RoZia Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Natrafiłem w necie na taką oto stronkę - http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_Shimano Szukam podobnej ze sprzętem wędkarskim i klops . A przydałaby się , wszak wędkarz lub hobbysta mógłby swobodniej poruszać się w świecie tych różnych symboli i oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 http://fish.shimano-eu.com/publish/content/global_fish/en/nl/index/customer_service0/glossary.html http://fish.shimano-eu.com/publish/content/global_fish/en/nl/index/customer_service0/reel_comparison_charts.download.-mainParsys-0001-downloadFile.html/front%20drag%20reels%202012.jpghttp://fish.shimano-eu.com/publish/content/global_fish/en/nl/index/customer_service0/reel_comparison_charts.download.-mainParsys-0003-downloadFile.html/baitcasting%20reels%202012.jpg http://fish.shimano-eu.com/publish/content/global_fish/en/nl/index/customer_service0/Reel_Schematics.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoZia Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Tak ,lecz nie bez przyczyny podałem ową stronkę jako przykład niemalże przewodnika po oznaczeniach firmy , wszak jest to wszystko na jednej stronie , po polsku i bardzo przejżyście .Są na forum osoby które mają wiedzę na temat tych skrótów bywają też lub będą w przyszłości bywały osoby którym taka stronka byłaby niezwykla pomocna w wyborze np. właściwego kołowrotka , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Wszystko ok tylko te oznaczenia dotyczą działu rowerowego Shimano a nie sprzętu wędkarskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANK Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Czarna magia ;-) SCATCX165UL gdzie S (spinning) CAT (model - CATANA) CX (seria) 165 (długość) UL (c.w. casting weight) UL - ultralight 1-11grL - light - 3-14 grML - medium light - 7-21 grM - medium - 10-30 grMH - medium heavy - 14-40 grH - heavy - 20-50 grXH - extra heavy - 50-100 gr Młynek CAT2500FB gdzie CAT (model) 2500 (pojemność szpulki) FB ( FB? front drag? - hamulec przedni) (RB hamulec tylni) Pzdr Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez MANK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoZia Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Wszystko ok tylko te oznaczenia dotyczą działu rowerowego Shimano a nie sprzętu wędkarskiego podobne oznaczenia dotyczą sprzętu wędkarskiego a w szczególności kołowrotków , forumowiczom ułatwiłyby swobodniejsze poruszanie się w na pozór skąplikowanym świecie tych magicznych literek i cyferek .Jeśli sie nikt tym tematem nie zajmie to za jakieś dwa tygodnie będę dysponował czasem i coś powoli postaram się ułożyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Jeśli sie nikt tym tematem nie zajmie to za jakieś dwa tygodnie będę dysponował czasem i coś powoli postaram się ułożyć . czekamy z ogromna niecierpliwoscia ... przy tym jestesmy leniwi i nie lubimy wywazac otwartych drzwi http://fish.shimano-eu.com/publish/content/global_fish/en/nl/index/customer_service0/glossary.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazur Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Panowie i panie co oznacza literka M w oznaczeniu kołowrotków np. Vanquish 3000 M HG, Stradic 3000 M HG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) M to szpula medium. Pojemność takiej szpulki to coś pomiędzy pojemnością 4000 a 2500-C3000.Edit.Aha, dodatkowo korpus w takim modelu jest wielkości 4000 a rotor z modelu 2500-C3000 Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez fish28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazur Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Dzięki wielkie coś w tej okolicy podejrzewałem, czyli takie lżejsze kołowrotki raczej z dużą mocą zwijania-nawijania linki z lżejszym "startem" pokręcajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Pojemność takich szpulek jest sensowna, szkoda tylko że nie ma takich hybryd w normalnym przełożeniu ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Też myślałem że przełożenie jest problemem w HGM.Okazało się że nie przełożenie a długość korbki 55mm jakoś mi nie pasowała.Założyłem korbkę 50mm i teraz jest lux.Korbka 50mm nadal opada pod własnym ciężarem.Teraz w tej konfiguracji i z tym przełożeniem mogę napisać że do lekkiego sandaczowania kołowrotek idealny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Dobrze wiedzieć ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Pojemność takich szpulek jest sensowna, szkoda tylko że nie ma takich hybryd w normalnym przełożeniu ????Nazywaja sie 3000 Hg wiec muszą mieć wyższe przełożenie Z powodu nazwy Kiedys, pod wpływem materiału na japońskiej stronie www, zrobiłem przekładkę przekładni w Stelli 14 3000hgm na przekładnie i posuw od Stelli 14 4000.W praktyce działało to. Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Guzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Nazywaja sie 3000 Hg wiec muszą mieć wyższe przełożenie Z powodu nazwy Kiedys, pod wpływem materiału na japońskiej stronie www, zrobiłem przekładkę przekładni w Stelli 14 3000hgm na przekładnie i posuw od Stelli 14 4000.W praktyce działało to.Daniel nie było problemów z nawojem?Zastanawiałem sie nad tym bo o ile sama przekładnia nie powinna być inna to obawy miałem o posuw a dokładnie sam wałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Daniel nie było problemów z nawojem?Zastanawiałem sie nad tym bo o ile sama przekładnia nie powinna być inna to obawy miałem o posuw a dokładnie sam wałek.Wałek posuwu też był wymieniony.Problem był nietechniczny. Psychiczny. Ponieważ, gdy się weźmie i położy przekładnie od c3000 i 4000 obok siebie to się okaże że różnica jest tak niewielka. Że jeśli do tego ma się taki sam rotor jak c3000, takie same szpule... To nagle te 3000hg dlatego ma sens, że właśnie jest hg. Bo tak, to można mieć po prostu c3000 z minimalnie mniejszymi bebechami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) . Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Tu dość jasno wyjaśnione są symbole:https://www.fanatikbaits.com/blogs/blog/everything-you-need-to-know-about-shimano-reels 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi