Skocz do zawartości

SUMY 2013

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, po ostatnim wpisie Wujka przypomniała mi się opowiastka o Goonch-u (Bagarius yarrelli) w Rzecznych Potworach ;)

Po wcześniejszym zaś myślałem, że krakowscy no-killowcy traktują swoje wędkarskie sprawy bardzo poważnie :lol: :lol: :lol:

Edytowane przez Dienekes

Heh, po ostatnim wpisie Wujka przypomniała mi się opowiastka o Goonch-u (Bagarius yarrelli) w Rzecznych Potworach ;)

Po wcześniejszym zaś myślałem, że krakowscy no-killowcy traktują swoje wędkarskie sprawy bardzo poważnie :lol: :lol: :lol:

Też pomyślałem o tych strasznych "gunczach" Dobrze że u nas tego nie ma, bo już bym do wody nigdy nie wlazł :D

Sum to sum, zje wszystko byle było dużo i najlepiej śmierdziało stąd te wszystkie kule z jętek, śmierdzące pelety itp. To odkurzacz który napcha żołądek wszystkim co mu się nawinie, żywe lub martwe, więc to co napisałem to żart, ale wcale bym się nie zdziwił gdyby okazał się prawdą, a jestem przekonany że gdyby w Wiśle jak w Gangesie wyrzucali resztki zwłok nasze sumy szybko by się przystosowały do takiego pokarmu.

Sum to sum, zje wszystko byle było dużo i najlepiej śmierdziało stąd te wszystkie kule z jętek, śmierdzące pelety itp. To odkurzacz który napcha żołądek wszystkim co mu się nawinie, żywe lub martwe, więc to co napisałem to żart, ale wcale bym się nie zdziwił gdyby okazał się prawdą, a jestem przekonany że gdyby w Wiśle jak w Gangesie wyrzucali resztki zwłok nasze sumy szybko by się przystosowały do takiego pokarmu.

a to chyba się już dzieje... ;) no bo co z tymi,którzy z "jakiś" powodów dostają batonowe bambosze i na wycieczkę po odmętach Wisełki bilet dostają za free... :huh: w przyrodzie nic nie ginie... :ph34r:

Heheh bez przesady sum to nie rekin, nie będzie ciała rozszarpywał...

Nie musi rozszarpywać, wystarczy że po upływie czasu samo zaczyna od kości odchodzić.

Za łebka bylem świadkiem patroszenia suma przez mojego sąsiada - no cóż tak to drzewiej  bywało :angry:.

Zdziwienie było, jak wyjęto z trzewi co nieco strawionego szczura, sąsiad puścił pawia, a ja już nigdy nie widziałem aby kiedykolwiek chwalił się przywiezionym sumem.

Kiedyś w sieci znalazłem filmik jak pewien francuz opróżniał żołądek każdemu złowionemu sumowi (a łowił ich dużo)

Czego tam nie było,chyba nawet jakieś śmieci też tam były.

Może ktoś wie o który filmik mi chodzi i może wstawi go tutaj :)

Popieram.

Widziałem ten filmik, nawet w zakładkach gdzieś miałem, ale jakiś czas temu, przy próbie otwarcia okazało się, że to już nieaktualne...

A widziałem, jak z żołądka wyciągane były ryby, kaczki, a nawet.....żółwik... ;)

Ten zaprezentowany powzej byl najwiekszy ze "smierdzieli".

Ale rzygajacych i wydalajacych pelet "tylem" spotkalem juz wielu...

To zdjecie ponizej jest sprzed 2 sezonow. Jednak ten smrod byl gorszy od smrodu peletu. I wciaz mnie skreca (jak na fotce) .. ;)

Chodzi o ta "plamke", ktora sum zostawil na lawce ..

2011_05_20_%2520011.jpg

W takim razie ciekawe co zeżarł ten nasz, bo peletu w Polsce raczej w rzeki nie sypią, chyba że karpie ktoś nęcił bo krakowska Wisła ma ich trochę. Myślę że mógł też wciagnąć jakiegoś zdechłego zwierza. Przy okazji życzę smacznego wszystkim którzy pałują sumy, ale ludzie gorsi niż świnie, jedli sumy łowione przy berglu (kto był ten wie o czym piszę) to zeżrą i takiego z padliną w środku. 

• Like 2