Bander Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 ________Złamanie czego? Spigota czy blanku poza nim? No i nie wiem czy wykonanie symetrycznego (i z odpowiednią zbieżnością) spigota z pręta to taki "pikuś". Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak mam "złapać" kształt (zbieżność spigota) otworu wewnatrz blanku jak tylko na oko. A na oko to wiadomo.... niejeden umarł. ________ Idealnie - nie ma szans.Na szczęście nie łowimy w laboratorium i jak pisałem - pewne niedoskonałości zbieżności (oby jak najmniejsze - dla mnie niedopuszczalne jest aby mi klikał spigot na sucho bez kleju) zlikwidujesz wklejając spigot do blanku.Jeśli zdecydujesz się na rurki to po ich sklejeniu (zakładam, że będą przynajmniej dwie) zawsze możesz podszlifować-dopieścić zewnętrzną tak aby dopasować ją max. do blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Radek. Wszystko w porządku w tym co piszesz ale mi bardziej chodzi o zrobienie idealnego (podobnego do madreli) spigota ktory to bedzie decydował o poprawnie złożonej całości. Wiesz że jak cos bedzie krzywe, to z automatu po złożeniu szczyt bedzie uciekał, zwisał i inne tego typu rażące w oczy "syfy". Tego bardziej sie obawiam bo poprawić tego bez wymiany spigota na nowy, raczej sie nie da. _____Teoretycznie mozna rozrysować zbieżność wewnętrzną blanku (zewnętrzna raczej nas nie interesuje no i jest zazwyczaj blank lakierowany) i na tej podstawie dorobić wzornik-prowadnice do ktorej będziemy trzymać sie z obrabianym prętem węglowym. Jezeli bedzie to robione na maszynie (tokarce) to osiowosc i zbieżność powinna wyjsć idealnie. Jestem tylko ciekaw czy środek blanku jest też idealny? W sumie powinnien bo po utwardzeniu w piecu maty wyciągany jest z blanku mandrel a ten na pewno jest idealnie zbieżny i symetryczny. Chodzi mi też po głowie inne "złe" (wg mnie) rozwiazanie aby przed wklejeniem spigota w dolnik, nałożyć na złożone połączenie od zewnątrz tuleję z innego blanku ktora to ustali nam idealnie liniowość oby łączonych czesci (czyli liniowość wklejanego spigota=poprawność łączonych elementów). Nie lubię jednak takich rozwiązań nadrabianych klejem. Poza tym kij musi być czystym blankiem a nie gotową wedka do takiej operacji. ________ Edytowane 24 Stycznia 2017 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Radek.Wszystko w porządku w tym co piszesz ale mi bardziej chodzi o zrobienie idealnego (podobnego do madreli) spigota ktory to bedzie decydował o poprawnie złożonej całości.Wiesz że jak cos bedzie krzywe, to z automatu po złożeniu szczyt bedzie uciekał, zwisał i inne tego typu rażące w oczy "syfy".Tego bardziej sie obawiam bo poprawić tego bez wymiany spigota na nowy, raczej sie nie da. Arku, przepraszam, skupiłem się na części spigota który wchodzi w dolną część wędki.Rzecz jasna - cześć na którą wchodzi szczyt musi być wykonana i dopasowana bardzo starannie. Ogólnie, moim zdaniem wykonanie takiego połączenia to sporo pracy i przede wszystkim próbowania, dopieszczania, próbowania itd.. No i niestety chyba nie każdą wędkę da się podzielić...Dla mnie to zdecydowanie wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 "No i niestety chyba nie każdą wędkę da się podzielić...Dla mnie to zdecydowanie wyższa szkoła jazdy"._________ :) Dla mnie też. Ale moze kiedyś sie odważę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 _________ :) Dla mnie też. Ale moze kiedyś sie odważę. Kto nie próbuje ten nie ma :D Życzę powodzenia, gdy zrobisz - daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Noooo. Wrzucę tutaj info dla potomnych. Na pewno przyda sie wiecej wiadomości w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 No to podam Wam ciekawy przykład gdzie ani rurka, ani pręt się nie sprawdziły Robiłem ostatnio ciężki feeder ze sztywnej karpiówki.Fabrycznie szczyt i dolnik łączone na spigot. Podzieliłem blank na 4 części, szczytówkę zastąpiłem pełną wymienną - jak to w feederze, a dolnik musiałem przeciąć aby uzyskać czteroskład.No i dorabiam spigot na dolniku. Wykonany z pręta okazał się za sztywny. Nadmienię, że średnica spigota wynosiła 11mm. Dorabiam z rurek wysokomodułowych - za miękki. I co teraz???Obszedłem to tak, że dopasowałem jedną rurkę do średnicy ciasno pasującej do dolnika w tym miejscu, a dopiero w tą rurkę dopasowałem pełny pręt węglowy o śr. 8 mm. No i bingo! Dla sprawdzenia giąłem łącze aż wszystko trzeszczało i ugięcie idealne wyszło.Dla mnie wniosek z tego taki, że nie można zamykać się nawet na najgłupsze z pozoru pomysły, bo efekty mogą mile zaskoczyć!W kwestii spasowania, no to wymaga trochę pracy. Ciągłe szlifowanie i sprawdzanie, aż do skutku. Jeśli chodzi o osiowość dopasowania, to problem dla mnie nie istnieje. Po prostu szlifuję trzpień cały czas go obracając. Nie zdarzyło mi się aby kij wyszedł krzywy (pomijając oczywiście krzywiznę fabryczną).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) A jaka była relacja modułów sprężytości blanku i tych wysokomodułowych rurek, z których dorabiałeś spigot?Jak były sklejone ze sobą te "wyskomodułowe" rurki, i jaka była ich grubość po sklejeniu i wykonaniu spigota w stosunku do grubości ścianki blanku, którego obie części łączyły? Edytowane 25 Stycznia 2017 przez MieczysławS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Robię dokladnie tak samo. Najpierw wklejam dół na ktorym mam zaznaczone (odmierzone) miejsce na górny skład. Gdy wyschnie to doklejam górę.Przy tak małej zakładce (18-20mm) jest dużo ryzyko pęknięcia ścianek przy zbyt mocnym wcisku spigota od dołu (strony rekojesci). Czyli twoja zasada "6xśrednica" jest podstawą poprawnego połączenia? Nigdy nad tym nie myślałem. Raczej robiłem na "oko" i na wyrost (czyli lepiej wiecej niż za mało). Zdarzało ci sie że naprawiane (wklejane) w ten sposób kije nie wytrzymały normalnych obciążeń i pracy? Co do "docięcia dołu" gdy "góra" chce wiecej to ... nie jest to już takie proste. Jedynie szlifowanie wchodzi w rachubę. _______Zasada 6 średnic nie jest moja, tylko wynika z rozwiązania równania różniczkowego cząstkowego opisującego zagadnienie wytrzymałościowe na gruncie teorii sprężystości. Konkretnie pręt włożony w rurę i poddany zginaniu. Kiedyś na tym forum dokładniej to omówiłem.Tutaj bardzo ważne co już wielokrotnie podkreślałem ten pręt przylega do rury na całej długości łączenia.Łączeń połamańców wykonałem kilka i zawsze "po koleżeńsku", nigdy nikt nie reklamował.Spigotów wykonałem kilkanaście, wykonując dodatkowe przedłużające dolniki do blanków spinningowych i wykonując na nich wędziska spławikowe lub gruntowe, które to wędziska z takim krótkim dolnikiem Anglicy nazywają typu "advenced", a także robiąc z połamańców wklejanki (jeśli blank się do tego nadawał). Te użytkowałem ja i inni wędkarze z mojej rodziny bez jakichkolwiek reklamacji.Przestrzeganie tej zasady sprawia, że starannie wykonane takie połączenie (typu spigot) zachowuje wytrzymałość rodzimego blanku i nie wprowadza widocznych przesztywnień w miejscu połączenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 WitajBlank pochodził z karpiówki Mikado, dość sztywnej, ale trudno w tym przypadku mówić o module sprężystości.Rurki na spigot z jakiegoś rozjechanego batsona z grafitu RX8.Jak były sklejone? O ile dobrze zrozumiałem, to rurki kleiłem dotąd aż powstał lity pręt. Czyli chyba 5 rurek + kawałek doszlifowanej pełnej szczytówki. Żywica była wygrzewana w trakcie sieciowania.Grubość ścianek blanku w tym miejscu wahała się od 1,7 mm do 1,9 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Tak więc metoda prób i błędów zawsze będzie najskuteczniejsza.Nawet gdy mamy podany moduł sprężystości, to i tak wiarygodność tych danych jest z grubsza taka, jak deklarowana przez producentów niewiarygodna wręcz (szczególnie na rynek europejski) wytrzymałość żyłek czy plecionek. Gdzie nie wiadomo czy jest to wytrzymałość liniowa suchej czy mokrej linki, a może wytrzymałość na węźle ale czy mokrej czy suchej też nie wiadomo.A z wędkarskiego punktu widzenia jedyna wytrzymałość, która nas interesuje to wytrzymałość na mokrym węźle.A w kompozytach węglowych podawany moduł sprężystości, to moduł czystego włókna, czy to moduł sprężystości kompozytu? W tym przypadku nas interesuje ten ostatni, ale na tak postawione pytanie nigdy nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.Zatem metoda iteracyjna czyli kolejnych przybliżeń przy wykonywaniu spigota zawsze nas doprowadzi jeśli nie do optymalnego, to przynajmniej akceptowalnego jego wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 A jezeli chodzi o cięcie elementów to o ile przesuwacie wymiar np. szczytowej cześci w stosunku do dolnej aby składy były równe? Tylko o dlugosc wystającego z dolnego składu spigota?Co do trafienia w modol sprężystości to szanse są min. Albo spigot z tego samego blanku albo robienie na wyczucie i tzw. "oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Lepiej ze względów na bezpieczeństwo złożonego kija, jeśli szczytówka jest 0,5-1,0cm krótsza od dolnika.Zatem należy tak planować miejsce przecięcia, aby dolnik ze spigotem był nieco dłuższy od szczytówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 No i jeszcze trzeba zostawić margines na wytarcie spigota. Ja zostawiam od 0,5 do 1 cm.W kijach, które często używam ten margines zmniejszył się z centymetra do 3 mm i teraz zastanawiam się jak zregenerować takiego spigota.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 No i jeszcze trzeba zostawić margines na wytarcie spigota. Ja zostawiam od 0,5 do 1 cm.W kijach, które często używam ten margines zmniejszył się z centymetra do 3 mm i teraz zastanawiam się jak zregenerować takiego spigota.Pozdrawiam Ja smaruję spigota świeczką. Nie wyciera się i łatwo się zdejmuje cześć szczytową. Trzyma pewnie Jeśli zostawiłeś 5mm i teraz masz 3mm to spokojnie da radę. Jeśli miałeś 10mm i zostało 3mm... to coś chyba nie tak było/jest ze spigotem (nie przylegał całą powierzchnią do blanku i wytarł się miejscowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 No i jeszcze trzeba zostawić margines na wytarcie spigota. Ja zostawiam od 0,5 do 1 cm.W kijach, które często używam ten margines zmniejszył się z centymetra do 3 mm i teraz zastanawiam się jak zregenerować takiego spigota.PozdrawiamGrafit w sprayu załatwi sprawę korekty złącza, ale powinien to zrobić, ktoś kto ma już jakieś w tym doświadczenie. Najlepiej jakiś specjalista RB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Żeby nie zakładać nowego wątku, podpytam tutaj co można zrobić z następującym problemem. Podczas wyciągania kija z pokrowca, jakoś niefortunnie zaczepiłem o pokrowiec i na spigocie zrobiła się taka zadra / drzazga jak na zdjęciach. Co można z tym fantem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Co kropelka klej sklei , żadna siła nie............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Mozna podkleic Poxipolem i po wyschnieciu podszlifowac na wymiar ,ewentualnie prysnac sprayem grafitowym aby sie lepiej dopasowalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 podklej jakimś dwuskładnikowym, polecam uhu300, ale absolutnie nie używaj kropelki ani innych cyjanoakrylowych!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Dziękuję za wskazówki. Jednak chyba sam nie będę się za to brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Dziękuję za wskazówki. Jednak chyba sam nie będę się za to brał. bez przesady. To bardzo proste.Daj cieniutką warstwę kleju i sklej to razem. Gdyby klej wyszedł na zewnątrz i pojawiły się nierówności na spigocie zeszlifuj zaschnięty klej bardzo drobnym papierem ściernym.cała filozofia, naprawdę ciężko tu coś popsuć.Jak jesteś ze śląska to przywieź i na miejscu Ci to zrobię..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Dziękuję za wskazówki. Jednak chyba sam nie będę się za to brał.Zrób tak jak piszą koledzy. Żywica epoxydowa pod tę "zadrę" (cieniutko) i mocno okręć taśmą. Ja używam przeźroczystej, samoklejącej ale owijam stroną bez kleju. Później na to zwykła papierowa do oklejania przed malowaniem i czekamy dobę do wyschnięcia. Po dwóch dniach można szlifować czy podczyscic gdy coś wyszło. Zanim nałożysz żywice w miejsce klejenia pamiętaj aby przetrzeć wszystko acetonem!!!!!! Gdy do żywicy dodasz startego pyłu węglowego (np. ze szczotek węglowych startych na drobnym papierze ściernym) to miejsce naprawy nie będzie różnić się kolorystycznie od blanku. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David77 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 To powinno się udać. To miejsce w wędce nie pracuje aż tak bardzo. Pozatym nakładasz górną cześć a więc ryzyko znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 bez przesady. To bardzo proste.Daj cieniutką warstwę kleju i sklej to razem. Gdyby klej wyszedł na zewnątrz i pojawiły się nierówności na spigocie zeszlifuj zaschnięty klej bardzo drobnym papierem ściernym.cała filozofia, naprawdę ciężko tu coś popsuć.Jak jesteś ze śląska to przywieź i na miejscu Ci to zrobię..... Dziękuję za propozycję, ale jestem z mazowieckiego niestety. Dziękuję koledzy za pomoc i informację. Jako, że nie mam w zwyczaju brać się za coś w czym nie mam doświadczenia i nie chcę tego popsuć to mam już osobę która mi to podreperuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi