pietrus Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 ;-) heh. Marcel na tym zdjęciu faktycznie łapa wyszła jak bym był po jakiś sterydach. W rzeczywistości suchar ze mnie jak nie wiem co.A sezon faktycznie mam udany. Dzieki chłopaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 I to niezaprzeczalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ostro jedziesz Pietrus,graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Gratki Piotrek. Biorą nawet bez szczęśliwej koszulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Marcel, jak ktoś nie musi dźwigać na plerach w pojedynkę rozłożonego pontonu z 80kg i silnika 47 kg to mu siłownia niepotrzebna. Pływanie to dobry trening, załadować sprzęt do samochodu, potem rozłożyć wszystko, po łowieniu złożyć i wyładować z samochodu. Wierz mi, siłownia bardzo się przydaje i czasami jak mi się nie chce to perspektywa tachania sprzętu na rybach mnie motywuje do treningu . Poza tym wtargać na pływadło kilkadziesiąt kg sumowego cielska to też trzeba mieć trochę pary w łapie.wujek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Pytanie do znawców połowów sumów. Wędkuję na Zbiorniku Przeczycki od kilku lat i nigdy nie trafiłem na nim suma. Ze statystyk połowów wiem, że populacja jest w nim duża. Proszę o podpowiedź w jakich miejscach, jakiej głębokości szukać tych ryb - ogólnie proszę o jakąkolwiek poradę jak zasadzić się na te wąsate bestie. Mam również boczny sonar, więc może to ułatwi moje poszukiwania. Jeżeli ktoś z Was chce mi pomoc, proszę o poradę na priv. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 koryto Pyton, koryto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 no pietrus fajniutki wąsacz, ja w tym roku za cholerę nie mogę się przebić powyżej metrówki, gratuluję świetnych połowów, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Dzięki chłopaki . Jakoś się tak łowiło w tym roku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 koryto Pyton, koryto.Nie koniecznie, jeżeli w korycie jest np.7-8m to mogą tam występować latem deficyty tlenowe ,ewe. woda jest zimniejsza o ok. 5 stopni niż na blatach 4-5m to wąsów tam nie będzie. Na moim zbiorniku w najgłębszej wodzie (+ - 7m) suma nigdy nie miałem,za to późną jesienią są tam szczupaki... (sumy łowię na kantach,górkach i karczowiskach średniej wody). my brother in action (na bajorze) last sunday Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Jest szansa zobaczyć takie bydle na bocznym sonarze? Jakie i jakiej wielkości przynęty polecacie? Jak najlepiej prowadzić przynętę sumową? W 2010 roku kolega złowił osobnika 1,4m na szybko prowadzonego koguta. O jakiej porze dnia jest największa szansa na złowienie tego gatunku? Dzięki za podpowiedzi - każda jest dla mnie bardzo cenna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Jest szansa zobaczyć takie bydle na bocznym sonarze? Jakie i jakiej wielkości przynęty polecacie? Jak najlepiej prowadzić przynętę sumową? W 2010 roku kolega złowił osobnika 1,4m na szybko prowadzonego koguta. O jakiej porze dnia jest największa szansa na złowienie tego gatunku? Dzięki za podpowiedzi - każda jest dla mnie bardzo cenna!Nie znam się na sonarach,suma na echu zobaczyć można ,choć zobaczyć nie znaczy złowić...Co do przynęt to najlepiej jest imitować wielkością i kształtem (sum nie widzi najlepiej) to czego w wodzie jest najwięcej.Na moim zbiorniku najlepiej sprawdzają się woblery w kształcie krąpia lub płotki/okonia 7-11cm prowadzone wolno do metra nad dnem. Jeżeli chodzi o porę dnia to trzeba kombinować,każdy zbiornik jest inny,tak na bank to na pewno świt i zmierzch będą dobre.No i jeszcze jedno w pierwszym roku gdy poświęciłem cały sezon (lipiec,sierpień i polowa września) na sumy z bajora nie miałem nawet brania.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 ...to nie jest latwy temat ;-)...trzeba duzo plywac...i pamietaj ze echo nie wylozy ci suma na patelni...pomoze ci ewentualnie namierzyc potencjalne miejscowki wasatego..a to juz I tak duzo...powodzenia...kto szuka ten znajdzie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Im glebiej tym łatwiej sumy sobie w tv poogladac... frajda jest. Nie przecze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 To już coś Panowie. Z sandaczem było podobnie u mnie, najpierw lata posuchy potem co raz lepiej i lepiej. Tu poświęcę trochę czasu, gdyż chciałbym wreszcie poczuć na mocnym zestawie naprawdę duża rybę. Zacznę od średniej wielkości przynęt i zakończę na klockach po 20cm. Napiszcie proszę jak wyczuwalne jest branie suma na spina? Do którego gatunku byście je porównali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) To już coś Panowie. Z sandaczem było podobnie u mnie, najpierw lata posuchy potem co raz lepiej i lepiej. Tu poświęcę trochę czasu, gdyż chciałbym wreszcie poczuć na mocnym zestawie naprawdę duża rybę. Zacznę od średniej wielkości przynęt i zakończę na klockach po 20cm. Napiszcie proszę jak wyczuwalne jest branie suma na spina? Do którego gatunku byście je porównali? Do jakiego gatunku ? Do psa Czesto branie jest takie na "dwa razy". Czuc oderzenie i potem jak sie ryba zawraca. Innym razem jak lezy na dnie a przyneta pojawi sie w zasiegu bez koniecznosci "ruszenia sie" tu czuc klapniecie. Innym razem jest bardzo mocne kopniecie gdy aktywny sum zawracajac zgarnie przynete. Jeszcze inne branie jest gdy przyneta naplynie obok suma, ktory plynie w tym samym kierunku i ten ma czas spokojnie zjesc kasek. Wtedy jest takie zgniecenie i zagniezdzenie przynety w twardym pysku.Te ostatnie brania sa bardzo trudne do zaciecia szczegolnie przy duzych rybach i grubych kotwicach sumowych. Potrzeba naprawde duzo sily by przesunac przynete lezaca na tarce takiego suma... Edytowane 4 Września 2013 przez Guzu 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Jak troche popływasz i poczujesz to coś na końcu zestawu to uwierz mi że do niczego innego tego nie da się porównać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Nie wiem jak odczuwane jest branie w stojącej wodzie ale płynąc pod prąd w trolu nie ma się żadnych złudzeń co chce nam wyrwać wędkę z ręki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 ...zdarzało sie w trolu,że przez pierwsza sekunde mozesz miec wrażenie że to zaczep...po chwili sum łapie orient, że coś nie tak i dopiero zaczyna odjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipolos Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Ja dwa razy w życiu zapiąłem sumka?(stojąca woda, na tym samym zbiorniku). Raz wziął na obrotówę nr 5 aglia, branie było właśnie takie na dwa razy, pierwsza myśl to zaczep który ożył i to wcale nie od razu.... Za drugim razem w roli głównej wystąpiła guma + opad = branie (dość miękkie przygięcie szczytówki) i podobnie pierwsza myśl zaczep, lecz po krótkiej chwili uświadomiłem sobie że z tego miejsca nie wyjąłem nawet źdźbła roślinki i się zaczeło ... niestety w obydwu przypadkach przegrałem, nie byłem przygotowany na spotkanie z takimi rybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 A strzał nocnego suma żerującego porównałbym hmmmmmm ..... do potrącenia przez samochód :-) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczynumer1 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 A strzał nocnego suma żerującego porównałbym hmmmmmm ..... do potrącenia przez samochód :-)Samochód mnie jeszcze nie potrącił(i oby tak pozostało), ale jak mi gabaryt w nocy strzelił w woblera, to prawie mnie przewrócił, więc chyba dobre porównanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) a na sumowym sprzęcie, mocnym, strzał spod powierzchni, poprzedzony wyskokiem uklejek.... parapapapa im lovin it... A jak nocny strzeli w przynętę na wędce trzymanej przez kobietę,,,,, to słychać pisk :-) Edytowane 4 Września 2013 przez rózgaś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Pozwole sobie takiego ze wczorajszej eskapady wstawić,troche sie za nim nachodziłem,ale wreszcie wyjechał Najważniejsze,że nie przypadkowy i hol na sumowym sprzęcie to jest to Był też sandaś,ale to juz w innym wątku .Pozdro 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 wildriver pięknie ubarwiona kijana ile mierzył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi