Skocz do zawartości

Symbole , oznaczenia sprzętu Shimano.

RoZia

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ,lecz nie bez przyczyny podałem ową stronkę jako przykład niemalże przewodnika po oznaczeniach firmy , wszak jest to wszystko na jednej stronie , po polsku i bardzo przejżyście .

Są na forum osoby które mają wiedzę na temat tych skrótów bywają też lub będą w przyszłości bywały osoby którym taka stronka byłaby niezwykla pomocna w wyborze np. właściwego kołowrotka ,

Czarna magia ;-)

SCATCX165UL gdzie S (spinning) CAT (model - CATANA) CX (seria) 165 (długość) UL (c.w. casting weight)

UL - ultralight 1-11gr

L - light - 3-14 gr

ML - medium light - 7-21 gr

M - medium - 10-30 gr

MH - medium heavy - 14-40 gr

H - heavy - 20-50 gr

XH - extra heavy - 50-100 gr

Młynek

CAT2500FB gdzie CAT (model) 2500 (pojemność szpulki) FB ( FB? front drag? - hamulec przedni)  (RB hamulec tylni)

Pzdr

Edytowane przez MANK

Wszystko ok tylko te oznaczenia dotyczą działu rowerowego Shimano a nie sprzętu wędkarskiego ;)

podobne oznaczenia dotyczą sprzętu wędkarskiego a w szczególności kołowrotków , forumowiczom ułatwiłyby swobodniejsze poruszanie się w na pozór skąplikowanym świecie tych magicznych literek i cyferek .

Jeśli sie nikt tym tematem nie zajmie to za jakieś dwa tygodnie będę dysponował czasem i coś powoli postaram się ułożyć .

Jeśli sie nikt tym tematem nie zajmie to za jakieś dwa tygodnie będę dysponował czasem i coś powoli postaram się ułożyć .

czekamy z ogromna niecierpliwoscia ... przy tym jestesmy leniwi i nie lubimy wywazac otwartych drzwi http://fish.shimano-eu.com/publish/content/global_fish/en/nl/index/customer_service0/glossary.html B)

• 6 lat później...

Też myślałem że przełożenie jest problemem w HGM.Okazało się że nie przełożenie a długość korbki 55mm jakoś mi nie pasowała.Założyłem korbkę 50mm i teraz jest lux.Korbka 50mm nadal opada pod własnym ciężarem.Teraz w tej konfiguracji i z tym przełożeniem  mogę napisać  że do lekkiego sandaczowania kołowrotek idealny.

• Like 2

Pojemność takich szpulek jest sensowna, szkoda tylko że nie ma takich hybryd w normalnym przełożeniu ????

Nazywaja sie 3000 Hg wiec muszą mieć wyższe przełożenie :)

Z powodu nazwy ;)

Kiedys, pod wpływem materiału na japońskiej stronie www, zrobiłem przekładkę przekładni w Stelli 14 3000hgm na przekładnie i posuw od Stelli 14 4000.

W praktyce działało to.

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

Nazywaja sie 3000 Hg wiec muszą mieć wyższe przełożenie :)

Z powodu nazwy ;)

Kiedys, pod wpływem materiału na japońskiej stronie www, zrobiłem przekładkę przekładni w Stelli 14 3000hgm na przekładnie i posuw od Stelli 14 4000.

W praktyce działało to.

Daniel nie było problemów z nawojem?

Zastanawiałem sie nad tym bo o ile sama przekładnia nie powinna być inna to obawy miałem o posuw a dokładnie sam wałek.

Daniel nie było problemów z nawojem?

Zastanawiałem sie nad tym bo o ile sama przekładnia nie powinna być inna to obawy miałem o posuw a dokładnie sam wałek.

Wałek posuwu też był wymieniony.

Problem był nietechniczny. Psychiczny. Ponieważ, gdy się weźmie i położy przekładnie od c3000 i 4000 obok siebie to się okaże że różnica jest tak niewielka. Że jeśli do tego ma się taki sam rotor jak c3000, takie same szpule... To nagle te 3000hg dlatego ma sens, że właśnie jest hg.

Bo tak, to można mieć po prostu c3000 z minimalnie mniejszymi bebechami :)

:)

• Like 1

• 11 miesięcy temu...