłbyś powiedzieć co za daiwą o rozmiarze 3500 wędkujesz? Powiedz coś więcej, gdzie i na co wędkujesz mając taki kręcioł w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 temat zestawu szczupakowego, co by nie mialo nim byc, byl na tym forum walkowany jakies 170 razy, dlatego radze skorzystac z wyszukiwarki zamiast wywazac drzwi, szeroko, otwarte ... np. tu http://jerkbait.pl/topic/11016-zestaw-na-szczupaka-sandacza/page-2?hl=+zestaw%20+szczupaka ... osobiscie nie wyobrazam sobie lowienia woblerami, w tych rozmiarach, wedka o takich gabarytach, 35 gramowe wabiki ze sterem, prezentowane prawie 3 metrowym avidem o mocy 20 lb, na lince '0.18' zakrawa na kabaret, bynajmniej dla mnie osobiscie polecam odchudzic zestaw, a przede wszystkim skrocic wedke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrwoodstock Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Dobra teraz możemy się pośmiać ponieważ wciąż staram się ogarnąć temat. Zostawmy na bok marki i ceny. Jakie zaproponowałbyś parametry dla kija, którym będę wędkować (jedynie z brzegu Wisły) oraz jaką linkę poleciłbyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 polecilbym pojsc do sklepu i pomacac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrwoodstock Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Wiem, że macanie jest najlepsze lecz potrzebuję suchych faktów czym muszę się kierować. Resztę doczytam i sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Do Avida którego podałeś jak najbardziej pasuje kołowrotek rzędu 3500 Daiwy o wadze około 350g. Jest tylko jedno ale, to jest zestaw na TROCIE. A przynajmniej ja i moi koledzy takiego zestawu używamy na trocie. Już prędzej wziąłbym go na "małe" sumy niż szczupaki. Po kilku godzinach łowienia takim zestawem łapy ci odpadają, no chyba że masz rozmiaru wioseł do kajaka .Jeśli miałbym coś brać na szczupaka na początek ze stajni ST. Croix typu Avid to spokojnie brałbym 28g - Avidy to mocne wędki i niedoszacowane. Woblera 35 g spokojnie rzucisz. Przy takich woblerach jest jednak inna kwestia - to też jeden z powodów mocnych zestawów trociowych - jaki ten wobler stawia opór wodzie i w jakim będziesz łowił prądzie. Avid do 28 g to takie wg mnie optimum pomiędzy wędką która połowisz większymi woblerami, jak i pójdziesz z gumami. Avid do 28 g to taki firmowy odpowiednik no name do 40 g. W zależności jaką masz "łapę" to weź odpowiedni kołowrotek - wagowo, ważne też aby w miarę odpowiednio wyważał wędkę. Do tego Avida 2,75 wziąłbym raczej coś typu Daiwa 2500 (mysle o "starych" np: tournamentach 2500iA lub ze stajni Shimano wielkościowo 4000) czyli około 300g, do tego 2,9 już raczej 3500 -> 400 g. To kwestia dość indywidualna.Tak jak pisze @range1970 połów jeden sezon a będziesz wiedział czego potrzebujesz. I tak skończy się co najmniej kilkoma zestawami. Sadzę że jeśli kupisz tego Avida do 28g 2,75 to znajdzie miejsce na stałe w twojej "stajni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Witam,- czy pisząc o woblerze do 35 gr. miałeś jakiś konkretny model na myśli?, bo jakoś nie widzi mi się łowienie w Wiśle np. "Perchem" 12 - trochę chyba za ciężko,- przypon tytanowy - fajna rzecz, ale łowiąc w rzece szybko zbankrutujesz.Ogólnie:- za "ciężko" ( i w kwestii podejścia do tematu, a szczególnie na początek przygody ze spiningiem)- jak na początek zestaw: - wędzisko do 28-35 gr. wyrzut, długośc 2,7m, akcja fast. - kołowrotek Daiwa 3000 (np. niebieska Certate), Shimano 4000 (TP)Do sezonu jeszcze trochę czasu, na giełdzie na pewno coś ciekawego się trafi.Edit: akurat w tym momencie na giełdzie możesz skompletowac fajny zestaw: Diaflash 2,7do 40 gr.+ TP 4000 Edytowane 24 Marca 2013 przez slawek_2348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 WitamMoja propzycja kijek batson do 28gr 17lb (rx7,8) plus daiwa w wielkosci 3000 spokojnie wystarczy ew avid do 28gr masz jeszcze czas poczytaj kazdy ma inne preferencje jednem musi miec kijek 2.75 a dugi potrzebuje 3m albo i dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroXXX Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Ja może o swoich odczuciach, bardziej ogólnie. Mam 2 Kije St. Croix i mam wobec nich bardzo mieszane uczucia. Avid AVS66LF i Tournament TBS68MXF. Wędki bardzo fajne, ale .... W Avidzie klikają 3 przelotki a w Tournamencie 1 część kołowrotka w ogóle nie była przyklejona i uchwyt Skss zaczął się rozjeżdżać. Wędki używane niezbyt intensywnie przez pół sezonu. Gwarancja w stanach, wysyłki kombinacje, wędki jednoczęściowe, żeby nie tracić czasu owinąłem uchwyt taśmą izolacyjną, tylko kumpel się ze mnie śmiał że ,,ąmerykańskie i na taśmę". Reasumując wędki fajne, ale warto być przygotowanym na niespodzianki, Chyba że jestem takim pechowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Wiem, że macanie jest najlepsze lecz potrzebuję suchych faktów czym muszę się kierować. Resztę doczytam i sprawdzę. ogolnie i bez naduzywanego nazewnictwa markowego wedka 2.30 do gora 2.60, o akcji mod fast, lub na calej dlugosci przesztywniona regular fast, moc 20 lblinka pleciona 20 lb, do tego dobry przypon stalowy 20 lb, na dobrych komponentach (agrafki i kretliki)kolowrotek wedle upodoban, wielkosc okolo 4000, wagowo tak jak kto lubi i tak, zeby dobrze z wedka wspolpracowal, powiedzmy 260-360 gramzaznaczam, ze staram sie opisac zestaw pod woblery i ewtl swimbaity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrwoodstock Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) jabrObawiam się używać kijka max c.w. 28g z przynętami do 35g przy mocnym nurcie. Kij będzie wytrzymywał swoje przeciążenia i obciążenia lecz widoczność brań mi zmaleje na skutek zwiększonej jego pracy. slawek_2348Zastanawiałem się nad: Executor, Hornet 9 oraz modele im podobne w tym model o kształtach Minnow. Dokładne modele wyjdą w praniu po sprawdzaniu ich skuteczności. Natomiast coraz to bardziej zastanawiam się także nad zaopatrzeniem się w kilka rodzai cięższych gum.Niestety Cerate nie kupię, szkoda mi aż tyle kaski na kręcioła choć mam na niego wielką ochotę . Skłaniałbym się bardziej ku tańszej Caldia rozmiaru 3000. zorroXXXZdarzają się felerne egzemplarze lecz nie zmienia to faktu iż kije są bardzo cenione. pittPodobnym tropem poszedłem jeszcze dziś w nocy po doczytaniu nowych informacji.Znalazłem kijek Lamigals G1000 o modelu G1311.- długość: 255cm- akcja: fast- moc linki: 5-10kg- c.w.: 14-42gCena ponadto jest zbliżona do Avida. Edytowane 24 Marca 2013 przez Mrwoodstock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) "jabrObawiam się używać kijka max c.w. 28g z przynętami do 35g przy mocnym nurcie. Kij będzie wytrzymywał swoje przeciążenia i obciążenia lecz widoczność brań mi zmaleje na skutek zwiększonej jego pracy."Tak jak Ci pisałem to bardziej kwestia oporu przynęty w wodzie.Jeśli to będzie duży opór, wędka będzie już ugięta pod samym woblerem, branie poczujesz bez problemu, ale nie będziesz miał czym zaciąć. I tu się zgadzam że ten do 28g do takiego oporu będzie za słaby. Ale tym do 56 g nie połowisz finezyjnie, to będzie wędka na "grubego zwierza", a Avid do 28g to taki uniwersał.Zgadzam się natomiast z zorroXXX, mam Avida do 18g, klikała największa przelotka - od razu taki przyszedł. Dostawca wymienił ją w polskiej pracowni, mówiąc jednocześnie że klikanie dużych SIC to normalne - dla mnie nie . No i mam nową/naprawianą wędkę. Zostawiłem sobie bo jest naprawdę OK - to taki mój uniwersał na Wisłę boleniowo-kleniowy ( u mnie Wisła ma kilka/kilkanaście metrów szerokości ) Edytowane 24 Marca 2013 przez jabr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 dla mnie fast i woblery nie idzie w parze, ale to dla mnie z zawartosci postow widac, ze nigdy nie lowiles zadnym st.croix czy tez lamiglassem, dlatego uparcie poradze raz jeszcze, zamiast lizac cukierki przez szybe, idz do sklepu i wez w rece kij z zamontowanym kolowrotkiem, i sam sie przekonasz ile wedka X ma mocy, jakie ma ugiecie, czym sie rozni od wedki Y, a przede wszystkim, ktory zestaw bedzie tobie odpowiadal, a ktory nie bedzie ... reszta pisaniny, to gdybanie, tudziez zawracanie wisly kijem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi