Skocz do zawartości

Wszystko o jeziorze Żarnowieckim...

bodzios51

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel, przecież to takie proste. Wystarczy stanąć do konkursu, wygrać go, a potem realizować swoje piękne plany. Nie wiem ile już razy powtórzyłem ten lub analogiczny tekst. Z wielkim umiłowaniem powtarzam go redaktorowi Jackowi. Prosto w oczy też mu to powiedziałem.

Konkursy cały czas są ogłaszane, oczywiście niecodziennie na Żarnowiec.

@Mari nie do końca rozumiem co chciałeś powiedzieć...

Może jak ktoś chce dołączyć do tej całej "układanki" to może i jest to proste. Odpowiednie układy oraz znajomości i można deklarować bajki w przetargu, a później je realizować na papierze (i tylko na papierze). Pieniądze płyną, a w jakim kierunku ... czy to ważne? Tabelki się zgadzają.

To chciałeś powiedzieć?

Dokładnie,przetarg wygrywa ten kto więcej zarybi (tak to jest u nas poukładane),a jak ktoś zarybi to musi odłowić....

Wody dla wędkarzy (normalnych) nie trzeba zarybiać ,wystarczy wprowadzić widełki 40-70cm i 10szt.w sezonie,a kasę przeznaczyć na ochronę i odbudowę tarlisk.Później już tylko pilnować,pilnować,pil.....

Z tego co wiem to próby zarybienia sandaczem już były i nic z tego nie wyszło.

Z resztą ,dla sandacza to tam warunków chyba za bardzo nie ma.

Warunki są zawsze w takich zbiornikach...kwestia tylko czy będą sie rozmnażały bo urosną na pewno..pływałem troche w tym roku to sie zastanawiałem gdzie mogą być bo wiem ,ze są ;)

pozdrawiam

Warunki są zawsze w takich zbiornikach...kwestia tylko czy będą sie rozmnażały bo urosną na pewno..pływałem troche w tym roku to sie zastanawiałem gdzie mogą być bo wiem ,ze są ;)

pozdrawiam

Podobno ktoś przy okoniach w zeszłym roku złowił już sandacza (taki około 35cm). Sumowie ataki i śluz na lince też był.

Oby tylko mniej plotek było, bo to, ze woda się obroni to jestem pewien. O odłowach nie decyduje Gmina, wystarczy spojrzeć kto jest

dzierżawca wody (łatwo znaleźć na zezwoleniu). O opłatach pisałem już gdzieś informowałem, na 2014r pozostają bez zmian.

• 4 tygodnie później...

Łowisko nie zamarzło jeszcze głowie z powodu silnego wiatru, który cały czas wieje wzdłuż jeziora. Kolejnym powodem jest elektrownia pompowo-szczytowa, która intensywnie pracuje i przepompowuje wodę co powoduje zmianę poziomu no i zwiększa jej ruch. Obawiam sie, ze nie ma takiego "kozaka", który ośmielił by sie teraz wejść tam na lód. Fotki wykonałem w odstępach zaledwie kilku godzinnych a odległość miedzy miejscami wynosiła około 4km. Wiadomo, ze przy elektrowni nikt zimą nie łowi na lodzie ale dla potencjalnego wędkarza informacja o stanie zalodzenie tego miejsca jest wyznacznikiem czego można spodziewać sie na środku łowiska. Ja nie wybieram sie prędzej na lód jak nie ma koło Lubkowa 15cm lodu, kolejna zasada: nie łowie nigdy sam na lodzie.

post-50670-0-37856400-1390735712_thumb.jpg

tak teraz wygląda slip i molo

Edytowane przez @Wojti