gorgol Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Witam,mam zamiar zabrac sie za struganie woblerów...narazie mam papier ścierny i nożyk.....i tu prosba do strugaczy o porady na temat stworzenia woblerów sumowych.....pełno jest info o boleniowych i kleniojażiach,a o sumowych jak na lekarstwo.....Jakies linki do filmików...fotki....całkowicie od poczatku jak zacząc...na forum popczytałem i to sporo.....i jak juz cos było to typu..."teraz na wąsa" pokazany korpus..nastepnie juz wstepnie pomalowany..i na koniec z kotwicami...ot i tyle.....bede bardzo wdzieczny za kazda informacje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Ambitny zawodnik z Ciebie .Strugaj, może coś z tego będzie .Mam nazwę dla Twoich woblerków. "Gargusie" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Dzieki Józiu ale jak juz to"gorgusie"Ambitny????nie wiem sie okaże jak wogóle zacznę...fotke sie zrobi,i pokaże....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Wyobraź sobie, że nie ma czegoś takiego jak internet i spróbuj po swojemu, ambicji nie dostrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 na forum sumowym udziela sie Janusz Widła możne on Ci coś doradziraczej nie licz ze ktoś zdradzi Ci swoje "sekrety" na które poświecił kilka lat albo i więcejja szukając pewnych rozwiązań to robiłem tak, że rozwalam woblery jakich praca mnie interesowałai patrzyłem co mają w środku wyciągam wnioski, czytałem podpytywałem na forachno i własne testy i doświadczenia - innego wyjścia chyba nie ma PSniestety jak zrobić dobrego woblera sumowego nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) gorgolale co chcesz wiedzieć?To co w środku jest?np DThttp://www.klubskala.pl/osagrudziadz/spin_technikaisprzet_rentgen.php Chyba,że jak toto ma pływać..?Wtedy pewnie większość odpowie: Głęboko i mocno mieszać Edytowane 26 Marca 2013 przez wildriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Gdzieś niżej był wątek ze zdjęciami rentgenowskimi woblerów, w tym Rapali. Może znajdziesz coś na suma, to będziesz wiedział jak z grubsza rozmieścić obciążenie. No i masz - wildriver był szybszy Edytowane 26 Marca 2013 przez Sylwek1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Nie oczekuje zdrady swoich patentów..przez strugajacych.....tylko porad typu drut na stelarz przez całośc,czy oczka...jesli to jaki gruby.....czy dł steru ma wpływ na głębokosc nurkowania....czy oczko przepuszczać przez ster,czy z wobka nad sterem...jakiej gr pliweglan na ster.....balsa,czy lipa....jaka gruba (wymiar listewki).jak najlepiej rozmieścic ołów, ot takie poczatkowoteczniczne porady...wobki typu storm,dorado alaska,hornety.klasyczne wyrwirączki Edytowane 26 Marca 2013 przez gorgol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Znalazłem wpis kolegi z forum dotyczący pytania o sterhttp://jerkbait.pl/topic/7402-pawe%C5%82-b-i-jego-gara%C5%BCowe-r%C4%99kodzie%C5%82o/page-10?hl=sumowe#entry1042901Z tego co kiedyś czytałem, też gdzieś na forum to drut polecany był od 1,2mm wzwyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Drut 1,2 myślę najbidniej.Materiał:lipa-conajmniej.Poliwęglan od 2mm- IMO tylko pełny stelarz Uszko w sterze mają w większości te schodzące poniżej 4m: http://www.woblery.eu/woblery.php5Co więcej...musisz niestety sam kilka korpusów zniszczyć zanim trafisz w to co chcesz osiągnąć,kilka różnych sterów(długości,szerokości)wypróbować,kilka różnych wielkości obciążenia. Edytowane 26 Marca 2013 przez wildriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Hehe Dareczku z takimi wielkimi lapami to normalne ze sie za sumowe bierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Dareczku i na paluszki musisz uważać bo się nie wysiusiasz .Póżniej jak stolarz okrzy k- 5 piw proszę a tylko palce skrajne posiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 O dzieki Panowie...juz sie jasnosc robi,o takie info dokładnie chodzi....Witek i Józek......zgrywusy prosze cos konkretnego w temat wniesc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Co do obciążenia to kiedyś na forum widziałem stwierdzenie niestety nie pamiętam czyje to słowa.. :/ ,,tyle żeby jak położysz na stole to dupka się sama unosiła" czy jakoś tak to było Edytowane 26 Marca 2013 przez tyczkasport1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 obciążenie miej wiecej 2/3-3/4 muszą być umiejscowione w głowie niewiem jak to wytłumaczyć od oczka brzusznego w strone steru właśnie da to takie stanie na głowie i spowoduje wraz z długim sterem ze bedzie schodził na znaczna głebokość i wazna rzeczą jest grzechotka w dupcesam od dłuższego okresu kombinuje z takimi woblerkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Pewnie mógłbym Ci coś doradzić odnośnie woblerka sumowego tylko nie wiem czy ma być to sumówka powierzchniowa-nocna czy baryła głęboko schodząca.Przy mieszalnikach nocnych nie jest wskazane stanie na głowie więc obciążenie warto wstawić na całej długości w kształcie klina ,więcej przy głowie mniej przy ogonie.Jeśli zastosujesz metalowy ster przy głęboko schodzącym również osiągniesz efekt stania na głowie rozkładając obciążenie jak w egzemplarzu płytko chodzącym.Stosując ster z poliwęglanu będziesz musiał skupić obciążenie w części przedniej korpusu tak na oko połowa korpusu woblera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 No nareszcie Jaśku zawitałeś w to miejsce Dawaj swój autorski wątek!!!!!! Takiego doświadczenia jak Twoje, to tu nikt chyba nie ma, a talentów wiele pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Cześć Arku.Gryzą bolki na Dunajcu to nie mam wiele czasu na pisanie,ale chętnie i wyczerpująco odpowiem wszystkim stawiającym pierwsze kroki w struganiu woblerów.Pozdrawiam Janusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Kiedyś łowiłem tylko na Twoje woblery Januszu.Przegadaliśmy też masę przez telefon.Pozdrawia Tomek z Oświęcimia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Pierwszego "widła" kupiłem w 1993r w malym sklepiku wędkarskim w Nowym Sączu i dopiero w ubiegłym roku go urwałem w jakichś krzaczorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 To pewnie było w tym sklepie na przedłużeniu ulicy Jagiellońskiej. Też tam kupowałem widłaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Pierwszego "widła" kupiłem w 1993r w malym sklepiku wędkarskim w Nowym Sączu i dopiero w ubiegłym roku go urwałem w jakichś krzaczorach No to ja jestem spòźniony w wędkarstwie "widłowym" jakieś 20 lat! Dopiero teraz dotarłem do źròdła Jak to mòwią mądrzy ludzie lepiej pòźno niż wcale. Sorry a off topa Edytowane 3 Maja 2013 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Wiem , że lubicie Janusza i jego woblery ale przejdźmy do meritum tematu . Dla Janusza swoje pochwały zostawmy na czas gdy założy swój wątek .Tymczasem jeśli mamy coś do powiedzenia to pomóżmy pytającemu . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Cześć Tomek kupę lat nie gadaliśmy.Pozdrawiam Janusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi