Skocz do zawartości

Koryto/wanna do ustawiania woblerów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś wybrałem się ustawić kilkanaście woblerów, zajęło mi to ok. 40min. przy temperaturze -4st.C i silnym zimnym wietrze, miałem dość po 20minutach. Pod sam koniec ciężko mi było wypiąć wobler z agrafki.
Stąd moje pytanie, czy ktoś z Was myślał lub posiada coś co może zastąpić prawdziwą rzekę/strumień itp.

Przede wszystkim interesuje mnie z czego wykonać koryto oraz w jaki sposób je uruchomić, jakiej pompy użyć.

Uprzedzam, przerobiłem już temat rynny z drewna wyłożonej grubą folią,  trzy razy zahaczyłem kotwicą o folię i woda pomału uciekła .

Edytowane przez obcy91

Musi być przynajmniej 3m długości. Jak woblery mają być na rzekę to raczej w rzece trzeba ustawiać. Ja jednego woblera sprawdzam w trzech fazach. Najpierw pod prąd, później z prądem i w poprzek. Przy większości przypadków dobrze jest też rzucić dalej i sprowadzić bardzo szybkim tempem. Wanna nie obnaży duszy woblera. 

A już miałem pisać, że kwestia samej rynny to pikuś. Ale kolega wyżej jest zainteresowany tym tematem ja zaś pompą.

Eskulap - znalazłem z pomocą kolegi, materiał na wylożenie koryta tzn. GEOMEMBRANA

"Geomembranę stanowi najczęściej syntetyczna folia wykonana z tworzywa termoplastycznego o bardzo niskiej przepuszczalności(najczęściej HDPE, rzadziej PCV), stosowana głównie jako bariera uszczelniająca. Współpracuje bezpośrednio z gruntem, na którym jest posadowiona, zabezpieczając go przed migracją płynów"

Na allegro są różne grubości, nawet 2mm.

Edytowane przez obcy91

Pawle, zgadza się nic nie zastąpi nurtu rzeki. Ale ileż można wytrzymać na mrozie, nawet ubranym mega ciepło. Najważniejsze w ustawieniu jest chyba to aby wobler był stabilny i sama kwestia aby nie odjeżdżał na boki. W korycie 1m. nic nie da się zaobserwować, bo wobler który przejdzie metr, może się wyłożyć. Zresztą widzisz, woblery Salmo ustawiane są w korycie, może jeszcze na wodzie? Ale czy jeśli dziennie produkują kilkatysięcy przynęt, ktoś stałby caly dzień nad wodą?

Ale mówimy tutaj o korytach od 2 do 3 metrów.

I nie chodzi tutaj o lenistwo! Tylko w te zimne miesiące, jest to nie przyjemne stać na wietrze,mrozie. W okresie gdy mamy 5-10st.C można spokojnie ustawiać wob. nad rzeką.

Edytowane przez obcy91

Jeśli ma być przepływ wody jak w rzece, to musi być w tak jak Matusiak napisał w "jajko".Czyli woda musi krążyć, bo przy kształcie takim jak akwarium będzie odbijała się do ściany i wracała w kierunku pompy.

Jak wanna ma być tylko do ustawiania woblerów to wystarczy taka 2,5-3m w kształcie akwarium, bez żadnych pomp.

Najtaniej zbić stelaż z desek i wyłożyć mocnym materiałem na plandeki.

Ja swoją wannę zrobiłem z metalowych profili i blachy ocynkowanej.