jaroslav Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Byłem dziś pierwszy raz w życiu nad wodą poćwiczyć rzuty. Zimno, lód na przelotkach momentami blokował sznur, ale i tak zakochałem się! Żałuję, że tak późno zdecydowałem się na muchę. Szło mi całkiem nieźle i to pomimo silnego wiatru. Momentami jednak wiało tak mocno, że przy przerzucaniu sznura do tyłu (pod wiatr) linka nie mogła się wyprostować. Ustawiając się prostopadle do wiatru przy rzucie w przód, sznur był zwiewany i nie szło go całkiem wyprostować, podać odpowiednio.Jak sobie radzicie, gdy nad wodą mocno wieje? Macie jakieś triki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 MamyOdrzucasz nisko na wiatr i wysoko z wiatrem, zwykle działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Byłem dziś pierwszy raz w życiu nad wodą poćwiczyć rzuty. Zimno, lód na przelotkach momentami blokował sznur, ale i tak zakochałem się! Żałuję, że tak późno zdecydowałem się na muchę. Szło mi całkiem nieźle i to pomimo silnego wiatru. Momentami jednak wiało tak mocno, że przy przerzucaniu sznura do tyłu (pod wiatr) linka nie mogła się wyprostować. Ustawiając się prostopadle do wiatru przy rzucie w przód, sznur był zwiewany i nie szło go całkiem wyprostować, podać odpowiednio.Jak sobie radzicie, gdy nad wodą mocno wieje? Macie jakieś triki? Mój sposób to zimne piwo lub szklaneczka w dobrym towarzystwie... Ryby dobrze biorą i świat jest piękny... Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Byłem dziś pierwszy raz w życiu nad wodą poćwiczyć rzuty. Zimno, lód na przelotkach momentami blokował sznur, ale i tak zakochałem się! Żałuję, że tak późno zdecydowałem się na muchę. Szło mi całkiem nieźle i to pomimo silnego wiatru. Momentami jednak wiało tak mocno, że przy przerzucaniu sznura do tyłu (pod wiatr) linka nie mogła się wyprostować. Ustawiając się prostopadle do wiatru przy rzucie w przód, sznur był zwiewany i nie szło go całkiem wyprostować, podać odpowiednio.Jak sobie radzicie, gdy nad wodą mocno wieje? Macie jakieś triki?Winston BIIIX i klasę cięższa linka i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Czesc Jesli jeszcze nie umiesz to naucz sie dobrze DOUBLE HAUL, napewno ci pomoze. Jesli rzucasz pod wiatr to petle przy wymachu w tyl ma isc do gory, a przy wymachu w przod ma isc w dol i w przod, ale zeby sie przebila przez wiatr to ona ma byc waska i szybka (i tu ci pomoze DBL HAUL) Rzucajac z wiatrem, waska ,szybka petla w tyl i w dol a do przodu w gore.jezeli masz linke na wodzie i wiatr w plecy, kierujac petle w tyl i w dol przy pierwzzym rzucie zrobi sie ona szeroka i spadnie ci na glowe. W tej sytuacji mozesz zrobic rzut rolowany skierowany w gore w w przod i potem zaczac miedzywymach w tyl kierujac petle w dol. Zobacz zobie na internecie BELGIUM CAST Jezeli ci wieje w strone reki ktora trzyma kij.-przy slabym wietrze wystarczy rzucac w plaszczyznie poziomej, w ten sposob trzymasz muche od siebie na dl kija i reki-przy mocniejszym wietrze pocwicz rzuty przez drugi ramie. Wiatr wiejacy od strony reki ,ktora trzyma linke, przechyl kij o 45°, z wiatrem, zniwelujesz problemy z trackingiem.p.s Umowmy sie , ze przy silnym wietrze , jesli chcesz lowic na lekki sprzet,bedzie ciezko utrrzymac kontrole nad linka z leciutka 3 , dobrze miec 5 lub 6 w bagazniku i ocenic warunki pogodowe po przyjezdzie nad wode No ale to wszystko trzeba cwiczyc, michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroslav Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Dzięki za pomoc. Double haul jeszcze jest do poćwiczenia, bo zdarza mi się, że linka zaczepia się o dolnik za kołowrotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) @jaroslav - popracujemy i nad double, i nad resztą. W przyszłym tygodniu jeśli masz czas, to powalczymy gdzieś na Wielkiej Wyspie. Edytowane 28 Marca 2013 przez arhuku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroslav Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Na ryby czas zawsze się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batza Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Odrzucasz nisko na wiatr i wysoko z wiatrem, zwykle działa. [...]Jesli rzucasz pod wiatr to petle przy wymachu w tyl ma isc do gory, a przy wymachu w przod ma isc w dol i w przod, ale zeby sie przebila przez wiatr to ona ma byc waska i szybka (i tu ci pomoze DBL HAUL)Rzucajac z wiatrem, waska ,szybka petla w tyl i w dol a do przodu w gore.[..] Jako świeżak muszę zapytać, czy wasze sposoby nie są wzajemnie przeciwne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie, oba posty mówią dokładnie to samo, w różny sposób:Wiatr w twarz - do przodu nisko, do tyłu wysokoWiatr w plecy - do tyłu nisko, do przodu wysokoDziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Spinnerman, dobrze mówisz Szybkie wędki ułatwiają rzucanie przy silnym wietrze. A kolega jaroslav nie napisał jeszcze jakiego rodzaju much używa. Jeśli nimfa, mokra, streamer to myślę, że rzuty rolowane zdałyby egzamin w takich warunkach. Pozdrawiam. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Nie ma wędki, która rzuca sama bez technikiJak się człowiek nie nauczy podstaw rzutów i tego nie opanuje, to moze kupic wędkę za zyliard i najbardziej high-end linkę i nic z tego nie wyniknie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Ależ ja nie twierdzę, że wystarczy mieć szybką wędkę aby poradzic sobie z rzutami przy silnym wietrze. Napisałem tylko, że szybkie wędki to ułatwiają a nie załatwiają całą sprawę za Nas. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Winston BIIIX i klasę cięższa linka i po kłopocie Witam BIIIx i linka o klasę niżej, w klasie kija lub o klasę wyżej i po kłopocie A tak poważnie ... W jakiej klasie i długości jest ten kij bo ja na przykładzie 9'6'' #5 zauważyłem, że przeciążanie kija tylko obniża osiągi ? Chociaż rzucać da się tym kijem wszystkim, gdyż sam rzuca PozdrawiamJarek M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi