Manniek66 Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 No w końcu koledzy Przed chwilą złożyłem ostatnie zamówienie w BRC i w przyszły weekend zaczynam budować mojego MHX'a A co do uchwytu , to będzie to osiemnastka fuji DPS w czarnej szacie Zdecydowałem , że 15 funtowy blank w długości nieco ponad 2m to już dość poważny kaliber i chwyt chcę mieć też pewny...a korek troszkę grubszy niż kciuk Do usłyszenia za tydzień ! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Witajcie , zaczęły się problemy... Po pierwsze , czy dopuszczalne jest aby blank nie był idealnie prosty ? Przy szczycie na długości około 30 cm jest skrzywienie... Blank nie obraca się idealnie w osi tylko tak jakby bije... Widać to skrzywienie gołym okiem. Problem.nr 2 , zamówiłem szczystowa przelotke z tuba nr 5 no i jest tak że jest ona idealnie tak samo duża jak szczytowka i nie da się nasadzic Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Blank może być krzywy, urok kupowania w sieci, ma cd wygieyego do góry i lamiego w prawo? Jest to wkurzajace ale dopuszczalne, jednak jak bym to widział w pracowni to bym nie zabral ale w moim odczuciu nie przeszkadza to w niczym, coś do szczytowej to możesz wymienić albo jak jest nieduza różnica podszlifowac blank... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) Witajcie , zaczęły się problemy... Po pierwsze , czy dopuszczalne jest aby blank nie był idealnie prosty ? Przy szczycie na długości około 30 cm jest skrzywienie... Blank nie obraca się idealnie w osi tylko tak jakby bije... Widać to skrzywienie gołym okiem. Problem.nr 2 , zamówiłem szczystowa przelotke z tuba nr 5 no i jest tak że jest ona idealnie tak samo duża jak szczytowka i nie da się nasadzic PozdrCzasami zdarzają się krzywe szczytówki i o ile jest niewidoczne to sprawę olej bo nie ma to na dobrą sprawę znaczenia ale jeżeli wygięcie jest znaczne to odesłałbym blank z prośbą o wymianę na prosty. Co do tuby szczytowej to jak mam taką sytuację a zdażają się to biorę wiertło do metalu i wkładam w tubę i trzymając kombinerkami robię parę obrotów . Jeżeli blank jest lakierowany to można delikatnie papierem 600 zebrać troszkę lakieru jednak niedopuszczalne jest szlifowanie nielakierowanego blanku. Masz MHXa więc nie szlifuj szczytu tylko zostaje obróbka tuby.Jeżeli zabieg z tubą nie da rezultatu to trzeba dokupić nową topową przelotkę a niepasującą zostawić do innego modelu. Edytowane 22 Maja 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) Skrzywienie jest mocno widoczne , odrazu rzuciło mi się w oczy..Chyba bedę musiał odesłać blank do Roberta z prośbą o wymianę Przy okazji wymienię też przelotke .... Edytowane 22 Maja 2013 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 To nie mogłeś od razu poprosić aby dobrał ci topową do średnicy ? No chyba że przelotki kupowałeś gdzie indziej . Zazwyczaj jak kupuję blank to proszę o dobranie topowej lub ewentualnie mierzę blank i przelotki kupuję później . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Witaj, sprawdzałem ten blank przed wysyłką i wybrałem ci najbardziej prosty. Ten blank nie odbiega od większości innych blanków innych producentów.Jeżeli szukasz blanku idealnie prostego to zapraszam. Postawie ci piwo i zapłace za podróż jak znajdziesz taki Przelotka jak jest nie taka to wsadzaj w list i odeślij. Dostałeś taką jak zamówiłeś, zawsze można ja wymienić. Mamy wszystkie rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Sugerowałem się tabelami na mudhole...miałem nadzieję że producent blankòw będzie wiedział najlepiej jaka jest szczytówka ...zresztą nawet sam Robert potwierdził , że tub 5 będzie idealna ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 No ja też się sugerowałem tym co producent wpisał w tabelke, szczerze powiem że nie przyszlo mi do głowy pomierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Ok Robert , nie miej mi za złe nic - nie znam się dlatego pytam Blank przy przełożeniu do płaskiej powierzchni odstaje na 1,5-1,8 mm. Nie wiem czy to dużo czy mało ; ) A co do przelotki to coś pomyślimy. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) Hehe, to jak na MHX-a to jest świetnie prosty Jak poogladasz setki blanków to nabierzesz doświadczenia. Plus dla Mhx-a jest taki że masz wieczysta gwarancje. Co przy tej cenie jest naprawde fajna sprawą. I nie mam za złe bo po to jest forum żeby się dzielić doświadczeniem i spostrzeżeniami. Edytowane 22 Maja 2013 przez robbox4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Ja mam podobny problem tylko z MHX Mb785 za którego zabieram się już od pół roku i właśnie wstępnie założyłem przelotki i blank "skręca w prawo " parę stopni Planuje zbroić casta po kręgosłupie i dziwnie wygląda stożek odbijający w prawo mniej więcej w 1/4 części szczytowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) Ja mam podobny problem tylko z MHX Mb785 za którego zabieram się już od pół roku i właśnie wstępnie założyłem przelotki i blank "skręca w prawo " parę stopni Planuje zbroić casta po kręgosłupie i dziwnie wygląda stożek odbijający w prawo mniej więcej w 1/4 części szczytowej niestety takie rzeczy to normalka, trzeba troszkę korygowac przelotkami. Wiadomo że nie zawsze się da. Ale nie wpływa to na walory użytkowe w większości przypadków. Jak bym chciał sprzedawać proste Xzogi to bym nie sprzedał żadnej ;P.Jak do tej pory nie pekła żadna o której mi wiadomo. Jak ktoś ma do czynienia z serą P z Mhx-a to tam to dopiero krzywusy sie zdarzają, jak do tej pory większość chwali wędki na tych krzywusach. Nowe Serie z ST.Croix to juz legendy w necie chodzą jakie są krzywe a jednak ludzie nadal zbroją na nich wędki. Edytowane 22 Maja 2013 przez robbox4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Skrzywienie blanku o 1,8 mm nie ma żadnego znaczenia dla walorów użytkowych kija i nie przejmowałbym się zbytnio.ale spotkałem się już z blankiem MHX a że był bardzo prosty a po użytkowaniu krzywił się w płaszczyźnie ugięcia. Blank był źle wygrzany i niestety szczyt nie wracał do pozycji wyjściowej .Z tego co wiem reklamacja została uznana .W moim boronie szczyt też trochę skręca w prawo co nie ma żadnego znaczenia, więc Maniek wymieniaj topową i bierz się w końcu za ten twój kij bo na razie jest on jak legendarny Yeti wszyscy o nim słyszeli ale nikt go nie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) 1,5 mm to niedużo. Bywa 2cm i to w łuk, a nie jakieś odchylenie. To dopiero banan. Co do prostych. St.Croix, zimą przysłali mi 6szt, SCV. Wszystkie prościutkie, więc nie wiem. Edytowane 22 Maja 2013 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) Co do P...- MHX to święta prawda, a jedyny HM P, jakiego zbroiłem, to już był kosmos. W P krzywe są nawet dolniki. Jak kupuję to wybieram min. spośród kilku i prostego jeszcze nie widziałem. Edytowane 22 Maja 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 zimą przysłali mi 6szt, SCV. Wszystkie prościutkie, więc nie wiem. Jakie wersje? i zimą to znaczy kiedy. Wszystkie w TET? czy stara seria przed 2013? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) 2012, wyprzedaż w Mud Hole. Nie wiem, czy wtedy już cieli po krzywych. Jedyne co i się nie podobało to różnice w grubości ścianek (kręgosłupy jak u strongmana) i skazy w przekroju. Akurat dało się zauważyć. Jeszcze takie zdjęcia znalazłem: nie wiem, czy dobrze widać różnice. Mierzyłem nawet suwmiarką, ale nie zapisałem wyników. Generalnie widywałem lepiej pozwijane. No, ale trudno. Proste w każdym razie były. Edytowane 22 Maja 2013 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Jak na Legend Elite to raczej przeciętnie, żeby nie powiedzieć: słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 No tak, stara seria byla w miare prosta, ale cos musiało być nie tak bo została szybko zmieniona. Teraz blanki sa krzywe, i też mają rożnice w grubości ścianek.Z tym że poprzecinałem z ciekawości połamany przez klienta prawie nowy blank z przed miesiąca i w części szczytowej był naprawde fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Słabe to było niestety. Zauważyć można tylko na końcach, co siedzi w środku nikt nie dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 No niestety krzywe blanki, to prawie standard. Może jeden mi się trafił idealnie prosty. Zdarzyło mi się też, że prosty blank po jakimś czasie użytkowania dziwnie się skręcał. Rozebrałem i uzbroiłem po nowej krzywiźnie, a nie po żadnym kręgosłupie i śmiga dalej, i jest prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 No ok , a teraz ten mój delikatnie krzywy blank zbroic normalnie wg kręgosłupa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Jak jest bardzo wyraźny - to tak, skoro blank nie jest bardzo krzywy. Jak ledwie wyczuwalny, to możesz zbroić po krzywiźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Jak jest tak wyraźny, to wyobraź sobie coś że możesz mieć coś takiego np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi