Skocz do zawartości

SUMY 2013

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

O,to musiał powojować na takim zestawie

Graty Panowie :)

Wszyscy łowią,a ja to chyba jakaś dupa jestem, bo nic nie moge złowić :lol:

Dwa dni temu miałem na Dziećkowicach fajną kijane ale niestety po krótkim cholu spieła się :(

Tutaj Cie zaskocze bo sumik na takim kiju chyba zglupial i byl potulny jak baranek :) hol trwal ok. 5 minut :o

Po za tym mialem sporo szczescia ze mial tylko 105 cm bo kolega kilka dni pózniej zapiol sumika 132 cm i na sumowym zestawie walczyl dobre 10 minut

No i udało się! Mój pierwszy samodzielnie wytrolowany, wiślany sum z własnego pontonu. I przy okazji największa ryba w życiu :D

Plan na ten sezon był od początku taki, żeby począwszy od lipca skoncentrować się na sumowym trollingu. Pierwsze próby na zero, udało się za czwartym razem. Od początku zastanawiałem się co ja zrobię sam na tym pontonie, jak mi w końcu jakiś konkretny sum weźmie i w myślach obmyślałem taktykę, którą ręką wędkę, którą ster, czy wszystko co potrzebne mam pod ręką (rękawiczka, statyw, aparat) itp. Myślałem że nie będzie łatwo i tak też było. Sum walnął ok 20:15, na Dorado Alaska, ciągniętego wzdłuż kantu przykosy na głębokości ok 3,5 m.  Skubaniec na początku murował do dna i nie chciał się ruszyć, przez moment przyszło mi nawet przez myśl, że to jednak zaczep. Do tego zgasł mi silnik i jak na złość nie chciał odpalić, albo raczej ja nie potrafiłem zrobić tego lewą ręką. Suma udało się w końcu ryszyć, dopiero jak opaliłem i kawałek odpłynąłem, końcówkę holu załatwiłem siłowo oczom nie wierząc, że mój BeastMaster może się wygiąć do tego stopnia. Przy wciąganiu suma do pontonu okazało się, że rękawiczka to bardzo przydatny przyrząd, ale lepsze byłyby dwie :) W sumie to miałem sporo szczęścia, bo warunki walki były idealne, a sum dobrze zapięty, na sesję zdjęciową też daleko nie trzeba było płynąć. Tylko kurcze miarki nie mogłem znaleźć, okazało się potem, że była w innej kieszeni niż zwykle :) Pomiar kijem wskazał ok 165 cm. Z ciekawości, ile może ważyć taka ryba?

attachicon.gifSum165cm20130803_011.JPG

Graty

Piękna ryba i do tego samotnie na pontonie pod wieczór :) Emocje nie do zapomnienia.

P.S. jeśli miał byś ochotę popywać razem z kimś ze stolicy służę pomocą w sierpniu w weekendy jestem do wzięcia :)

Pływadła niestety jeszcze się nie dorobiłem a mój kompan ostatnio wita co tydzień w rodzinne strony i szuka ryb na Bugu :(

To co przytrafiło nam sie na jednym z wypadów nas przerosło.

Po braniu mówie do kumpla że mam suma na kiju a on do mnie że też ma...

Myslałem że żartuje i siedzi w zaczepie. Ale nie ,jego plecionka tnie wode w innym kierunku.

Spływamy z wygietymi kijami, patrze na niego i mówie i co ku..a teraz. Smiech na pontonie. Jemu chce kija zabrać a ja czuje że moja mniejsza. Wiec pompa pompa do góry. Mój hol trwał krótko. Jego troche potarabanił. A zresztą zobaczcie sami. Zdjęć z holu niestety nie ma ;-)

Moja kijaneczka 155cm

post-45841-0-75129900-1375811832_thumb.jpg

Przy jego 193cm (życiówka)

post-45841-0-15817900-1375811846_thumb.jpg

Łukasz jeszcze raz wielkie graty ode mnie. Super wyprawa.

• Like 17

dzieki chłopaki, ja tez nigdy o takim czyms nie słyszałem. Gdybym tego nie przezył to cieżko było by mi uwierzyć.

Kolega tak sie trząsł ze silnik nie daje takich wibracji. Mnie znowu taka smiechawka złapała że szok. Dobrze ze chciały pochasać daleko od pontonu.