erixon Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Witam , czy uzywal ktos tego lakieru do lakierowania woblerkow i czy wogole sie on do tego nadaje? http://allegro.pl/lakier-bezbarwny-clear-sikkens-plus-hs-5l-okazja-i3073295042.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Ja ostatnio testowałem sporo rożnych samochodowych, do pojazdów i maszyn użytkowych i niestety każdy jest za miękki, to znaczy za elastyczny (bo taki jest z założenia). Tego Sikkensa też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 a prawda o lakierach to jest chyba troszeczkę inna....kazdy lakier bedzie alastyczny w jakimś stopniu bo to jest LAKIER a nie żywica....twardość powłoki zalezy od podłoża...żebyś używał nie wiem jakiego cudownego lakieru to jak korpus woblera bedzie "miekki" to i po lakierowaniu tez tak bedzie sie wydawąło.... że "lakier jest miękki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 a prawda o lakierach to jest chyba troszeczkę inna....kazdy lakier bedzie alastyczny w jakimś stopniu bo to jest LAKIER a nie żywica....twardość powłoki zalezy od podłoża...żebyś używał nie wiem jakiego cudownego lakieru to jak korpus woblera bedzie "miekki" to i po lakierowaniu tez tak bedzie sie wydawąło.... że "lakier jest miękki"Napisałem "za miekki".A te lakiery to tez żywice i często też epoksydowe i też zazwyczaj chemoutwardzalne (epoksydowe zawsze). Akryle to też żywice.Samochodowe z założenia mają być elastyczne, ażeby nie odpryskiwały przy pracy elementów na których są położone.Lakiery do maszyn budowlanych i naczep/przyczep mają dużo mniejszą elastyczność po utwardzeniu, ale nadal parkietowy jest jest twardszy.Piszesz żywice są twarde. A ja mam takie, które po utwardzeniu są elastyczne. I co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 i nic....!!!! chodziło mi o to że jak chcesz mieś twarda powłokę to skup sie najpierw nad korpusem żeby był jak najbardziej twardy a wtedy twardość lakieru nie bedzie już tak istotna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 i nic....!!!! chodziło mi o to że jak chcesz mieś twarda powłokę to skup sie najpierw nad korpusem żeby był jak najbardziej twardy a wtedy twardość lakieru nie bedzie już tak istotna...Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) i nic....!!!! chodziło mi o to że jak chcesz mieś twarda powłokę to skup sie najpierw nad korpusem żeby był jak najbardziej twardy a wtedy twardość lakieru nie bedzie już tak istotna...Człowieku zastanów się co piszesz.... co ma twardość korpusu do twardości powłoki lakierniczej ??? Edytowane 24 Marca 2013 przez spinnerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 a prawda o lakierach to jest chyba troszeczkę inna....kazdy lakier bedzie alastyczny w jakimś stopniu bo to jest LAKIER a nie żywica....twardość powłoki zalezy od podłoża...żebyś używał nie wiem jakiego cudownego lakieru to jak korpus woblera bedzie "miekki" to i po lakierowaniu tez tak bedzie sie wydawąło.... że "lakier jest miękki" W zasadzie racja ale kolega Erixon nic nie pisał ze ma za miękki korpus . Napisałem "za miekki".A te lakiery to tez żywice i często też epoksydowe i też zazwyczaj chemoutwardzalne (epoksydowe zawsze). Akryle to też żywice.Samochodowe z założenia mają być elastyczne, ażeby nie odpryskiwały przy pracy elementów na których są położone.Lakiery do maszyn budowlanych i naczep/przyczep mają dużo mniejszą elastyczność po utwardzeniu, ale nadal parkietowy jest jest twardszy.Piszesz żywice są twarde. A ja mam takie, które po utwardzeniu są elastyczne. I co? Lakiery to nie żywice , są oparte na żywicach epoksydowych lub poliuretanowych zadziej na akrylowych , czyli zawierają je w swym składzie . Zdecydowana większość jest chemoutwardzalna bo proces ten jest w zasadzie nieodwracalny i dużo szybszy niż odparowanie rozpuszczalnika , a ma to duże znaczenie im dłużej dany element dosycha tym większe ryzyko jego zanieczyszczenia czy uszkodzenia . Zarówno lakiery typu klar jak i bazy barwne oraz podkłady są dostępne w kilku twardościach [ a właściwie zawartościach cząstek stałych określonych normą europejską występują w klasach MS,HS i VHS ] . Trzeba pamiętać ze są to produkty przeznaczone do nakładania natryskowego pistoletem lakierniczym i niema sensu używać ich do pokrywania czegokolwiek metodą zanurzeniową lub malować pędzlem do lego się absolutnie nie nadają .