Skocz do zawartości

Manniek rod's...

Rekomendowane odpowiedzi

No w końcu koledzy :) Przed chwilą złożyłem ostatnie zamówienie w BRC i w przyszły weekend zaczynam budować mojego MHX'a  B)

A co do uchwytu , to będzie to osiemnastka fuji DPS w czarnej szacie :) Zdecydowałem , że 15 funtowy blank w długości nieco ponad 2m to już dość poważny kaliber i chwyt chcę mieć też pewny...a korek troszkę grubszy niż kciuk ;) 

Do usłyszenia za tydzień ! Pozdro  :ph34r:

Witajcie , zaczęły się problemy... Po pierwsze , czy dopuszczalne jest aby blank nie był idealnie prosty ? Przy szczycie na długości około 30 cm jest skrzywienie... Blank nie obraca się idealnie w osi tylko tak jakby bije... Widać to skrzywienie gołym okiem.

Problem.nr 2 , zamówiłem szczystowa przelotke z tuba nr 5 no i jest tak że jest ona idealnie tak samo duża jak szczytowka i nie da się nasadzic :(

Pozdr

Blank może być krzywy, urok kupowania w sieci, ma cd wygieyego do góry i lamiego w prawo? Jest to wkurzajace ale dopuszczalne, jednak jak bym to widział w pracowni to bym nie zabral :) ale w moim odczuciu nie przeszkadza to w niczym, coś do szczytowej to możesz wymienić albo jak jest nieduza różnica podszlifowac blank...

Witajcie , zaczęły się problemy... Po pierwsze , czy dopuszczalne jest aby blank nie był idealnie prosty ? Przy szczycie na długości około 30 cm jest skrzywienie... Blank nie obraca się idealnie w osi tylko tak jakby bije... Widać to skrzywienie gołym okiem.

Problem.nr 2 , zamówiłem szczystowa przelotke z tuba nr 5 no i jest tak że jest ona idealnie tak samo duża jak szczytowka i nie da się nasadzic :(

Pozdr

Czasami zdarzają się krzywe szczytówki i o ile jest niewidoczne to sprawę olej bo nie ma to na dobrą sprawę znaczenia ale jeżeli wygięcie jest znaczne to odesłałbym blank z prośbą o wymianę na prosty. Co do tuby szczytowej to jak mam taką sytuację a zdażają się to biorę wiertło do metalu i wkładam w tubę i trzymając kombinerkami robię parę obrotów . Jeżeli blank jest lakierowany to można delikatnie papierem 600 zebrać troszkę lakieru jednak niedopuszczalne jest szlifowanie nielakierowanego blanku. Masz  MHXa więc nie szlifuj szczytu tylko zostaje obróbka tuby.Jeżeli zabieg z tubą nie da rezultatu to trzeba dokupić nową topową przelotkę a niepasującą zostawić do innego modelu.

Edytowane przez mrWhite7

Witaj, sprawdzałem ten blank przed wysyłką i wybrałem ci najbardziej prosty. Ten blank nie odbiega od większości innych blanków innych producentów.

Jeżeli szukasz blanku idealnie prostego to zapraszam. Postawie ci piwo i zapłace za podróż jak znajdziesz taki :)

Przelotka jak jest nie taka to wsadzaj w list i odeślij. Dostałeś taką jak zamówiłeś, zawsze można ja wymienić. Mamy wszystkie rozmiary.

Hehe, to jak na MHX-a to jest świetnie prosty :P

Jak poogladasz setki blanków to nabierzesz doświadczenia.

Plus dla Mhx-a jest taki że masz wieczysta gwarancje. Co przy tej cenie jest naprawde fajna sprawą.

I nie mam za złe bo po to jest forum żeby się dzielić doświadczeniem i spostrzeżeniami.

Edytowane przez robbox4

Ja mam podobny problem tylko z MHX Mb785 za którego zabieram się już od pół roku :) i właśnie wstępnie założyłem przelotki i blank "skręca w prawo " parę stopni ;) Planuje zbroić casta po kręgosłupie i dziwnie wygląda stożek odbijający w prawo mniej więcej w 1/4 części szczytowej :) 

Ja mam podobny problem tylko z MHX Mb785 za którego zabieram się już od pół roku :) i właśnie wstępnie założyłem przelotki i blank "skręca w prawo " parę stopni ;) Planuje zbroić casta po kręgosłupie i dziwnie wygląda stożek odbijający w prawo mniej więcej w 1/4 części szczytowej :)

niestety takie rzeczy to normalka, trzeba troszkę korygowac przelotkami.

Wiadomo że nie zawsze się da. Ale nie wpływa to na walory użytkowe w większości przypadków.

Jak bym chciał sprzedawać proste Xzogi to bym nie sprzedał żadnej ;P.

Jak do tej pory nie pekła żadna o której mi wiadomo.

Jak ktoś ma do czynienia z serą P z Mhx-a to tam to dopiero krzywusy sie zdarzają, jak do tej pory większość chwali wędki na tych krzywusach.

Nowe Serie z ST.Croix to juz legendy w necie chodzą jakie są krzywe a jednak ludzie nadal zbroją na nich wędki.

Edytowane przez robbox4

Skrzywienie blanku o 1,8 mm nie ma żadnego znaczenia dla walorów użytkowych kija i nie przejmowałbym się zbytnio.ale spotkałem się już z blankiem MHX a że był bardzo prosty a po użytkowaniu krzywił się w płaszczyźnie ugięcia. Blank był źle wygrzany i niestety szczyt nie wracał do pozycji wyjściowej .Z tego co wiem reklamacja została uznana .W moim boronie szczyt też trochę skręca w prawo co nie ma żadnego znaczenia, więc Maniek wymieniaj topową i bierz się w końcu za ten twój kij bo na razie jest on jak legendarny Yeti wszyscy o nim słyszeli ale nikt go nie widział :)

2012, wyprzedaż w Mud Hole. Nie wiem, czy wtedy już cieli po krzywych. Jedyne co i się nie podobało to różnice w grubości ścianek (kręgosłupy jak u strongmana) i skazy w przekroju. Akurat dało się zauważyć. 

post-48201-0-12235200-1369252552_thumb.jpg

Jeszcze takie zdjęcia znalazłem:

post-48201-0-31777500-1369252869_thumb.jpg

post-48201-0-44133600-1369252878_thumb.jpg

post-48201-0-78071400-1369252890_thumb.jpg

nie wiem, czy dobrze widać różnice. Mierzyłem nawet suwmiarką, ale nie zapisałem wyników. Generalnie widywałem lepiej pozwijane. No, ale trudno. Proste w każdym razie były. 

Edytowane przez Krzysiek_W

No tak, stara seria byla w miare prosta, ale cos musiało być nie tak bo została szybko zmieniona. Teraz blanki sa krzywe, i też mają rożnice w grubości ścianek.

Z tym że poprzecinałem z ciekawości połamany przez klienta prawie nowy blank z przed miesiąca i w części szczytowej był naprawde fajny.

No niestety krzywe blanki, to prawie standard. Może jeden mi się trafił idealnie prosty. Zdarzyło mi się też, że prosty blank po jakimś czasie użytkowania dziwnie się skręcał. Rozebrałem i uzbroiłem po nowej krzywiźnie, a nie po żadnym kręgosłupie i śmiga dalej, i jest prosty :)