Skocz do zawartości

Manniek rod's...

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko do UL ale jakos watpie zeby byl to problem - na papierowych tasmach sie trzyma niezle a na lakierze z metaliczna nitka ma puscic? duzo seryjnych wedek jest na metalicznych robione i jakos trzyma. Choc moze mnie ktos poprawi jak sie myle w koncu moje doswiadczenie nie jest zbyt wielkie

...ale za cholere nie mogę zrobić ładnych pojedyńczych wstawek w środku omotki , macie jakieś sprawdzone techniki robienia takiego tipetu ?

Nie mogę nigdzie filmiku znaleźć ale jest to dosyć proste - postaram sie opisać, choć było by prościej jakbyś zobaczył.

Nicią wiodącą 'łapiesz' kawałek nitki na wstawkę. Kilka obrotów żeby porządnie przytwierdzić następnie robisz obrót obiema nićmi (wiodącą i wstawką) tak by mieć 'wstawkową' po wewnętrznej. Jak chcesz tylko pojedyńczy obrót to po jednym obrocie 'przytwierdzasz' nitkę wstawkową wiodącą i zabezpieczasz kilkoma obrotami. Jak chcesz więcej niż jeden to kontynuujesz 'podwójne' obroty - efekt to na przemian wiodąca i wstawka. 

Dobrze to zagmatwane jak to opisuje a w rzeczywistości jest to dosyć proste, gdzieś był kiedyś jakiś pdf to wyjaśniający na forum :huh:  

Nie chce mi się szukać w necie ale "na dzień dobry" powinno wystarczyć i człowiek robi to chyba włóczką wełnianą więc myślę że jak potrenujesz normalną nitką krawiecką to dasz spokojnie radę

http://clients.criticalimpact.com/newsletter/newslettercontentshow1.cfm?contentid=1411&id=242

A metaliców używałes tylko do lightów czy do jakiś średnio ciężkich też ? 

Większośc kijów zbroiłem na metalikach ( do 30LB SW) i szczerze to nie widzę przeszkód by tak zbroić.  Może jedynie ukladanie nieco sztywniejszego metalica jest bardziej upiardliwe.

Na stopce też nie za bardzo ,to sprawa bardzo że tak powiem trudna bo przeplatanie tipetu na stopce powoduje że robi się nierówny zwój i potrzeba trochę więcej lakieru aby to przykryć , na grzbiecie przelotki nie za bardzo to wygląda (tak jak na zdjęciu) , najlepiej chyba zrobić to gdzieś na boku blanku ale nie w miejscu na wysokości trójkąta bo utworzy się "dziurka" o szerokości jednej grubości nici spowodowana "przeplatanką" i lakier będzie w to miejsce bardzo wsiąkał powodując wyciekanie przed przelotką .

Edytowane przez mrWhite7

Dzisiaj ostatnie konsultacje spacingu z MrWhite i poszło pierwsze zamówienie do BRC :) Ale za cholere nie mogłem się dowiedzieć jaki rozmiar tuby przelotki szczytowej kupić. Dzowniłem do 3 pracowni i w każdej inny wymiar mi podali : 1,8mm , 2mm , 2,2mm  :blink:

post-50563-0-92198700-1365090804_thumb.jpg

Na stronie producenta masz w tabelce ( http://www.fishmhx.com/Pages/Bass.html )dolnik (butt) i szczyt (tip) żeby uzyskać wartości w mm butt trzeba pomnożyć przez 25 a wartość tip podzielić przez 2,5

Edytowane przez Sławek.Sobolewski