godski Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 TP SW4000PG. Można w tych 1500,00 zł sie zmieścić. Wytrzyma na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Witam kolegów.Pozwolę się podłączyć pod temat. Poszukuję kołowrotka do 1,5 tys zł, który posłużyłby w zestawie sandaczowym.Zastanawiałem się nad TP FC lecz wyczytałem opinie, że bebechy ma fatalnej jakości, zaś Ci4 FA to nie ta liga, a jedynie nazwa z dawnej legendy. Jak zsuwaliście poszukuje kręcioła o pokroju starego dobrego TP FA lecz nowego, z którym nie będę miał problemów po pewnym czasie wędkowania z opadu, który zaś także wytrzyma dużego niespodziewanego gościa na haku. W dziale giełda jest Twin Power '11 cena coś koło 1400. Model na wewnętrzny rynek japoński. Jak na razie nikt na nie nie narzeka, kręcą bardzo fajnie.Waży 310g. Wydaje się być solidną maszyną. Sam takiego nabyłem, ale jeszcze nie przetestowany. Edytowane 28 Marca 2013 przez sol321 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucyfer Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Teraz zasiadam do literatury odnośnie podanych przez was młynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 ten zestaw sandaczowy, to ze sie tak zapytam, sklada sie, po czesci, z wedki jakiej dlugosci? bo roznie to bywa, jeden lowi kijem 10' a drugi 6' ... no i jeszcze sprawa przynet i techniki lowienia, moglaby odgrywac pewna role w wyborze ... czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucyfer Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Oczywiście, że tak.Kij ma długość 9', przynętami będą gómy z główkami jigowymi o masie nawet 30g - 35g, wszystko zależy od miejsca i warunków, w którym będę w danej chwili wędkować. Techniką będzie wędkowanie z opadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 TP SW4000PG. Można w tych 1500,00 zł sie zmieścić. Wytrzyma na pewno.Do tych połowów proponuję posłuchać rady Andrzeja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Albo Tournamenta wielkości 3000/3500 . Nawet jest taki na allegro nowy. Nie mój. Tylko w razie uszkodzenia problem z częściami zapasowymi jest i będzie coraz większy. Do TP SW wszystko powinno być dostępne. Edytowane 28 Marca 2013 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 fakty mowia sam za siebie, potrzeba duzego mlynka jest bardziej niz jasna kolega don pablo sprzedaje TP 3000 PG model '02, to wspanialy kolowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Donpablo mial tez wystawionego nowego emblemka z dwiema szpulami za 600 zlociszy jak pamietam.. to tez jest dobry wybor.Trzeba sobie uczciwie powiedziec, ze za 1000 zl dzis nie kupi sie nowego-nowoczesnego kolowrotka ze sklepu, ktory bedzie charakteryzowal sie jedwabista praca i bedzie przez lata niezawodny.Alternatywa moze byc jakis "staroc" np: daiwy jak chocby emblem, tournament - ale na wypadek "W" kiepsko sprawa wyglada z czesciami ;(Natomiast do wspomnianego shimano TP z 02r. czesci jeszcze sa, choc by go zakatowac, to trzeba sie mocno postarac Koledzy tez tutaj proponuja TP sw4000PG z 2009r. fajowa maszyna, piekienie mocna, ale w porownaniu do TP z 02r. ma mniejsza kulture pracy a cena 1500zl to tez nie tak malo.. w tej cenie mozna kupic w stanie mint gwiazde 01 Ludzie wszedzie sie podniecaja TP FA czy amerykanskim odpowiednikiem sustain-a w ten czas modelem FD, zapominajac ze w japoni byl TP jdm - kolowrotek lepszy przynajmniej o klase..Bazyllos wystawil TP4000 11` kultura pracy jak w stelli 10` bebechy jak w stelli. Wytrzyma sporo, ale 30-35gr plus guma... i znajac zycie cos jeszcze od siebie dolozysz.. szkoda kolowrotka, bo to nie jest taki wol roboczy jak proponowane TP, emblemy czy tournamenty.Faworyt w cenie do 1000zl tak na dobra sprawe jest jeden.. TP 02` HG czy PG to juz nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) z tą kulturą pracy to bym nie przesadzał, co prawda jestem trochę rozpieszczony kręciołami z najwyższej półki i przez to trochę skrzywiony TP 11 JDM to powiedziałbym bardzo przyzwoita klasa średnia-wyższa. Mam 3 : 1000S, 2500S i ten 4000 (miał być dla mnie, ale potrzeba gotówki) pracuje lekko, równo, ale do Stelli raczej mu sporo brakuje, głównie w zakresie wyważenia. Kołowrotek moim zdaniem do średnio-ciężkiej Wiślanej pracy. 2500S przy szybkim kręceniu pracuje lepiej (mniejsze wibracje), ale mniejszy i lżejszy rotor jest łatwiej poprawnie wyważyć. Chociaż wahałem się z kupnem Vanquisha JDM, ale potrzebowałem cięższego wagowo, bo wcześniej przy HC 2500R kij mi leciał troszkę leciał na pysk i miałem nadzieję, że z 310g będzie lepiej i jest , a do łowienia sandaczy na średnie i duże woblery nie potrzebowałem czegoś super lekkiego. Kupiłem TP, a w między czasie sprowadziłem dla znajomego Vanquisha 2000S i jak nim zakręciłem po wyjęciu z pudełka to zadzwoniłem do niego i powiedziałem, że wg mnie to on jest do odesłania, bo szumi i szeleści (TP przy nim to CISZA). On ma już 4000 i C3000 JDM-y i jak pokręcił tym 2000S to powiedział, że pracuje mniej więcej jak tamte i go zostawia A ja nie żałuję, że mam Twin Powery i jak tego sprzedam i finanse się ustabilizują to odkupie go, a jeśli nie to Stellę 4000S, choć chętnie poczekał bym na nowy model Stelli. Ostatnio JDM'y są "suche" zwłaszcza te uchodzące za najbardziej maślane. główka 30g + 3" to jeszcze nie problem, ale już 35g + 4" to raczej już dla SW-PG, tyle, że to już 355g , dla mnie za dużo, zwłaszcza do łowienia na gumy w nurcie, bo ręka to już po paru godzinach wyraźnie odczuje Edytowane 28 Marca 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Bazyloss zeby nie bylo nie jasnosci, ja nie gloryfikuje pracy TP 4000 11` jdm bo po pierwsze go nie mam;] ma go moj znajomy. Natomiast porownywalem tego Twina do stelli 4000s 10` ktora uzytkowalem ponad rok i odczuwalnej roznicy sie nie dopatrzelismy.. Ty poruszasz dosc subtelne roznice.. no taak stella jest lzejsza i de fakto lepiej wywazona.. Nie zmienia to faktu ze przekladnia tegoz TP to kontynuacja gwiazdki 10` wiadomo mniejsza ilosc lozysk, glowne kolo powleczone czyms innym itd.. W koncu stella to najwyzszy model shimano, tak bylo zawsze i to sie nie zmieni.Kolejna Twoja uwaga, bardzo celna zreszta to, ze te nowe jdm sa suche.. niestety ale shimano jak dla mnie troche zaczelo brnac w slepa uliczke od modelu gwiazdy 07` Szczegolnie mam tu na mysli zmiejszenie sil odsrodkowych na rotorze, jednoczesna zmiana materialu i zwiekszenie zebow na glownym kole przekladni ( troche cofnieta sie do stelli 95` - 98` ) i niestety rezygnacja z genialnego super slow oscillating w generacjach 00`- 01` Jak by temat nie rozpatrzal to na takie lowienie jakie sobie chce zafundowac autor watku faworyt to TP4000/5000 PG/HG 02` zdecydowanie jdm. nie zadne FA czy sustain FD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 AA i wielkosciowo w 2002r. byl rowneiz TP w rozmiarze 3000PG - ktorego caly czas namolnie polecam ps. podoba mi sie to, ze gwiazda 13` bedzie miala spowolniony system oscylacji szpuli - cos na wzor 04` i proponowanego TP 02` ! Ale do tego systemu z generacji 00-01 juz sie chyba za naszego zycia nie wysila ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 nie miałem starszych Shimano JDM, wtedy łowiłem Daiwą, więc wiele nie powiem ale np. miałem Stellę z literkami (2500FE), co z tego, że była super maślana, cicha i dobrze wyważona jak po jednym dniu łowienia, złapała luzy i wróciła do sklepu w Niemczech (opisywałem problem w innym wątku), została wymieniona na nową, którą od razu sprzedałem, nie chciałem już ryzykować, a TP ciągle łowią tyle, że trzeba pamiętać, aby je co rok smarować dobrym smarowidłem i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) AA i wielkosciowo w 2002r. byl rowneiz TP w rozmiarze 3000PG - ktorego caly czas namolnie polecam ps. podoba mi sie to, ze gwiazda 13` bedzie miala spowolniony system oscylacji szpuli - cos na wzor 04` i proponowanego TP 02` ! Ale do tego systemu z generacji 00-01 juz sie chyba za naszego zycia nie wysila ;( ja tam już nie kupię czegoś co ma swoje US/EU odmiany i to w dziwnych cenach, coś nas w balona robią (dlatego jeszcze nie mam tej Stelli 4000S) co do używek to ja miałem pecha i też już nie kupuje Edytowane 28 Marca 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) ten chyba też miał pecha оказалось, что нужна только смазка ГП. После смазку клацание прошло. a to do tej nowej, chociaż to kij robi większe wrażenie Edytowane 28 Marca 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Jak ma być nowy,młody rocznikowo i poniżej 1 tyś. zł ,fajnie wygląda i się kręci Shimano Rarenium 2500.Podczas ostatniej wizyty w Wawie wpadł mi w ręce. Z wcześniejszych konstrukcji solidnych poleca wszystkie serie Daiwy Emblem X, Z , a Shimano od Stradic FG po Twin Power XT. Edytowane 29 Marca 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Oczywiście, że tak.Kij ma długość 9', przynętami będą gómy z główkami jigowymi o masie nawet 30g - 35g, wszystko zależy od miejsca i warunków, w którym będę w danej chwili wędkować. Techniką będzie wędkowanie z opadu.Rozmiar 2500 nie nadaje sie do główek 30-35 gram. No, chyba że na krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 mam Rarenium 2500S JDM, absolutnie nie nadaje się do takich zastosowań ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 skoda to VW skoro tak? jestem ciekaw co byś wybrał? BMW Dobre.Byle nie Seata z Hiszpańskim temperamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajmuś Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Shimano Rarenium tylko w rozmiarze 4000. Mam taki kołowrotek przy wędce 2,70 o cw 10-30g. Idealny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucyfer Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Dzięki Panowie za pomoc.Zacisnę jeszcze pasa i wezmę PT SW 4000 PG JDM. PS. Filmik zwłąszcza drugi był genialny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) rozumiem, że waga Ci nie przeszkadza, więc z samego kołowrotka na pewno będziesz zadowolony Edytowane 29 Marca 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucyfer Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Waga mi aż tak nie przeszkadza, ponieważ po za wędkowaniem ćwiczę ze znajomym szermierkę mieczami długimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 to tak pisałem, z samego kołowrotka, pracy i wytrzymałości będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Co myślicie o Mitchell Mag-Pro Extreme 1000/2000 ? Ktoś użytkuje albo macał? Jako uniwersał Trocie w rzece i z plaży, pod bola w dużej rzece a i sandacza z opadu by miał za zadanie poderwać Pozdrawiam Edytowane 29 Marca 2013 przez ziober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi