Jeziorm 1 Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Dzięki za sprostowanie.sam zamierzam właśnie robić kij na tym blanku i słyszałem od paru osób,że do 20g jest ok , jak da radę i większa to jeszcze lepiej bo czasami te 20g może być za lekkie. Wg mnie ( mam tego kijka a nie słyszałem ) to 20 gram jest granica komfortu, 25 to juz max, najlepiej mi sie łowiło od 10 gram do 17/18 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Hehe , czyli każdy mówi inaczej Musisz sam przetestować blank i podzielić się z nami swoimi spostrzeżaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Duzo zależy od strony po której zbroisz Mój ciągnie spokojnie 25g+10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Że uchwyt 16 za mały, to się nie dziwię (chyba, że miałbyś tycie łapki). Ja mam niezbyt duże i dla mnie 16 jest zdecydowanie za mały. Przy niemal wszystkich swoich kijach stosuję 17, a przy niektórych i 18. Nawet moje najlżejsze patyki mają 17 (a jeden ma 18 i nie jest za duży).Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Duzo zależy od strony po której zbroisz Mój ciągnie spokojnie 25g+10cmPo której Ty zbroiłeś ? Ja mam zamiar po tej twardej stronie czyli narzeciwko kręgosłupa ( miękkiej części ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEEMAS7 Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Wg mnie ( mam tego kijka a nie słyszałem ) to 20 gram jest granica komfortu, 25 to juz max, najlepiej mi sie łowiło od 10 gram do 17/18 gram. Jest tak jak mówi Dąbek lub po prostu mamy inne odczucie komfortu Sprawdzę z ciekawości bo nie łowię tak lekko, ale wydaje mi się że przy 10 gramach nie będę miał żadnego kontaktu z przynętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Maniek przy tym modelu ,po jednej stronie jest dość sztywny na 3/4 długości ,a później nieproporcjonalnie miękka szczytówka, co przy zamontowaniu n taśmę przelotek objawia się kwadratowym ugięciem.Sprawia to wrażenie ,że jest to szybsza strona i kusi do zamocowania ringów własnie po niej.W efekcie kiedy wydawałoby się ,że gumaka podbije dość sporego bez problemu,zbyt miękka szytówka nie daje rady.Druga strona jest płynnejsza w ugięciu i siły równiej się rozkładają,ja zbroiłem właśnie po niej.Główkę 10g+gumę8-10cm czuć naprawdę dobrze na 4-5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Czy któryś Bywalec Zalewu Zegrzyńskiego posiada może kij na tym blanku i byłby uprzejmy pokazać go nad wodą? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Dzięki uprzejmości forumowego Dąbek111 a prywatnie Rafała miałem przyjemność połowić tytułowym kijaszkiem i wrażenia są bardziej pozytywne niż negatywne.Bardzo fajna sandaczowa wykałaczka z opcją szczupakową bo kij ma trochę głębsze ugięcie niż superszybka sandaczowa kosa typu Hers czy też konstrukcje Phenixa (UMBX ,K2 czy też nowe M1). Przy podbijaniu szczyt lekko zostawał w tyle ale dało się poprawnie prowadzić gumę na wiele sposobów ,wiec spory plus. Czułość kija umiarkowana i w tym zagadnieniu wszelkiej maści specjalistyczne kije sandaczowe Pheniksa ,czy też wspomniany Hers będą opcją lepiej sygnalizującą brania i szybszą ale na "średnią kieszeń" i nie najwyższe wymagania fajny poprawny kijaszek pod gumę , DSa i koguta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEEMAS7 Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Czy któryś Bywalec Zalewu Zegrzyńskiego posiada może kij na tym blanku i byłby uprzejmy pokazać go nad wodą? Z góry dziękuję.Posiadam i mogę pokazać nad wodą jestem przynajmniej raz w tygodniu przeważnie w weekend Jak coś to priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki1983 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam szanownych kolegów. Po przeczytaniu wielu materiałów na Jerkbaicie jak pewnie wielu,postanowiłem spróbować sam coś złożyc. Na pierwszy projekt wybrałem MHX MB842-2. Mam prośbę do kolegów o opinię na temat zastosowanego rozmieszczenia,i co za tym idzie ugięcia. Moim skromnym zdaniem wydaje mi sie ok,ale przed ostatecznym montażem chciałbym sie upewnic,ze tak to moze zostać,bądz trzeba coś poprawić. Zbrojenie spiralne. Przelotek 10 szt., od 8 do 4.Odstępy miedzy przelotkami mierząc od ringów zaczynając od szczytowej: 8,8 cm.9,5 cm.10 cm.13,5 cm.15,5 cm.17 cm.18,5 cm.19 cm.Odległość od przelotki startowej do wodzika 50 cm Dodam jeszcze że nie korzystałem z tabel,tylko doświadczalnie starałem sie pomieścic te 10 sztuk. Z góry dziekuje za wszelkie opinie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Marek choroba Cię dopadła?Już po Tobie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Pamiętam czasy jak udało mi się kupić DDR-owską Germinę, która miała pięć przelotek (w tym szczytowa) i był to super sprzęcior, który łowił ryby i dawał wiele radości!.... Dziś w dobie "kosmicznych" technologii i możliwości, które niosą, blanki zbrojone są w coraz lepsze komponenty pod indywidualne zamówienia. Rozmieszczenie przelotek, ich wielkość, rodzaj, gramatura - ma ogromne znaczenie i nie chodzi tu o plus-minus centymetr, bo często i jeden milimetr ma znaczenie... Jeśli to Twój pierwszy zbrojony blank Kolego, to szacun, że podjąłeś takie wyzwanie i że wyszło Ci to całkiem sensownie (choć ze zdjęć nie można jeszcze o niczym wyrokować - najlepiej mieć "kij" w ręce - wiadomo! ) Pamiętaj, że im gęściej rozmieszczasz przelotki na szczytówce, tym nie tylko zabezpieczasz ją przed przeciążeniem (złamaniem), ale również przesztywniasz (w stosunku do blanku bez przelotek ugięcie jest łagodniejsze). Z tego co widzę, przelotki będą jednostopkowe... Powinno być ok! POWODZENIA! Pozdrawiam serdecznie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki1983 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dziekuję bardzo. Wiem że ze zdjęc niewiele można wyczytac,ale jakis minimalny zarys tego jak to wyszło widać. Własnie chodzilo mi o to aby ktoś jeszcze oprócz mnie wypowiedział sie że nie widać tu czegoś niepokojącego w ugięciu. Zasięgnąłem jeszcze opinii na ten temat u kolegi Rafała,także w wolnych chwilach zaczynam skladac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi