Skocz do zawartości

Rzuty i wiatr

jaroslav

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dziś pierwszy raz w życiu nad wodą poćwiczyć rzuty. Zimno, lód na przelotkach momentami blokował sznur, ale i tak zakochałem się! Żałuję, że tak późno zdecydowałem się na muchę. Szło mi całkiem nieźle i to pomimo silnego wiatru. Momentami jednak wiało tak mocno, że przy przerzucaniu sznura do tyłu (pod wiatr) linka nie mogła się wyprostować. Ustawiając się prostopadle do wiatru przy rzucie w przód, sznur był zwiewany i nie szło go całkiem wyprostować, podać odpowiednio.

Jak sobie radzicie, gdy nad wodą mocno wieje? Macie jakieś triki?

Byłem dziś pierwszy raz w życiu nad wodą poćwiczyć rzuty. Zimno, lód na przelotkach momentami blokował sznur, ale i tak zakochałem się! Żałuję, że tak późno zdecydowałem się na muchę. Szło mi całkiem nieźle i to pomimo silnego wiatru. Momentami jednak wiało tak mocno, że przy przerzucaniu sznura do tyłu (pod wiatr) linka nie mogła się wyprostować. Ustawiając się prostopadle do wiatru przy rzucie w przód, sznur był zwiewany i nie szło go całkiem wyprostować, podać odpowiednio.

Mój sposób to zimne piwo lub szklaneczka w dobrym towarzystwie... Ryby dobrze biorą i świat jest piękny... ;)

Pozdrawiam  :)

• Like 1

Winston BIIIX i klasę cięższa linka  :D i po kłopocie  ;) 

Czesc

Jesli jeszcze nie umiesz to naucz sie dobrze DOUBLE HAUL, napewno ci pomoze.

Jesli rzucasz pod wiatr to petle przy wymachu w tyl ma isc do gory, a przy wymachu w przod ma isc w dol i w przod, ale zeby sie przebila przez wiatr to ona ma byc waska i szybka (i tu ci pomoze DBL HAUL)

Rzucajac z wiatrem, waska ,szybka petla w tyl i w dol a do przodu w gore.

jezeli masz linke na wodzie i wiatr w plecy, kierujac petle w tyl i w dol przy pierwzzym rzucie zrobi sie ona szeroka i spadnie ci na glowe.

W tej sytuacji mozesz zrobic rzut rolowany skierowany w gore w w przod i potem zaczac miedzywymach w tyl kierujac petle w dol.

Zobacz zobie na internecie BELGIUM CAST

Jezeli ci wieje w strone reki ktora trzyma kij.

-przy slabym wietrze wystarczy rzucac w plaszczyznie poziomej, w ten sposob trzymasz muche od siebie na dl kija i reki

-przy mocniejszym wietrze pocwicz rzuty przez drugi ramie.

Wiatr wiejacy od strony reki ,ktora trzyma linke, przechyl kij o 45°, z wiatrem, zniwelujesz problemy z trackingiem.

p.s

Umowmy sie , ze przy silnym wietrze , jesli chcesz lowic na lekki sprzet,bedzie ciezko utrrzymac kontrole nad linka z leciutka 3 , dobrze miec 5 lub 6 w bagazniku i ocenic warunki pogodowe po przyjezdzie nad wode

No ale to wszystko trzeba cwiczyc,

michal

Odrzucasz nisko na wiatr i wysoko z wiatrem, zwykle działa.

[...]

Jesli rzucasz pod wiatr to petle przy wymachu w tyl ma isc do gory, a przy wymachu w przod ma isc w dol i w przod, ale zeby sie przebila przez wiatr to ona ma byc waska i szybka (i tu ci pomoze DBL HAUL)

Rzucajac z wiatrem, waska ,szybka petla w tyl i w dol a do przodu w gore.

[..]

Jako świeżak muszę zapytać, czy wasze sposoby nie są wzajemnie przeciwne?

Spinnerman, dobrze mówisz  :)  Szybkie wędki ułatwiają rzucanie przy silnym wietrze. A kolega jaroslav nie napisał jeszcze jakiego rodzaju much używa. Jeśli nimfa, mokra, streamer to myślę, że rzuty rolowane zdałyby egzamin w takich warunkach. Pozdrawiam. Rafał

Winston BIIIX i klasę cięższa linka  :D i po kłopocie  ;)

Witam

BIIIx i linka o klasę niżej, w klasie kija lub o klasę wyżej i po kłopocie :D

A tak poważnie ... W jakiej klasie i długości jest ten kij bo ja na przykładzie 9'6'' #5 zauważyłem, że przeciążanie kija tylko obniża osiągi ? Chociaż rzucać da się tym kijem  wszystkim, gdyż sam rzuca ;)

Pozdrawiam

Jarek M