Skocz do zawartości

Wydłużanie blanku i łączenie typu spigot

Piotr Lipiec

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i sęk w tym, że gdybym posiadał gotówke na zakup nowego kija to nie myślał bym nawet o kombinowaniu z tym. Dlatego chciałbym coś wykombinować. Lubię ten kij i tak naprawde spełnia on moje wymagania jeśli chodzi o wyrzut i akcje, jednak dość często brakuje mi tego jednego - długości. Dlatwgo myślałem, że dokładając jeden segment będzie miała ok 3 m.

Panowie i sęk w tym, że gdybym posiadał gotówke na zakup nowego kija to nie myślał bym nawet o kombinowaniu z tym. Dlatego chciałbym coś wykombinować. Lubię ten kij i tak naprawde spełnia on moje wymagania jeśli chodzi o wyrzut i akcje, jednak dość często brakuje mi tego jednego - długości. Dlatwgo myślałem, że dokładając jeden segment będzie miała ok 3 m.

Nie chcę negowć Twojego toku myślenia,ale to co planujesz zrobić jest niezmiernie trudne,a nawet powiedział bym awykonalne .Rozumiem dołożenie tzw, ''dopalacza'' lub nawet całego segmentu od dołu orginalnego blanku,np.wcelu dodania ''mocy'' i kilku lub kilkunastu centymetrów długosci,ale dodanie segmentu pomiedzy 2 części blanku,jeszcze o długości około metra,jeśli się nawet uda to zmieni bardzo mocno charakter wędziska.Aby taki dodatkowy skład pasował do złącz szczytówki i dolnika musiał by mieć bardzo powolną zbieżność i po złożeniu taki kij z orginalnego np. szczytowego ugięcia zmienił by charakter na zapewne mocno kluskowaty paraboliczny kij,więc jaki sens inwestować jakiekolwiek pieniądze w coś co i tak na 200% nie spełni naszych oczekiwań.

Jeśli masz przeznaczony na tą ''przeróbkę'' jakiś fundusz,to go po prostu odłóż i dozbieraj z czasem na nowy kijek.

• Like 1

"Dziada" możesz zawsze zrobić ale nie będzie to wędka i do tego dobra.

Możesz znaleźć kawałek blanku z dołem pasującym do góry Twojego dolnika oraz szczytem pasującym do dołu Twojej szczytówki, ale nie sądzę żebyś wyciągnął z tego 3m. Do tego potrzebujesz min 3-4 przelotki a gwarancji jakiejś normalnej pracy tego składu nie będziesz miał na pewno.Chyba że nie jest ona ci potrzebna a chodzi wyłącznie o długość.   :unsure:

W sumie na tej Twojej focie to przelotki też gdzieś "wcięło".  :(

P.S.

Skoro nie masz gotówki na "nowy" kij to nawet nie dzwoń do F.A.

Do FA myślałem podjechać i ppgadać, na pewno nie zlecał bym dorabiania w pracowni bo to dość kosztowne. Ilość przelotek jest taka jaka była w oryginale. Wiecie od tego jest forum aby się czegoś dowiedzieć więcej, szczególnie na temat o którym nie mamy zielonego pojęcia (czyt. Mnie). Dziękuję ślicznie za zainteresowanie tematem i objaśnienie tej kwestii, w takim przypadku będę musiał odpuścić tego typu akrobacje i odłożyć na nowy kijaszek.

Do tej długości to dałbym ok 8 przelotek a oryginalnie 4 to zdecydowanie .... "głodno".   :lol:  ;)

Niżej masz podobny temat i kij.

http://jerkbait.pl/topic/59562-germina-standard-przer%C3%B3bka/

Za zrozumienie i odpuszczenie tematu można by Cię polubić.  ;)

Zbieraj na coś lepszego a na tym Abu się ucz, jak chcesz.

Powodzenia.

Witam kolegę możesz spróbować dobrać od innego kija dolnik dłuższy niż ten co masz dodać jedną przelotke, uchwyt przesunąć do dołu, dorobić złącze na spigót i powinno w miarę być ok ,ewentualnie dolnik plus kawałek kolejnej sekcji skróconej o długość twojego składu i kolejny spigot oczywiście z zachowaniem podobnych cw i akcji, możesz próbować jak masz trochę starych klamotów bo kupować tak w ciemno się mija z celem i popieram kolegów nie ma sensu.za 100zl możesz kupić seryjny kij w przyzwoitym stanie a ten zostawić na pamiątkę skoro masz sentyment do niego.

• 1 miesiąc temu...

ćwiczenie kręcenia wędek jest wciągające a że w szafie zawsze się znajdzie coś do przerobienia to.... ale do rzeczy.

ostał się sam dolnik od jakiejś delikatnej wklejki (znanego producenta) i z tego co pamiętam było to łączenie typu put-in. szczytowa część wchodziła w dolnik. jako że już mam pomysła co z tego można wystrugać to chciałem się zabrać ochoczo do pracy.... i tu mam zagwostkę czy dobrać szczyt i zrobić złącze put-over czy dobierać kawałki pełnego patyka węglowego i robić spigot.

interesują mnie za i przeciw dotyczące obu typów łączenia, wasze opinie doświadczenia

pozdrawiam.

Tylko dzięki spigotowi jesteś w stanie zrobić świadomie płynne przejście na łączeniu. Nie musisz mieć pełnego węgla...

Put-over to loteria.

Aha... Łączysz dwa różne kawałki (z dwóch różnych wędek) - zastanawia mnie jakim cudem dobierzesz idealnie zbieżność ścianek aby nie klikały na łączeniu?

Jak dolnik jest put in to ciężko będzie robić z tego złącze put-over (stare złącze na dolniku może nie mieć zbierzności na zewnątrz na kilku cm),lepiej zrobić spigot,dobrać jakiś kawałek blanku najlepiej o grubych sciankach,tak aby mozna było trochę zebrać materiału aby dopasować do części szczytowej.

Aha... Łączysz dwa różne kawałki (z dwóch różnych wędek) - zastanawia mnie jakim cudem dobierzesz idealnie zbieżność ścianek aby nie klikały na łączeniu?

Dlatego właśnie należy dorobić spigot z odpowiedniego kawałka blanku, grubego i spokojnie paierkiem idzie obrobić tak aby pasowało do szczytu, mozolna praca ale możliwa do wykonania.

Osobiście bawiłem sie kiedyś w takie szlifowanie, gdy po skrobankce blanku okazało się że szczyt klika na łączeniu...paierek ścierny i .....langsam, langsam aber sicher :D

Dlatego właśnie należy dorobić spigot z odpowiedniego kawałka blanku, grubego i spokojnie paierkiem idzie obrobić tak aby pasowało do szczytu, mozolna praca ale możliwa do wykonania.

Osobiście bawiłem sie kiedyś w takie szlifowanie, gdy po skrobankce blanku okazało się że szczyt klika na łączeniu...paierek ścierny i .....langsam, langsam aber sicher :D

Tak, tak - dokładnie to miałem na myśli i sugerowałem spigot pokazując ze na put-over będą problemy :)

zbieżność na dolniku jest delikatna i faktem jest że ciężko będzie dobrać odpowiednią górę jeżeli w ogóle...tyle że tak jak Hubertus pisze....dłuuuuuuga i mozolna praca szlifierska w przypadku spigotu lekko zniechęca - szczególnie kogoś to wedle nowej nomenklatury ma adhd ;)

• 3 tygodnie później...

I odważył się ktoś w końcu na zrobienie (przerobienie) złącza na typu spigot????     :huh:  :unsure:

Piotrek Matusiak robil to regularnie, FA robi to ciagle, swego czasu przerabianie szklanych jednoczesciowych batsonow bylo bardzo popularne na forum. Wlasnie ciete na dwa kawalki i lacze typu spigot.

Sama przerobka to nie problem, najwazniejsze jest dobranie odpowiedniego materialu na sam spigot zeby zrobic to porzadnie i tutaj wlasnie zaczynaja sie schody.

Schody nie do przejścia??? Czy tacy amatorzy jak my nie wyczujemy materiału?   :mellow:

Material musi byc podobny, jak przetniesz jakas np elitke na pol to spigot musi byc z podobnego materialu zeby bylo idealnie :) 

Da rade dostac taki material? Najszybciej trzeba by kupic druga elitke i zrobic z niej spigot.

Tak wlasnie mi kiedys chlopaki z Art-rodu wytlumaczyli.

Ps. Pisze o zrobieniu tego porzadnie, bo sam spigot mozna zrobic z byle czego i pozniej miec ewentualnie byle jakie ugiecie ;) 

Z jakims chrustem mozna sie bawic i dobierac, z blankiem za tysia bym sie nie podjal.

Mam Phenixa UMBX'a ciętego na pół i ze spigotem - wykonanie Rodmas o ile pamiętam. Do połączenia użyto tulei o grubości ścianek 1,5mm2, która dla mnie wygląda na szkło zeszlifowane. Wędkę użytkuję rok, chociaż żadnych okazów nie połowiłem, to sprawuje się dobrze i gnie przyzwoicię, bez zbytniego przeciążenia na łączeniu.

Mam pękniętego Aetosa i właśnie się mocno zastanawiam jak dorobić do niego spigot. Ma ktoś jakiś pomysł, gdzie kupić szklaną rurkę, pręt na spigot?

Schody nie do przejścia??? Czy tacy amatorzy jak my nie wyczujemy materiału?   :mellow:

Raczej nie wyczujemy - ale ze schodami nie do przejścia nie przesadzaj ;)

To kwestia doświadczenia i obmacania iluś tam blanków. Jak się uda (amatorom) to raczej przez przypadek - przy czym łatwiej wykonać spigot w wędce o szczytowym ugięciu... - a nie pełnym.

Edytowane przez Bander