samwieszkto Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Jak sądzicie ?Czy w skutek paskudnej pogody tej wiosny mogą ulec opóźnieniu tarła ryb ?Czy, jeśli tak - nie powinien zostać przedłużony okres ochronny dla niektórych gatunków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Czy w skutek paskudnej pogody tej wiosny mogą ulec opóźnieniu tarła ryb ? nie, np. szczupaki wytra sie, jak zawsze w takich warunkach, pod lodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 nie, np. szczupaki wytra sie, jak zawsze w takich warunkach, pod lodem Przykleją ikrę do lodu .Będzie kawior mrożony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Endzik22 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 W tamtym roku o ile dobrze pamiętam, jeszcze dłużej trzymała się zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 iwedkuje Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 To nie ma za wielkiego wpływu na nasze drapieżniki. Generalnie ryby w Polsce zaczynają tarło dużo wcześniej niż sądzimy i nawet szybciej są już wytarte np. szczupak. Oczywiście tarło na odmarzniętej wodzie może odbyć się na szerszej przestrzeni (szczupak). Widywałem niegdyś szczupaki, które wpływały nawet na wylewiska połączone z rowami, a te z kolei z kanałem...Jeśli wylewisk nie było lub były zamarznięte to trą się w rowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 samwieszkto Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 To dobrze. Pytam bo nie wiem. Ja , na ten przykład , jak jest za zimno to się niechętnie wycieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Majo Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 W tamtym roku o ile dobrze pamiętam, jeszcze dłużej trzymała się zima. Na lubelszczyznie 16marca nie było ani grama śniegu a na zbiornikach były ostatki lodu, 22 marca tarły się szczupaki. A teraz gruuuby lód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 nie, np. szczupaki wytra sie, jak zawsze w takich warunkach, pod lodem A sandacz ? Nie wiem jak w Polsce czy, 1 maja otwarcie dotyczy szczupaka i sandacza?W "moim" regionie już drugi rok (i słusznie) zdecydowano iż, otwarcie szczupaka 1maja a sandacz na dzień dziecka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bajzi Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) A sandacz ? Nie wiem jak w Polsce czy, 1 maja otwarcie dotyczy szczupaka i sandacza?W "moim" regionie już drugi rok (i słusznie) zdecydowano iż, otwarcie szczupaka 1maja a sandacz na dzień dziecka .A w moim regionie, to nawet szczupak od dnia dziecka dopiero dozwolony. Ale jakoś nie zauważyłem poprawy rybostanu, ba zastanawiam się czy była by poprawa nawet gdyby całkowicie zakazali łowić. Edytowane 26 Marca 2013 przez Bajzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 A w moim regionie, to nawet szczupak od dnia dziecka dopiero dozwolony. Ale jakoś nie zauważyłem poprawy rybostanu, ba zastanawiam się czy była by poprawa nawet gdyby całkowicie zakazali łowić. Bo słabe, i dodatkowo nie przestrzegane przepisy panie Tomku .Mnie od końca stycznia do 1 maja nie wolno spina do ręki wziąć . I nie wytłumaczę strażnikowi że, "tylko na klenie przyszedłem" .Dłuży się jak cholera ale, z drugiej strony...ryby mają trochę wytchnienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 ten temat byl poruszany na forum, czesto, w zwiazku z wiosennymi wyjazdami do szwecji ... wystarczy poszukac A sandacz ? sandacz i tak robi to pozniej niz szczupak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) ten temat byl poruszany na forum, czesto, w zwiazku z wiosennymi wyjazdami do szwecji ... wystarczy poszukac sandacz i tak robi to pozniej niz szczupak Szczupak bardziej jurny . Edytowane 26 Marca 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dagon Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 @guciolucky trochę tutaj wyjaśnił: http://jerkbait.pl/topic/12684-ciekawostka-szczupaki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 sandacz i tak robi to pozniej niz szczupak W tym roku, bardzo proszę żeby się pospieszył, mimo chłodów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 W tym roku, bardzo proszę żeby się pospieszył, mimo chłodów . dobry pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 koledzy ichtiolodzy maja teraz pole do popisu (a wiadomo ze nie brakuje ich na naszym forum)jakie to warunki muszą być spełnione do tarła szczupaka?woda 2-5 stopnikoniec tarła to przełom marca i kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mari Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Tarło nie odbędzie się w wodzie poniżej 4 stopni. Ale nawet jeżeli rzeka/ jezioro będą zamarznięte, mogą w nich znaleźć się miejsca o sprzyjających temperaturach. Szczególnie przy takiej pogodzie jaką obecnie mamy. W jeziorach jest to zwykle północno wschodni brzeg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elmo Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 zgadza się 2-5 stopni to temp.minimalna i przełom marzec-kwiecień ale przy zbyt niskiej temperaturze tarło może przesunąć się o miesiąc[tak pisze w książce S Napora] czyli sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie.pozatym miałem okazję na początku maja w głębszych jeziorach łowić samce cieknące mleczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pioo Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 W zeszłym roku napotkałem gniazda sandaczy z ikrą i samcem już na początku maja. Aczkolwiek warunki były wyjątkowo sprzyjające bo w tym okresie było niemalże upalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arielos24 Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Z tego co ja np: słyszałem to "larwy" sandacza po wykluciu wolą pochmurną pogodę niż słońce bo nadmierne naświetlenie prowadzi do ich uśmiercenia co do niektórych ichtiologów działających w ramach spółek rybackich to spodziewam się w temacie przedłużania się zimy "że wyjdą na przeciw biednym rybom z odłowami kontrolnymi w celu umożliwienia tarła sztucznego by przedłużyć gatunek" już nie raz spotkałem się z taką bzdurą wciskaną na żywca podczas przestawiania tarlisk kilometrami sieci. Efekt pełno szczupaków lejących ikrą i mleczem wrzucanych w beczki w celu niby wytarcia w hodowli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tofik Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Panowie natura sobie poradzi,nie zaprzątał bym sobie tym głowy.Problem polega na tym żeby ludzie nadto nie wykorzystali "spóźniającego" się tarła wszelkich gatunków w celu pozyskania mięsa.Ryby nie mają kalendarza i dla nich 1 maj czy 1 czerwiec nie istnieje,dla nich liczy się odpowiednia termika wody .A wszelkie daty zawarte w RAPR potraktowałbym umownie i nie brał do serca...........bo generalnie kiedy w takiej Pyrlandii jest już wiosna ,to na Podlasiu ledwie odwilż się zbliża............ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Z tego co ja np: słyszałem to "larwy" sandacza po wykluciu wolą pochmurną pogodę niż słońce bo nadmierne naświetlenie prowadzi do ich uśmiercenia co do niektórych ichtiologów działających w ramach spółek rybackich to spodziewam się w temacie przedłużania się zimy "że wyjdą na przeciw biednym rybom z odłowami kontrolnymi w celu umożliwienia tarła sztucznego by przedłużyć gatunek" już nie raz spotkałem się z taką bzdurą wciskaną na żywca podczas przestawiania tarlisk kilometrami sieci. Efekt pełno szczupaków lejących ikrą i mleczem wrzucanych w beczki w celu niby wytarcia w hodowli Jak mogłeś! . płotka, ukleja,leszcz...rozumiem ale, sandacz! Larwa?! .Jak Tofik napisał, niech zostawią rybom święty spokój, niech nie przeszkadzają, a my (wędkarze) zadbajmy o zaśmiecone brzegi zamiast, nękać je w ich jedynym szczęśliwym momencie życia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pioo Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Z tego co ja np: słyszałem to "larwy" sandacza po wykluciu wolą pochmurną pogodę niż słońce bo nadmierne naświetlenie prowadzi do ich uśmiercenia Larwy po wykluciu zdecydowanie wolą zacienioną wodę, wszystkie napotkane przeze mnie gniazda były w cieniach drzew. Natomiast wyższa temperatura wody sprzyja szybszemu wylęganiu się larw i przyspiesza wzrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arielos24 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Użyłem terminologi jaką podawał jakiś tam pan doktor w książce nie jestem ichtiologiem a tarło np; szczupaków to dla mnie okres do robienia jedynie zdjęć z ukrycia, uwielbiam oglądać ten spektakl ciesząc się w duchu że kolejne pokolenie pięknych ryb przyjdzie na świat dodatkowo jest to pretekst do przypilnowania gumofilców by nie przeszkadzali a jak jakiś się trafi to kończy w niebieskim autku Edytowane 30 Marca 2013 przez arielos24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
samwieszkto
Jak sądzicie ?
Czy w skutek paskudnej pogody tej wiosny mogą ulec opóźnieniu tarła ryb ?
Czy, jeśli tak - nie powinien zostać przedłużony okres ochronny dla niektórych gatunków ?
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi