Skocz do zawartości

Daiwa Tournament Z2500iT stary ale jary. Fotorelacja i uwagi.

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...

Witam,

Super relacja. Właśnie nabyłem taki kołowrotek i powolutku się przymierzam do wymiany oryginalnego jeszcze smaru na śnieżynkę. Fotki bardzo się przydadzą.

Przy okazji zapytam, jeśli można, jakie do niego pasują szpule z innych modeli (szukam dodatkowej).

Pozdrawiam!

np: od Z 2500i

oraz

Tournament Whisker SS 1300,- tylko pokręcajkę trzeba mieć z Whiskera ;)

Bardzo dziękuję koledze, którego znam z opisu FX793-2 :)

A czy od X 2500i będzie pasować do niego szpula? Po przejrzeniu schematów mam wrażenie, że nie zmieszczą się łożyska na ośce... - mam nadzieję, że się mylę...

Mam pytanko co do tej strzykawy, siedzi w niej sam smar czy smar z dodatkiem oliwki ? Bo chyba też sobie coś takiego sprawie ;).

Czysty Mobilith. Ale teraz takich strzykaw dorobiłem się więcej. Mobilith, Penn, SmarMax , oliwka syntetyczna Mobila i olej wrzecionowy mają w nich swoje domki....  

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Łożysko oporowe też rozbebeszyłem bo po pierwszym złożeniu przepuszczało i terkotało. A po wyczyszczeniu i naoliwieniu nie.

Czy to znaczy, że jeszcze tą przedziwną tuleję oporówki z zębatką jeszcze rozkładałeś na drobniejsze części?

Edytowane przez witoldn

• 1 rok później...

Nie ma takiej możliwości Bogdan bo za oporówką jest zapadka. Oporówka zatrzymuje tylko ruch rotora po czym skobelek spada w zęby zapadki i kołowrotek stoi jak przysłowiowemu "wilkowi na mrozie"  :D żeby puściło musiałby się cały kołowrotek rozlecieć  ;)

• Like 2

Nie ma takiej możliwości Bogdan bo za oporówką jest zapadka. Oporówka zatrzymuje tylko ruch rotora po czym skobelek spada w zęby zapadki i kołowrotek stoi jak przysłowiowemu "wilkowi na mrozie"  :D żeby puściło musiałby się cały kołowrotek rozlecieć  ;)

Potwierdzam. Dlatego z kilkunastu lub więcej Turków i Emblemów które przeszły przez moje ręce zostały tylko 2 Turki 2500 ZiT. I Emblem dla dziecka. 

Dla mnie osobiście obydwa kanciaki jakie posiadam tzn 2500 i 3000 to idealne kołowrotki na późną jesień, zimę i wczesną wiosnę.

Dlaczego? Bo nie są demonami ilości nawijanej linki za jednym obrotem co idealnie pasuje do zwolnionego w tym okresie rytmu rzeki i jej mieszkańców a do tego po gwałtownym braniu nie ma opcji, że korba przywali po zgrabiałych paluchach  ;) co zdarza się niestety w innych konstrukcjach nawet z najwyższej półki zarówno "D" jak i "S" nie posiadających tego mechanicznie banalnie prostego patentu...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Dzięki Arku  

jeżeli chodzi o mnie  , to czekam tylko na kabłąk  , ale nie ma też jakiegoś problemu .Mam dwa kanciaki sprawne  oraz jednego w częściach więc magazynek jest . Nie mniej wydawałoby się że kol ZORRO jak odkręcił kurek  i wszyscy się napijemy , a tu  cyt .  słowa kol ZORRO  " fiku miku " :)

pozdrawiam  

Bogdan 

Dla mnie osobiście obydwa kanciaki jakie posiadam tzn 2500 i 3000 to idealne kołowrotki na późną jesień, zimę i wczesną wiosnę.

Dlaczego? Bo nie są demonami ilości nawijanej linki za jednym obrotem co idealnie pasuje do zwolnionego w tym okresie rytmu rzeki i jej mieszkańców a do tego po gwałtownym braniu nie ma opcji, że korba przywali po zgrabiałych paluchach  ;) co zdarza się niestety w innych konstrukcjach nawet z najwyższej półki zarówno "D" jak i "S" nie posiadających tego mechanicznie banalnie prostego patentu...

Dodatkowy mechanizm blokady jest banalnie prosty i skuteczny nie tylko w/w wymienionych kołowrotkach,ale też w Daiwa Force i Saltiga Game. Zębatki dwie,skobelek blokujący ze sprężynką i mały prowadnik na osi koła zębatego. W sumie nie wiele i nie wiele waży. I aż dziw bierze że z tego rozwiązania zrezygnowano  ;) . Tu należy się pokłon do starszych konstrukcji firmy Daiwa. Osobiście uwielbiam takie rozwiązanie,jest absolutnie niezawodne. Mróz nie mróz i nic nie zawodzi.  Shimano tego rozwiązania nie stosowało,a szkoda.Dzisiaj jest w produkcji to co jest,jak nawali oporowe to się męczymy i przeklinamy producenta.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 3

• 1 miesiąc temu...