Jeziorm 1 Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Witam, mam w planach zakup echosondyMoże to głupie pytanie ale zastanawiam sie co oprocz wskazania głebokosci powinna mi pokazywać ? Do tej pory pływałem ze znajomymi ( mają różne modele) i na nic oprócz głebokosci nie zwracałem uwagi.Ryby znaleźliśmy Bardzo pomocna rzeczą byłoby rozróznienie dna ( twardośc itd) . Czy moglibyście polecic jakies podstawowe sprawdzone echosondy ? Powiedzmy do 500 zł Edytowane 28 Marca 2013 przez Jeziorm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 do 500 to tylko używka i to też nie za ciekawelepiej poczekać i dołożyć na np Lowrance Mark5pro, X125, X135 bądź ich odpowiednik pod nazwą Eagle. to są już przyzwoite echa na których się nie zawiedziesz a myślę że używkę za ok 800 pln kupisz jeśli poszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 do 500 to tylko używka i to też nie za ciekawe ?A powiedzmy garmin echo 100? nowka w irlandii kosztuje kolo 100-110 euro to chyba ponizej 500.co do wskazan wszystkie jakie mialem pokazuja glebokosc i temperature oraz twardosc dna (przy czym cuda 128/300 raczej kiepsko - echa 100 nie mialem, ale mam zamir kupic). na wiecej wskazan bym ni eliczyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 ?A powiedzmy garmin echo 100? nowka w irlandii kosztuje kolo 100-110 euro to chyba ponizej 500.co do wskazan wszystkie jakie mialem pokazuja glebokosc i temperature oraz twardosc dna (przy czym cuda 128/300 raczej kiepsko - echa 100 nie mialem, ale mam zamir kupic). na wiecej wskazan bym ni eliczyl. Wiesz co mój błąd że nie sprawdziłem cen na rynku USA, w Chinach i na wyspach bo może w Chinach by się nawet Mark5 w cenie 500pln znalazł albo w Australii.Pamiętajcie że samo echo to prawdopodobnie nie jedyny wydatek bo trzeba jeszcze jakoś zasilić i zamocować przetwornik a i cover również by się przydał co daje ok 300 dodatkowo(w Polsce, nie wiem ile to kosztuje w Irlandii).PS. Jeśli masz możliwość to ściągnij sobie Mark5pro z USA jest tańszy a nie ma żadnych blokad i ma menu pl i miary w systemie metrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Na twoim miejscu celowałbym w coś sprawdzonego Eagle Fish Mark 480 , Lowrance X-125 lub tak jak koledzy doradzają z nowej serii Lowrance Mark 5X , 5X Pro. Do takiej klasy sonaru wystarczy bateria żelowa 7 ah.Ja do transportu używam pudełka solidnego po kosmetykach, wyścielonego na spodzie folia bąbelkową ,a całe echo jest zawinięte w pokrowiec. Tak przechowywane echo jest bez rys, otarć i służy nam latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jeziorm 1 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Co myślicie o Lowrance X4 Pro ? Używa ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) X4 Pro mniejszy ekran, mniejsza rozdzielczość (mniej dokładna) , przetwornik 60 i 120.Osobiście wolałbym to co wyżej Ci napisałem. Kupisz słabsze echo po paru wyjazdach będziesz chciał zmienić. Spotkałem kiedyś na wodzie kolegę i mówił "Gdybym wiedział przy zakupie wybrałbym lepsze echo" Edytowane 29 Marca 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jeziorm 1 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 No i wszystko jasne, no cóż, trzeba bedzie sie spiąć i uzbierac więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Wiesz co mój błąd że nie sprawdziłem cen na rynku USA, w Chinach i na wyspach bo może w Chinach by się nawet Mark5 w cenie 500pln znalazł albo w Australii. A w polsce szukales zanim o Chiny i Australie zaczepiles?http://centrumkierowcy.pl/garmin-echosonda-echo-100-p3054.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-03&utm_content=3054#nclid=a1fdd85df2a965def768d7e358286182masz w pl za ponizej 500pln? a mysle, ze to nie jedyny sklep gdzie ja mozna za tyle znalezc. Pamiętajcie że samo echo to prawdopodobnie nie jedyny wydatek bo trzeba jeszcze jakoś zasilić i zamocować przetwornik a i cover również by się przydał co daje ok 300 dodatkowo(w Polsce, nie wiem ile to kosztuje w Irlandii). No to na tej zasadzie trzeba jeszcze lodke by na niej plywac (i przyczepe i samochod by ja nad wode zaciagnac...). Mialem 3 echosondy i w zyciu nie mialem covera (wystarczy np dac metalowa plytke od dolu podstawki echa - polozyc ja na przykrywce plastikowego pudelka (np z przynetami) a od spodu wsadzic kilka magnesow neodymowych (ja mam swoje z dyskow twardych) - jak wykorzystac pudelko wystarczajacej wielkosci to do srodka akurat bateria wejdzie - to samo sie tyczy uchwytow przetwornika, te ogolnie dostepne na rynku (z plastikowym przegubem i okryta pianka raczka) to szajs, ktory powinien gora 10pln kosztowac... ja zawsze robie sobie uchwyt (na ogol uzywam plaskownikow metalowych) - a kolega zrobil fajny patent - dospawal do uchwytu do trola 2 prety - jeden w dol (do niego zamocowany jest przetwornik) drugi w bok (ten zakonczony jest plytka metalowa a na niej jest zamocowane echo) - szybko latwo tanio i nie zajmuje duzo miejsca na pontonie... Co do wyboru samej jednostki ja faktycznie kierowalbym sie przedewszystkim w strone modeli z lepsza rozdzielczoscia ekranu i lepiej dzialajaca opcja gray line (odwzorowujaca twardosc dna). Tutaj wlasnie chyba lowerance prymuja. Osobiscie mam echosonde z 4 stozkami (2DI 2 "normalne") i prawie wogole z nich nie korzystam i Mz nie ma co sie spinac na jakies mega wydatki Porownywalem 2 modele cuda (mialem 300 i mam 128) do tego garmina echo 100 (co prawda na targach wedkarskich w trybie demo), ale spodobal mi sie strasznie - wyswietlac wyglada dobrze a do tego cala jednostka nie zabiera duzo miejsca. PS. Jeśli masz możliwość to ściągnij sobie Mark5pro z USA jest tańszy a nie ma żadnych blokad i ma menu pl i miary w systemie metrycznymA jednak sprawdzales ceny na innych rynkach... Edytowane 29 Marca 2013 przez gooral 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 @gooral mój błąd, ale tak szczerze to nie zaprzątał bym sobie głowy sondami klasą gorszymi od marka5 może stąd brak dokładnej orientacji w cenach tanich modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 w dziale sprzedam masz za 5stów eagle cuda 250 z gps.warto spojrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jeziorm 1 Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Busz231 orientujesz sie czy ten gps obsługuje mapy, mozna go do kompa podłaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Jeziorm 1
Witam,
mam w planach zakup echosondy
Może to głupie pytanie ale zastanawiam sie co oprocz wskazania głebokosci powinna mi pokazywać ?
Do tej pory pływałem ze znajomymi ( mają różne modele) i na nic oprócz głebokosci nie zwracałem uwagi.Ryby znaleźliśmy
Bardzo pomocna rzeczą byłoby rozróznienie dna ( twardośc itd) .
Czy moglibyście polecic jakies podstawowe sprawdzone echosondy ? Powiedzmy do 500 zł
Edytowane przez Jeziorm 1Odnośnik do komentarza
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi