Skocz do zawartości

Lakier SIKKENS

Rekomendowane odpowiedzi

a prawda o lakierach to jest chyba troszeczkę inna....kazdy lakier bedzie alastyczny w jakimś stopniu bo to jest LAKIER a nie żywica....twardość powłoki zalezy od podłoża...żebyś używał nie wiem jakiego cudownego lakieru to jak korpus woblera bedzie "miekki" to i po lakierowaniu tez tak bedzie sie wydawąło.... że "lakier jest miękki"

a prawda o lakierach to jest chyba troszeczkę inna....kazdy lakier bedzie alastyczny w jakimś stopniu bo to jest LAKIER a nie żywica....twardość powłoki zalezy od podłoża...żebyś używał nie wiem jakiego cudownego lakieru to jak korpus woblera bedzie "miekki" to i po lakierowaniu tez tak bedzie sie wydawąło.... że "lakier jest miękki"

Napisałem "za miekki".

A te lakiery to  tez żywice i często też epoksydowe i  też zazwyczaj chemoutwardzalne (epoksydowe zawsze). Akryle to też żywice.

Samochodowe z założenia mają być elastyczne, ażeby nie odpryskiwały przy pracy elementów na których są położone.

Lakiery do maszyn budowlanych i naczep/przyczep mają dużo mniejszą elastyczność po utwardzeniu, ale nadal parkietowy jest jest twardszy.

Piszesz żywice są twarde. A ja mam takie, które po utwardzeniu są elastyczne. I co?

i nic....!!!! chodziło mi o to że jak chcesz mieś twarda powłokę to skup sie najpierw nad korpusem żeby był jak najbardziej twardy a wtedy twardość lakieru nie bedzie już tak istotna...

Człowieku zastanów się co piszesz.... :huh: co ma twardość korpusu do twardości powłoki lakierniczej ??? 

Edytowane przez spinnerman

W zasadzie racja ale kolega Erixon nic nie pisał ze ma za miękki :lol: korpus .

Napisałem "za miekki".

A te lakiery to  tez żywice i często też epoksydowe i  też zazwyczaj chemoutwardzalne (epoksydowe zawsze). Akryle to też żywice.

Samochodowe z założenia mają być elastyczne, ażeby nie odpryskiwały przy pracy elementów na których są położone.

Lakiery do maszyn budowlanych i naczep/przyczep mają dużo mniejszą elastyczność po utwardzeniu, ale nadal parkietowy jest jest twardszy.

Piszesz żywice są twarde. A ja mam takie, które po utwardzeniu są elastyczne. I co?

Lakiery to nie żywice , są oparte na żywicach epoksydowych lub poliuretanowych zadziej na akrylowych , czyli zawierają je w swym składzie . Zdecydowana większość jest chemoutwardzalna  bo proces ten jest w zasadzie nieodwracalny i dużo szybszy niż odparowanie rozpuszczalnika , a ma to duże znaczenie im dłużej dany element dosycha tym większe ryzyko jego zanieczyszczenia czy uszkodzenia . Zarówno lakiery typu klar jak i bazy barwne oraz podkłady są dostępne w kilku twardościach [ a właściwie zawartościach cząstek stałych określonych normą europejską występują w klasach MS,HS i VHS ]  . Trzeba pamiętać ze są to produkty przeznaczone do nakładania natryskowego pistoletem lakierniczym i niema sensu używać ich do pokrywania czegokolwiek metodą zanurzeniową lub malować pędzlem do lego się absolutnie nie nadają  .

Żywice mają różnorakie przeznaczenie i tak jak napisałeś są plastyczne wręcz gumowate jak i takie o twardości szkła najszerszy zakres właściwości mają żywice poliuretanowe .

i nic....!!!! chodziło mi o to że jak chcesz mieś twarda powłokę to skup sie najpierw nad korpusem żeby był jak najbardziej twardy a wtedy twardość lakieru nie bedzie już tak istotna...

Twardość lakieru zawsze będzie istotna jeśli lakier będzie zbyt plastyczny/miękki będzie go łatwo uszkodzić przynęta szybko się zniszczy a lakier oprócz   elementu dekoracyjnego ma przede wszystkim chronić zdobienie na naszej przynęcie nie tylko przed zębami ryb co jest bardzo trudne ale także przed otarciami o kamenie czy kotwiczki .

Ech...

Człowieku zastanów się co piszesz.... :huh: co ma twardość korpusu do twardości powłoki lakierniczej ??? 

Panowie niema co się denerwować nie po to się tu logujemy spokojnie :) miłej niedzieli życzę .

Witam , czy uzywal ktos tego lakieru do  lakierowania woblerkow i czy wogole sie on do tego nadaje?

http://allegro.pl/lakier-bezbarwny-clear-sikkens-plus-hs-5l-okazja-i3073295042.html

Pozdrawiam

od razu powiem że nie używałem tego akurat lakieru znaczy tej firmy

ale z opisu powiedziałbym że dlaczego by sie miał nie nadawać ja bym spróbował tylko musisz odpowiednio dobrać lakier i utwardzacz pomalować w odpowiedniej temperaturze i odczekać jak wysknie daj znać jak wyszło a i uważaj na bąbelki powietrza

Lakier nie jest tani i nie widzę sensu  kombinowania skoro są tańsze i sprawdzone poliuretany jak Hartz Lack czy Domalux stosowane z powodzeniem chyba przez większość dłubaczy  ;)

taki lakier można kupić 100mll + utwardzacz + rozpuszczalnik za około 15zeta

a wystarczy na pomalowanie około 100 woblerów wielkości około 4cm i to pyndzlem także myślę warto zaryzykować

Za 20 zł masz puszeczkę 0,35 L Hartzlacka i nie bawisz się w utwardzacze, rozpuszczalniki, pędzelki etc. Lakier sprawdzony; daje piękną i bardzo mocną powłokę a woblerów polakierujesz uuuuuuuuuuuu i jeszcze trochę  :D  Pamiętaj jeszcze, że po dodaniu do lakieru rozpuszczalnika bardzo szybko tężeje w puszce czy słoiku  :( pozdrawiam.

Za 20 zł masz puszeczkę 0,35 L Hartzlacka i nie bawisz się w utwardzacze, rozpuszczalniki, pędzelki etc. Lakier sprawdzony; daje piękną i bardzo mocną powłokę a woblerów polakierujesz uuuuuuuuuuuu i jeszcze trochę  :D  Pamiętaj jeszcze, że po dodaniu do lakieru rozpuszczalnika bardzo szybko tężeje w puszce czy słoiku  :( pozdrawiam.

fakt ale niektórzy się po prostu lubią bawić :D  no i bardziej chodziło mi o odpowiedz na  pytanie ,bo jak wiadomo zamienników jest bez liku