Skocz do zawartości

SUMY 2013

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Marcel, jak ktoś nie musi dźwigać na plerach w pojedynkę rozłożonego pontonu z 80kg i silnika 47 kg to mu siłownia niepotrzebna. Pływanie to dobry trening, załadować sprzęt do samochodu, potem rozłożyć wszystko, po łowieniu złożyć i wyładować z samochodu. Wierz mi, siłownia bardzo się przydaje i czasami jak mi się nie chce to perspektywa tachania sprzętu na rybach mnie motywuje do treningu  :). Poza tym wtargać na pływadło kilkadziesiąt kg sumowego cielska to też trzeba mieć trochę pary w łapie.

wujek

• Like 1

Pytanie do znawców połowów sumów. Wędkuję na Zbiorniku Przeczycki od kilku lat i nigdy nie trafiłem na nim suma. Ze statystyk połowów wiem, że populacja jest w nim duża. Proszę o podpowiedź w jakich miejscach, jakiej głębokości szukać tych ryb - ogólnie proszę o jakąkolwiek poradę jak zasadzić się na te wąsate bestie. Mam również boczny sonar, więc może to ułatwi moje poszukiwania. Jeżeli ktoś z Was chce mi pomoc, proszę o poradę na priv. Z góry dzięki!

koryto Pyton, koryto.

Nie koniecznie, jeżeli w korycie jest np.7-8m to mogą tam występować latem deficyty tlenowe ,ewe. woda jest   zimniejsza o ok. 5 stopni niż na blatach 4-5m to wąsów tam nie będzie. Na moim zbiorniku w najgłębszej wodzie  (+ - 7m) suma nigdy nie miałem,za to późną jesienią są tam szczupaki... (sumy łowię na kantach,górkach i karczowiskach średniej wody).

post-48686-0-77041600-1378216941_thumb.jpg

my brother in action (na bajorze) last sunday

Jest szansa zobaczyć takie bydle na bocznym sonarze? Jakie i jakiej wielkości przynęty polecacie? Jak najlepiej prowadzić przynętę sumową? W 2010 roku kolega złowił osobnika 1,4m na szybko prowadzonego koguta. O jakiej porze dnia jest największa szansa na złowienie tego gatunku? Dzięki za podpowiedzi - każda jest dla mnie bardzo cenna!

Jest szansa zobaczyć takie bydle na bocznym sonarze? Jakie i jakiej wielkości przynęty polecacie? Jak najlepiej prowadzić przynętę sumową? W 2010 roku kolega złowił osobnika 1,4m na szybko prowadzonego koguta. O jakiej porze dnia jest największa szansa na złowienie tego gatunku? Dzięki za podpowiedzi - każda jest dla mnie bardzo cenna!

Nie znam się na sonarach,suma na echu zobaczyć można ,choć zobaczyć nie znaczy złowić...Co do przynęt to najlepiej jest imitować wielkością i kształtem (sum nie widzi najlepiej) to czego w wodzie jest najwięcej.Na moim zbiorniku najlepiej sprawdzają się woblery w kształcie krąpia lub płotki/okonia 7-11cm prowadzone wolno do metra nad dnem. Jeżeli chodzi o porę dnia to trzeba kombinować,każdy zbiornik jest inny,tak na bank to na pewno świt i zmierzch będą dobre.No i jeszcze jedno w pierwszym roku gdy poświęciłem cały sezon (lipiec,sierpień i polowa września) na sumy z bajora nie miałem nawet brania....

• Like 1

To już coś Panowie. Z sandaczem było podobnie u mnie, najpierw lata posuchy potem co raz lepiej i lepiej. Tu poświęcę trochę czasu, gdyż chciałbym wreszcie poczuć na mocnym zestawie naprawdę duża rybę. Zacznę od średniej wielkości przynęt i zakończę na klockach po 20cm. Napiszcie proszę jak wyczuwalne jest branie suma na spina? Do którego gatunku byście je porównali?

To już coś Panowie. Z sandaczem było podobnie u mnie, najpierw lata posuchy potem co raz lepiej i lepiej. Tu poświęcę trochę czasu, gdyż chciałbym wreszcie poczuć na mocnym zestawie naprawdę duża rybę. Zacznę od średniej wielkości przynęt i zakończę na klockach po 20cm. Napiszcie proszę jak wyczuwalne jest branie suma na spina? Do którego gatunku byście je porównali?

Do jakiego gatunku ? Do  psa :)

Czesto branie jest takie na "dwa razy". Czuc oderzenie i potem jak sie ryba zawraca. Innym razem jak lezy na dnie a przyneta pojawi sie w zasiegu bez koniecznosci "ruszenia sie" tu czuc klapniecie. Innym razem jest bardzo mocne kopniecie gdy aktywny sum zawracajac zgarnie przynete. Jeszcze inne branie jest gdy przyneta naplynie obok suma, ktory plynie w tym samym kierunku i ten ma czas spokojnie zjesc kasek. Wtedy jest takie zgniecenie i zagniezdzenie przynety w twardym pysku.

Te ostatnie brania sa bardzo trudne do zaciecia szczegolnie przy duzych rybach i grubych kotwicach sumowych. Potrzeba naprawde duzo sily by przesunac przynete lezaca na tarce takiego suma...

pb%252021.JPG

Edytowane przez Guzu
  • Like 9

Ja dwa razy w życiu zapiąłem sumka?(stojąca woda, na tym samym zbiorniku). Raz wziął na obrotówę nr 5 aglia, branie było właśnie takie na dwa razy, pierwsza myśl to zaczep który ożył i to wcale nie od razu.... Za drugim razem w roli głównej wystąpiła guma + opad = branie (dość miękkie przygięcie szczytówki) i podobnie pierwsza myśl zaczep, lecz po krótkiej chwili uświadomiłem sobie że z tego miejsca nie wyjąłem nawet źdźbła roślinki i się zaczeło ... niestety w obydwu przypadkach przegrałem, nie byłem przygotowany na spotkanie z takimi rybami.