Skocz do zawartości

Drut tytanowy - węzeł czy zaciskarka?

leepek

Rekomendowane odpowiedzi

W dziale sprzedam zauważyłem, że przy ofercie sprzedaży drutu pojawiła się dyskusja co do zacisków i wyślizgiwania sie z nich drutu. Na kupionym przeze mnie drucie, na odwrocie opakowania są pokazane preferowane węzły wiązania. Skoro zaciski sie nie sprawdzają czemu nie sprobować np. The Clinch Knot ? W zamieszczonym linku do filmu pan wędkarz przekonuję, że jest tp chyba najlepsza metoda wiązania tytanów. Co wy na to ?

https://www.youtube.com/watch?v=539qsgmoVkI

Ja z tytanami dopiero zaczynam zabawę.

Napisałem temat ze względu na to, że pojawiają takie opinie o zaciskaniu, dlatego cieszę się że są osoby ktorę tą kwestię weryfikują.

Janusz z checią bym zobaczył jak wyglądają Twoje przypony, na pewno by mnie to czegoś nauczyło ;)

nie wiem czy pojedynczy drut (jaki kupiles) dobrze gra z zaqciskami (plecionka lepiej bo sploty tra o tulejke i sie troszke kompresuje przy zaciskaniu).

Jedyna metoda odzaluj 30 cm i zacisnij po obu stronach, ale jakos mi sie wydaje, ze bedzie kiepsko. co do zaciskania zwyklych plecionek nie robie rzadnych podwojnych petelek i nigdy problemu z wyslizgiwaniem nie mialem.

Tak jak mówicie panowie.

Nie mam zaciskarki, a tym bardziej tulejek i dopiero mam zamiar mieć ten problem :P chyba że zdecyduje sie na węzeł.

A co do węzła, pitt, w czym problem zobacze?

Z zaciskarek dostępnych w Polsce, takie będą że tak powiem poprawne ? SPRO

post-53664-0-70985000-1364415221_thumb.jpg

uzywam identycznej (tylko firmowanej przez FOX'a) i jest ok mam tez 2ga (cormoran?) kupiona w FM (ta ma tylko 1 szczeline) i tez daje rade.

przy czym nie probowalem na knot2kinky (czy jak mu tam) na zwyklych drutach sprawdza sie rewelacyjnie (co ciekawe na plecionym tytanie najgorzej! - jak w czasie zaciskania uslyszysz zgryt to na 90% walnie w miejscu wejscia do tulejki). jak ci na pw pisalem - wysle ci troszke kevlaru jak wroce z ebro to sobie poprobujesz..

chyba nie zostalem dobrze zrozumiany, piszac: sprobuj wezla, w czym problem? mialem na mysli: wez material, wyprobuj wezel, to zaden problem zrobic taki przypon na probe ... teraz wszystko jasne? :) co do zaciskarki, to trudno po kolorze powiedziec, czy bedzie dobra ... wazne jest, zeby zaciskala w kilku punktach, najlepiej 5-ciu ... wazny jest takze dobor tulejek, przy nieodpowiednim wyborze nie pomoga nawet najlepsze kleszcze