Skocz do zawartości

Wydłużanie blanku i łączenie typu spigot

Piotr Lipiec

Rekomendowane odpowiedzi

• 10 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Spigoty, powoli się robią. Duży gotowy, mniejszy-dopiero przymiarki.

Wzmocni się złącza i jeżeli ugięcia będą zadowalające będzie można kolejne wklejać na gotowo.

Cały czas nauka, testy, próby. Oczywiście na "nic nie wartych" kijach. Tego (praktyki, doświadczenia) nigdy za wiele. ;) :)

_______

post-58042-0-95151600-1552778691_thumb.jpg

post-58042-0-62891600-1552778710_thumb.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 6 lat później...

Hej jako typowy lajik mam pytanie przymierzam się do kupna wędki ale jej długość jest dla mnie nie do przyjęcia w jednośladzie z racji długich podróży ONCS710MF wędka od St Croix można było by ja obciąć idealnie w pół i wklejać czy zamontować spigot?

Hej jako typowy lajik mam pytanie przymierzam się do kupna wędki ale jej długość jest dla mnie nie do przyjęcia w jednośladzie z racji długich podróży ONCS710MF wędka od St Croix można było by ja obciąć idealnie w pół i wklejać czy zamontować spigot?

Pewnie ze mozna, tylko po co :) Lepiej odrazu kupic dwusklad lub trawela. 

A co to za model? Nie po kodzie lecz z nazwy. Połamańce różne ludzie mają. Wystarczy znać materiał blanku i inny podobny powinien obskoczyć temat. Przy cienkościennych blankach o bardzo dużej sztywności jest najtrudniej bo trudno znaleść taki o mniejszej średnicy aby miał podobną sztywność. Wtedy wchodzi się już w pełny pręt. Pytanie tylko jaki i z czego. Przy grubosciennych raczej się da i jest to prostsze.

Naprawiałem kiedyś końcówkę szczytu GLX Loomisa (4-5cm) i jedyne co mogłem wsadzić w niego to była „igła” zrobiona z pełnego włókna węglowego. Żeby uzyskać podobne płynne ugięcie całości klejonego obszaru musiałem nawinąć rowing węglowy po zewnątrz bo sam pełny „spigot” nie był w stanie być tak sztywny jak rurka o większej średnicy oryginalnego blanku złamanej szczytówki.

Podobnie było z innymi kijami (karpiówka ,muchówka).

Jedno co pewne, przerabiany/naprawiany kij nie jest już tym co oryginał. Na pewno jest (może być) inny.