Żywice mają różnorakie przeznaczenie i tak jak napisałeś są plastyczne wręcz gumowate jak i takie o twardości szkła najszerszy zakres właściwości mają żywice poliuretanowe . i nic....!!!! chodziło mi o to że jak chcesz mieś twarda powłokę to skup sie najpierw nad korpusem żeby był jak najbardziej twardy a wtedy twardość lakieru nie bedzie już tak istotna... Twardość lakieru zawsze będzie istotna jeśli lakier będzie zbyt plastyczny/miękki będzie go łatwo uszkodzić przynęta szybko się zniszczy a lakier oprócz elementu dekoracyjnego ma przede wszystkim chronić zdobienie na naszej przynęcie nie tylko przed zębami ryb co jest bardzo trudne ale także przed otarciami o kamenie czy kotwiczki .Ech... Człowieku zastanów się co piszesz.... co ma twardość korpusu do twardości powłoki lakierniczej ??? Panowie niema co się denerwować nie po to się tu logujemy spokojnie miłej niedzieli życzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Lakiery to nie żywice , są oparte na żywicach epoksydowych lub poliuretanowych zadziej na akrylowych , czyli zawierają je w swym składzie .[...] Tak, tak... pisałem w uproszczeniu. Chodziło mi o odniesienie w potocznym rozumieniu żywica-lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Witam , czy uzywal ktos tego lakieru do lakierowania woblerkow i czy wogole sie on do tego nadaje? http://allegro.pl/lakier-bezbarwny-clear-sikkens-plus-hs-5l-okazja-i3073295042.html Pozdrawiam od razu powiem że nie używałem tego akurat lakieru znaczy tej firmyale z opisu powiedziałbym że dlaczego by sie miał nie nadawać ja bym spróbował tylko musisz odpowiednio dobrać lakier i utwardzacz pomalować w odpowiedniej temperaturze i odczekać jak wysknie daj znać jak wyszło a i uważaj na bąbelki powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Lakier nie jest tani i nie widzę sensu kombinowania skoro są tańsze i sprawdzone poliuretany jak Hartz Lack czy Domalux stosowane z powodzeniem chyba przez większość dłubaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Lakier nie jest tani i nie widzę sensu kombinowania skoro są tańsze i sprawdzone poliuretany jak Hartz Lack czy Domalux stosowane z powodzeniem chyba przez większość dłubaczy taki lakier można kupić 100mll + utwardzacz + rozpuszczalnik za około 15zetaa wystarczy na pomalowanie około 100 woblerów wielkości około 4cm i to pyndzlem także myślę warto zaryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Za 20 zł masz puszeczkę 0,35 L Hartzlacka i nie bawisz się w utwardzacze, rozpuszczalniki, pędzelki etc. Lakier sprawdzony; daje piękną i bardzo mocną powłokę a woblerów polakierujesz uuuuuuuuuuuu i jeszcze trochę Pamiętaj jeszcze, że po dodaniu do lakieru rozpuszczalnika bardzo szybko tężeje w puszce czy słoiku pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erixon Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Dzieki Panowie, ja osobiscie uzywam Domaluxa a tego Sikkensa dostane 5l za friko , dlatego Was o to zapytalem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Za 20 zł masz puszeczkę 0,35 L Hartzlacka i nie bawisz się w utwardzacze, rozpuszczalniki, pędzelki etc. Lakier sprawdzony; daje piękną i bardzo mocną powłokę a woblerów polakierujesz uuuuuuuuuuuu i jeszcze trochę Pamiętaj jeszcze, że po dodaniu do lakieru rozpuszczalnika bardzo szybko tężeje w puszce czy słoiku pozdrawiam. fakt ale niektórzy się po prostu lubią bawić no i bardziej chodziło mi o odpowiedz na pytanie ,bo jak wiadomo zamienników jest bez liku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 No, zgadza się. A więc miøej zabawy pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi