trout master Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Raczej nie wyczujemy - ale ze schodami nie do przejścia nie przesadzaj To kwestia doświadczenia i obmacania iluś tam blanków. Jak się uda (amatorom) to raczej przez przypadek - przy czym łatwiej wykonać spigot w wędce o szczytowym ugięciu... - a nie pełnym. Myślisz więc że ci co dorabiają, mają takie doświadczenie, że podając im rodzaj blanku (lub model firmowy) "w ciemno" wiedzą co zastosować? Szkoda było by patyka za ok 1000 aby ktoś się uczył na swoich błędach i moim kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Piotr --@fliser - zmierzę jutro tego Aetosa i dam znać jeżeli taka średnica będzie dobra. Odezwę się. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Ok zobaczę jakie mam jeszcze może coś innego będzie. Edytowane 9 Listopada 2015 przez filser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Zwrocilbym jeszcze uwage na jeden aspekt. Jesli ktos ma wysoko modulowy blank i robi spigot ze szkla. To wiadomo ze szklo tak drgan nie przewodzi, czyli ile taka wedka straci na czulosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 ja przy umbx nie widzę różnicy, miałem 700M w jednej części i była tak samo elektryczna jak 700L w dwóch. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Myślisz więc że ci co dorabiają, mają takie doświadczenie, że podając im rodzaj blanku (lub model firmowy) "w ciemno" wiedzą co zastosować? Szkoda było by patyka za ok 1000 aby ktoś się uczył na swoich błędach i moim kosztem. Nie chcę Cię martwić, ale w zasadzie to jest prawie zawsze metoda prób i błędów.Zapewne wyjątkiem będzie sytuacja gdy:1) ktoś już wcześniej robił akurat taki blank2) ma dokładnie taki sam materiał na spigot3) ... poprzedni się udał Prawdopodobieństwo raczej niewielkie wystąpienia wszystkich warunków na raz ... Raczej nikt "w ciemno" się nie podejmie takiej roboty. Dwa blanki, teoretycznie identyczne, często się różnią.Osoby które już wiele kijków przerobiły w ten sposób mają po prostu większe obycie... stąd moje wnioski.To akurat nie jest prosta robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Mam Phenixa UMBX'a ciętego na pół i ze spigotem - wykonanie Rodmas o ile pamiętam. Do połączenia użyto tulei o grubości ścianek 1,5mm2, która dla mnie wygląda na szkło zeszlifowane. Wędkę użytkuję rok, chociaż żadnych okazów nie połowiłem, to sprawuje się dobrze i gnie przyzwoicię, bez zbytniego przeciążenia na łączeniu.Mam pękniętego Aetosa i właśnie się mocno zastanawiam jak dorobić do niego spigot. Ma ktoś jakiś pomysł, gdzie kupić szklaną rurkę, pręt na spigot? Potwierdzam, UMBX (L) da się złożyć na 2 kapitalnie i bez przesztywnień.Na spigocie węglowym czucie jak na 1 kawałku... po prostu kopie jak wściekły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Możesz zrobić fotkę spigotu? Jestem ciekaw jak to wygląda w porównaniu z moim. Dzięki Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Możesz zrobić fotkę spigotu? Jestem ciekaw jak to wygląda w porównaniu z moim. Dzięki Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Da się - tylko muszę kijek dorwać bo u brata leżakuje (właściciel) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 "Nie chcę Cię martwić, ale w zasadzie to jest prawie zawsze metoda prób i błędów.Zapewne wyjątkiem będzie sytuacja gdy:1) ktoś już wcześniej robił akurat taki blank2) ma dokładnie taki sam materiał na spigot3) ... poprzedni się udał Prawdopodobieństwo raczej niewielkie wystąpienia wszystkich warunków na raz ... Raczej nikt "w ciemno" się nie podejmie takiej roboty. Dwa blanki, teoretycznie identyczne, często się różnią.Osoby które już wiele kijków przerobiły w ten sposób mają po prostu większe obycie... stąd moje wnioski.To akurat nie jest prosta robota. No i mnie zmartwiłeś. Długo się powstrzymywałem żeby nie pociąć G-Loomisa na pół i chyba dalej przystopuję.Na takim kiju nie będę testował swoich (czyiś) możliwości. Tym bardziej że gwarancję na patyk szlag trafi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Nie miałem zamiaru Cię zniechęcać... jak masz jakiegoś zaufanego bildera to mu pokaż blank... i przedyskutujcie sprawę. Tak chyba jest najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 No i mnie zmartwiłeś. Długo się powstrzymywałem żeby nie pociąć G-Loomisa na pół i chyba dalej przystopuję.Na takim kiju nie będę testował swoich (czyiś) możliwości. Tym bardziej że gwarancję na patyk szlag trafi. Tez bym sie nie porwal do ciecia G-Loomisa Ostatecznie bym pogadal z FA, materialy opowiednie maja, w niektorych modelach swoich balnkow spigoty montuja, wiec doswiadczenie jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Obiecany fot spigota w UMBX (L): Twórca: mega majster z podkarpacia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Na szklo to ten spigot nie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Na szklo to ten spigot nie wyglada Bo nie jest szklany - zerknij proszę na post #31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 A to kolega @mdziam_78 pisal ze jego jest prawdopodobnie szklany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Tak jest!A swoją drogą to chętnie bym nad wodą porównał te dwie wersje... Jestem ciekaw czy ucieka czułość wędki przy zastosowaniu szklanego łączenia....Wiem - @mdziam - pisze że nie, i nie mam podstaw aby kwestionować jego zdanie.Tak z ciekawości bym porównał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Pierwsze pytanie, czy aby napewno to jest szklo Jesli tak, to tez bym chetnie porownal, bo nie jestem przekonany Jak dla mnie szklo sygnalizuje calkiem inaczej niz wegiel, i nie oszukujmy sie, sandaczowej elektrycznej szpady ze szkla sie nie da zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 No właśnie - zgadzam się z Tobą. Pytanie tylko czy kawałek szkła (spigot) zadecyduje o charakterystyce całej wędki... ? Arcyciekawe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Trzeba by byloby kupic dwa blanki przeciac i testowac jednoczesnie Ale skad na to kase wziasc hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) To ja chyba jednak mam coś podobnego. Jutro zerknę i postaram się wstawić foto. Zmyliła mnie chyba grubość ścianki. Jeżeli okaże się, że to jednak szkło to chętnie udostępnię do porównania przy spotkaniu. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Listopada 2015 przez mdziam_78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 wydaje mi się, że do tego konkretnie blanku (s700l) nie da się dobrać szklanego spigota... ten ze zdjęcia jest zrobiony z kilku rurek wysokomodułowego węgla, a otwór wewnątrz jest naprawdę mały... szkło będzie zbyt miękkie:)poza tym po co robić szklany, kiedy węgiel jest chyba prostszy do zdobycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Myślę, że trochę "demonizujecie " ten materiał na spigot. W szklanych kijach muchowych spigoty często robione były z pełnego pręta szklanego, a w niektórych topowych muchówkach z pełnego pręta węglowego. Odpowiednio dobrany grubościenny kawałek starego blanku powinien być odpowiedni.Zdobycie pełnego pręta węglowego też nie powinno być trudne. Myślę, że większym problemem niż dobór materiału jest precyzyjne wykonanie stożka i proste wklejenie takiego złącza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Myślę, że trochę "demonizujecie " ten materiał na spigot. W szklanych kijach muchowych spigoty często robione były z pełnego pręta szklanego, a w niektórych topowych muchówkach z pełnego pręta węglowego. Odpowiednio dobrany grubościenny kawałek starego blanku powinien być odpowiedni.Zdobycie pełnego pręta węglowego też nie powinno być trudne. Myślę, że większym problemem niż dobór materiału jest precyzyjne wykonanie stożka i proste wklejenie takiego złącza. Szklany kij muchowy a sandaczowka to jednak calkiem inne zastosowanie i inne potrzeby Ps. Nikt nie demonizuje szkla, sam mam pare seekerow i uwielbiam na nie lowic Edytowane 10 Listopada 2015 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Szklany kij i spigot z pełnego szkła to tylko przykład, że niekoniecznie trzeba ciąć drugi kij na złącze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi