Skocz do zawartości

Prośba o pomoc....do strugaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam zamiar zabrac sie za struganie woblerów...narazie mam papier ścierny i nożyk.....i tu prosba do strugaczy o porady na temat stworzenia woblerów sumowych.....pełno jest info o boleniowych i  kleniojażiach,a o sumowych jak na lekarstwo.....

Jakies linki do filmików...fotki....całkowicie od poczatku jak zacząc...na forum popczytałem i to sporo.....i jak juz cos było to typu..."teraz na wąsa" pokazany korpus..nastepnie juz wstepnie pomalowany..i na koniec z kotwicami...ot i tyle.....bede bardzo wdzieczny za kazda informacje.....

na forum sumowym udziela sie Janusz Widła możne on Ci coś doradzi

raczej nie licz ze ktoś zdradzi Ci swoje "sekrety" na które poświecił kilka lat albo i więcej

ja szukając pewnych rozwiązań to robiłem tak, że rozwalam woblery jakich praca mnie interesowała

i patrzyłem co mają w środku wyciągam wnioski, czytałem podpytywałem na forach

no i własne testy i doświadczenia - innego wyjścia chyba nie ma

PS

niestety jak zrobić dobrego woblera sumowego nie mam pojęcia

gorgol

ale co chcesz wiedzieć?To co w środku jest?np DT

http://www.klubskala.pl/osagrudziadz/spin_technikaisprzet_rentgen.php

Chyba,że jak toto ma pływać..?Wtedy pewnie większość odpowie: Głęboko i mocno mieszać :)

Edytowane przez wildriver

Nie oczekuje zdrady swoich patentów..przez strugajacych.....tylko porad typu drut na stelarz przez całośc,czy oczka...jesli to jaki gruby.....czy dł steru ma wpływ na głębokosc nurkowania....czy oczko przepuszczać przez ster,czy z wobka nad sterem...jakiej gr pliweglan na ster.....balsa,czy lipa....jaka gruba (wymiar listewki).jak najlepiej rozmieścic ołów, ot takie poczatkowoteczniczne porady...wobki typu storm,dorado alaska,hornety.klasyczne wyrwirączki

Edytowane przez gorgol

Znalazłem wpis kolegi z forum dotyczący pytania o ster

http://jerkbait.pl/topic/7402-pawe%C5%82-b-i-jego-gara%C5%BCowe-r%C4%99kodzie%C5%82o/page-10?hl=sumowe#entry1042901

Z tego co kiedyś czytałem, też gdzieś na forum to drut polecany był od 1,2mm wzwyż

Drut 1,2 myślę najbidniej.

Materiał:lipa-conajmniej.

Poliwęglan od 2mm- IMO tylko pełny stelarz 

Uszko w sterze mają w większości te schodzące poniżej 4m: http://www.woblery.eu/woblery.php5

Co więcej...musisz niestety sam kilka korpusów zniszczyć zanim trafisz w to co chcesz osiągnąć,kilka różnych sterów(długości,szerokości)wypróbować,kilka różnych wielkości obciążenia.

Edytowane przez wildriver

obciążenie miej wiecej 2/3-3/4 muszą być umiejscowione w głowie niewiem jak to wytłumaczyć od oczka brzusznego w strone steru właśnie da to takie stanie na głowie i spowoduje wraz z długim sterem  ze bedzie schodził na znaczna głebokość i wazna rzeczą jest grzechotka w dupce

sam od dłuższego okresu kombinuje z takimi woblerkami 

• 1 miesiąc temu...

Pewnie mógłbym Ci coś doradzić odnośnie woblerka sumowego tylko nie wiem czy ma być to sumówka powierzchniowa-nocna czy baryła głęboko schodząca.Przy mieszalnikach nocnych nie jest wskazane stanie na głowie więc obciążenie warto wstawić na całej długości w kształcie klina ,więcej przy głowie mniej przy ogonie.Jeśli zastosujesz metalowy ster przy głęboko schodzącym również osiągniesz efekt stania na głowie rozkładając obciążenie jak w egzemplarzu płytko chodzącym.Stosując ster z poliwęglanu będziesz musiał skupić obciążenie w części przedniej korpusu tak na oko połowa korpusu woblera.

• Like 1

Pierwszego "widła" kupiłem w 1993r w malym sklepiku wędkarskim w Nowym Sączu i dopiero w ubiegłym roku go urwałem w jakichś krzaczorach :(

No to ja jestem spòźniony w wędkarstwie "widłowym" jakieś 20 lat! :(

Dopiero teraz dotarłem do źròdła :)

Jak to mòwią mądrzy ludzie lepiej pòźno niż wcale.

Sorry a off topa

Edytowane przez Baars