Manniek66 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Czyli mam rozumieć , że przy takiej długości rękojeści nawet nie będzie trzeba dokładać żadnych obciążników ? Rękojeść będzie w całości z burnta i korkogumy więc troszkę ciężej niż w zwykłym jasnym korku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Maniek a czemu nie chcesz kończyć na 4.5 lub 4 ,te 5.5 w czasie zimy i tak nie pomoże.Wabie bedą latać daleko .Zamiast zwiększać rozmiar ,wolałbym zamówić jedną lub dwie wiecej i pokombinować z tunelem i rozłożeniem obciążeń.Na małych ringach gęściej ustawionych rzucisz dalej.gdyż linka zapiernicza w prawdziwym tunelu ,nie mając zbytnio miejsca na spowalniające ją ucieczki w bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Myślę że kolega Manniek otrzymał już chyba zasadnicze odpowiedzi jak kij ma wyglądać konstrukcyjnie aby dobrze funkcjonował .Przyznam że ja tak łatwo nie miałem i przypominam sobie te ciągłe kombinacje z długością rękojeści a potem ze spacingiem , teraz dzięki temu systemowi KR jest o wiele łatwiej to ogarnąć . Kijaszki też funkcjonują bez zarzutu i aby tak dalej To samo radziłem koledze 4,5 do kija 15 lb jest ok i nie jest to bynajmniej błędem dodatkowo ta jedna czy dwie przelotki zwiększą moc kija oraz uzyska się lepsze rozłożenie sił i balnk będzie się naturalniej wyginał ale kolega postanowił solidniej ubrać kija co wcale nie znaczy lepiej Edytowane 29 Marca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 No niby tak , ale jakoś przeraża mnie te 4,5mm...toć to przelotka mikro jak we wklejce okoniowej.A może tylko tak mi się wydaje ? Sam już nie wiem ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 No niby tak , ale jakoś przeraża mnie te 4,5mm...toć to przelotka mikro jak we wklejce okoniowej.A może tylko tak mi się wydaje ? Sam już nie wiem ;( Ale wabie dużo większego kalibru Wolałbym w okonióce szukać wiekszego i zarazem lżejszego rinu.I taka dygresja do castingu ,gdzie zbrojenie spiralne predysponuje do zastosowania mniejszej ilości przelotek,a z premedytacją wolę dać więcej i mniejszych.Odległości o dziowo nie maleją a wręcz wzrastają Kij ,którym machm wabiami 30-35g mam prawie w całości na 4L ino wlotowa to6LN później 5 i 4.5 reszta j/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Spytaj kolegów którzy uzbroili już 15 lb MHX pod sandacza , jakoś nie narzekają . Myślę że te 15-17 lb jest już taką wartością graniczną dla przelotek 4,5 chociaż w cascie można więcej sobie pozwolić zakładając 3x KB potem KT Edytowane 29 Marca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Czyli mam rozumieć , że przy takiej długości rękojeści nawet nie będzie trzeba dokładać żadnych obciążników ? Rękojeść będzie w całości z burnta i korkogumy więc troszkę ciężej niż w zwykłym jasnym korku Obciążnik to se dołóż do plecaka lub w kieszenie ,najlepiej w postaci dwóch browarów ,bo jak pizgniesz i linka się skończy ,abyś nie wyskoczył z łódki ,czy butów na brzegu nie zostawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Obciążnik to se dołóż do plecaka lub w kieszenie ,najlepiej w postaci dwóch browarów ,bo jak pizgniesz i linka się skończy ,abyś nie wyskoczył z łódki ,czy butów na brzegu nie zostawił Oj tam Spytaj kolegów którzy uzbroili już 15 lb MHX pod sandacza , jakoś nie narzekają . Myślę że te 15-17 lb jest już taką wartością graniczną dla przelotek 4,5 chociaż w cascie można więcej sobie pozwolić zakładając 3x KB potem KTChętnie bym popytał ale nawet nie wiem kto zbroił takie blanki w takie przelotki , to mówicie że tunel z 4,5 zamarznie tak samo szybko jak ten na 6 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Ale wybierasz się z nim na trocie w styczniu? Ja w zasadzie mam w planach kij pod zimowe łowy i tu przeproszę się ze spinem ,ale tam będą raczej 7ki ,co i tak nie daje gwarancji na brak sopli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie na trocie , ale sandacze już tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Teraz przy takiej pogodzie to pewnie mróz do końca maja pociągnie a w telewizorze mówili że .... globalne ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Dobrze kombinujesz.Dla mnie to max kij pod łokieć.Absolutnie dłuższy.@ Manniek66 a czy przy projektowaniu długości rękojeści i miejsca osadzenia kołowrotka nie bierzesz pod uwagę wyważenia kija. Czy nie szukałeś miejsca w którym kołowrotek podczepiasz i masz komfort operowania kijem?Moim zdaniem to najważniejsza sprawa a przy zbrojeniu od zera masz możliwość dopasować kij do swoich "parametrów" i upodobań. Miałem w ręku kije z pracowni, które leciały na pysk i mimo dobrego blanku," ładnej krótkiej" rękojeści i dobrych właściwości rzutowych nie pozwalały na komfortowe łowienie. No i pytanie do kolegów doradzających w tym temacie i obeznanych z rodbuildingiem, nie widzicie problemu wyważenia kija na etapie projektowania bo zupełnie o tym nie piszecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie , nie szukałem bo jeszcze nie mam blanku i reszty komponentów Jak wszystko kupię to będę myślał nad wyważeniem A co do spacingu , to tak teraz przemyślałem i może taki byłby dobry do tego blanku ? 25H , 12H , 5,5H , KB 4,5 jako chocker i tunel z czterech przelotek fuji KT 4,5 + na szczyt LGST 4,5... w sumie 9 przelotek , nie za dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 @ Manniek66 a czy przy projektowaniu długości rękojeści i miejsca osadzenia kołowrotka nie bierzesz pod uwagę wyważenia kija. Czy nie szukałeś miejsca w którym kołowrotek podczepiasz i masz komfort operowania kijem?Moim zdaniem to najważniejsza sprawa a przy zbrojeniu od zera masz możliwość dopasować kij do swoich "parametrów" i upodobań. Miałem w ręku kije z pracowni, które leciały na pysk i mimo dobrego blanku," ładnej krótkiej" rękojeści i dobrych właściwości rzutowych nie pozwalały na komfortowe łowienie. No i pytanie do kolegów doradzających w tym temacie i obeznanych z rodbuildingiem, nie widzicie problemu wyważenia kija na etapie projektowania bo zupełnie o tym nie piszecie ?Ależ piszemy, było o tym trochę wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Co do ilości przelotek to kupuje się o jedną za dużo i potem sprawdzając i korygując ustawienia przymocowanych na taśmę przelotek możemy zadecydować o konkretnej ich ilości . Oczywiście potrzebnych będzie parę rzutów aby zobaczyć czy ewentualnie linka nie obija się o blank (najlepiej zrobić to z kolegą który patrzy z boku) i jeżeli linka będzie bardzo płynnie schodzić ze szpuli a długość rzutu będzie zadowalająca i ugięcie blanku naturalne to nic tylko przystępować do dalszej pracy. Przyznam że odczucia podczas rzutu są trochę inne jak przy wędkach wykonanych w starszym systemie. Sznur przelatuje przez przelotki gładko ,szybko jest gaszony i linka jest mniej szarpana a całość wygląda bardzo płynnie i ciszej .Rzuty są celniejsze i trochę dalsze . Edytowane 30 Marca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Maniek w tradycyjnym zbrojeniu od 25Y do 5.5 lub 6 ,dałbym do tego kija 8sztuk razem ze szczytową.Zbrojenie w KR wymusza montarz jednej więcej.Właśnie wziąłem w łapy MB842-2 ojca ,po wyschnięciu rękojeśi, przelotek jest 9 sztuk z uwagi na kombinowane zbrojenie 25Y-12Y-8JL-7L-6L-3x5L+top5FST. Podpiąłem młynek Penn Batle 2000 ,który jest lżejszy od tatowego stradica 3000,wyważenie idealnie 1.5cm przed rantem szpuli w kierunku szczytu.Więc ze stradiciem będzie dokładnie nad środkiem szpuli.Penn batle 2000 waży niecałe 270g a Shimano jest cięższy,więc będzie idealnie.Mając do dyspozycji lżejszy kołowrotek od w/w wystarczy dać w elementy rękojeści kilka plastrów burnta, pomijając fakt ,że pełna rękojeść na najlżejszym korku już wyważy kij. Ja akurat mam dość lekką ,bo na splicie są lekkie wstawki ratanu na tulejach korkowych.Mając te dane ,powinieneś jakieś wnioski wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Te wszystkie zaubery i inne red arki ważą około 305-310 gram.Rękojeść będzie dzielona w całości z burnta i korkogumy No nic , jak będzie korek i blank to będziemy kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Więc wędkę wyważysz na pewno.Skup się na odpowiadającej Ci długości dolnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Koledzy , a jak to właściwie jest z nićmi metalicznymi do omotek ? Można zrobić w całości omotki z nici metalicznej , nic nie będzie się złego potem działo ? Chciałem walnąć sobie takie omotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Można - ale są grubsze, cięższa omotka wychodzi i słabo piją lakier:-) do mocniejszej wędy imo ok. Do L/UL Wolałbym nylon.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zdania są podzielone , jedni sobie chwalą i zachwalają ,ponoć lakier się lepiej układa , drudzy odradzają stanowczo (F.C pan Matuszewski i inni) Nikt tego dokładnie nie badał ale skoro przelotki się trzymają to chyba nie jest błędem omotkowanie metalikiem. Widziałem wędki Shimano gdzie omotki ozdobne przy Windingach wykonane są z metalika natomiast przy przelotkach z nylonu i widziałem też "masówkę" no name całą w metalikach . Jakoś mam opory do stosowania omotek z metalika i zostanę przy nylonach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Nic melaticzna sama w sobie nie jest ciezsza - porownujac metalic do NCP pro wrapa metaliczna nitka jest lzejsza. Jest rowniez mocno porownywalna do zwyklej gudebroda. Wazylem rowniez pelne 100 yardowe szpulki ktore tez to potwierdzily. W mojej opini masa nici jest do pominiecia jesli metr nitki wazy mniej niz 0.05g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Krycek , z tego co pamiętam to Ty robiłeś wędki w metalicach.Zauważyłeś coś niepokojącego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Nie, jedynie moze ze jest to troche trudniejsza nitka do wspolpracy - sztywniejsza i latwo uszkodzic powloke jak sie nie uwaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) A metaliców używałes tylko do lightów czy do jakiś średnio ciężkich też ? Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi