Skocz do zawartości

Spinning Wisla w rejonie Wawy lub okolic - wyprawa

pablitos

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

byłem od 18.30 do 21. efekt ledwo wymiarowy sandaczyk oraz boleń i jaź po niecałe 40 cm, zabrałem za duże przynęty i za mocny kij, nastepnym razem nastawie się na jazie, klenie bo myśle, że ich jest tam najwięcej no i oczywiście przynęty mniejszego kalibru...wszystkie dzisiejsze ryby skusiły się na srebrnego longa 2 za spiłowanym skrzydełkiem...pozdrawiam

Witam

Świeże info.znad wisełki z ostatniego tyg.

Odcinek w okolicach mostu gdańskiego:

Wraz z kumplami: kilka kleni największe w okolicach 40 cm, dwa jazie 44 i 41 cm, kilka sandaczy - największy wczoraj 66 cm, i 1 kaczodzioby amator Egipskich ciemności.

No i nakoniec muszę się pożalić, uczepiła mi się niezła lokomotywa - prawie na 100 % sandacz, niestety po chwili spadł - ale jeszcze sie spotkamy.

Wszystkie ryby złowione na woblery.

Pozdrawiam i życzę połamania.

Kuba

PS. z tego co widzę na IMGW - znowu woda nagle idzie do góry.

pytanko:

co nawinąć na kołowrotek, żeby skutecznie połowić na Wiśle- plecionkę czy żyłkę ?

a i jeszcze jedno pytanko:

stosowac gumki czy woblery ?

jeśli wobki to jakie są wasZym zdaniem najskuteczniejsze- woblery typu Salmo MINOW czy Salmo EXECUTOR ?

Jedni łowią na żyłkę inni na plecionkę to chyba bardziej przyzwyczajenie decyduje, ja łowię w Wiśle tylko na plecionke (rybom w tak syfiastej wodzie to i tak nie robi różnicy), co do woblerów to ja stosuje smukłe woblery, ja na nie mówie patyczaki, mają one drobną i migotliwą pracę..pozdrawiam

Witam

Ja z przyzwyczajenia stosuję żyłkę (w tej chwili 0,22), raczej rzadko plecionkę.

Co do woblerów to wszystko zależy w jakim miejscu łowisz i na co się nastawiasz.

W tym sezonie jak nigdy o tej porze roku używam raczej mniejszych niż zazwyczaj, w tej chwili skuteczne są i 6 i 5 cm, niezależnie od tego czy smukły czy pękaty, tak jak napisałem wcześniej wszystko zależy od miejsca.

Kolejne świeżutkie wieści. Wczoraj - woda przybrała o jakiś metr, wraz z kumplem złowiliśmy 7 sandaczy - 6 z nich były wymiarowe - poza tym dwa spięte i kilka brań - wszystkie ryby oczywiście wróciły do wody :D

Pozdrawiam

Kuba

Witam

Takie spotkanie to bardzo dobry pomysł, jestem za, co do terminu to pasuje mi niedziela wieczór.

Wczoraj wieczorkiem oczywiście nie wytrzymałem i wyskoczyłem z kumplem nad wodę, wyniki - sandacze niestety nie za duże: 52,49, i trzy kruciaki, trafiłem za to dwa klenie 34 i 45 cm, kumpel na koniec wyłamał się i zamiast woblera założył białe kopyto manssa i trafił bolka prawie 60 cm :D

Generalnie dość duża liczba brań, szczególnie sandaczowych pstryków.

Pozdrawiam

Kuba