Skocz do zawartości
  • 0

Propozycja mini-zlotu jerkbait WARSZAWIAKóW

pirania74

Pytanie

Koledzy wędkarze! :mellow:

W niedzielę, 30 września miałem przyjemność łowić na Wiśle. W którymś tam czasie i miejscu spotkałem (a raczej poznałem po sprzęcie castingowym) wędkarza i od razu przyszło mi do głowy że może to być forumowicz jerkbait.pl. Mimo to przelotnie wymieniliśmy kilka zdań typu: Bierze coś? I nasze drogi się rozeszły. Dopiero pod wieczór, przeglądając jerkbaitowe newsy znad wody natrafiłem na owego wędkarza, którym okazał się Szymek – SzymusS. Postanowiłem do niego napisać maila z prośbą o potwierdzenie czy to właśnie my widzieliśmy się nad wodą. Trafiłem w „10”. Był to właśnie on. Po krótkiej korespondencji, doszliśmy do wniosku że dobrze by było zorganizować coś na wzór mini-zlotu forumowiczów jerkbaita z Warszawy a może i okolic. Stąd narodził się pomysł zorganizowania małego spotkania, którego celem będzie wzajemne poznanie się, połączone z wędkowaniem, ogniskiem itp.

Wstępnie z Szymkiem uzgodniłem kilka szczegółów, które przedstawiam poniżej:

Termin: 20 października (sobota) – CAŁY DZIEŃ

Zbiórka gdzieś w Warszawie (miejsce i godzina spotkania do uzgodnienia)

Łowisko: Wisła poza Warszawą lub Narew lub inne propozycje mile widziane ( wybór dowolny – większość głosów) Łowimy z brzegu

Liczba uczestników – DOWOLNA ( ilu się zgłosi i jakoś się zorganizujemy )

Transport – we własnym zakresie ( tu nie będzie problemów, bo ja i SzymusS posiadamy samochody i możemy zabrać kogoś bez samochodu ) WAŻNE – jeśli ktoś ma samochód, proszę o zgłoszenie tego faktu, tak abyśmy mogli się wszyscy chętni pomieścić )

Suchy prowiant (kiełbaski i inne we własnym zakresie)

Ja z Szymkiem pomysł traktuję poważnie i bardzo byśmy chcieli aby do tego doszło – jest to okazja do bliższego poznania się, pokazania swoich twarzy, wymiana doświadczeń itp.

Liczymy że frekwencja dopisze  Zapisy proszę w tym wątku, oraz propozycje co do łowiska – większością głosów wybierzemy jedno, miejsca i godziny zbiórki. ZAPRASZAMY KAŻDEGO CHĘTNEGO 

LISTA CHĘTNYCH:

1. pirania74 – 100%

2. SzymusS – 100%

• Odpowiedzi 272
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja się dostosuje, jak dla mnie może być Góra, prosił bym tylko kogoś (jeśli zdecydujemy się na to miejsce) kto tam już łowił o krótki opis łowiska i na jakie ryby tam mozna liczyc lub na co warto się nastawić, abym wiedział jaki patyk i jakie przynęty zabrać. pozdrawiam

• 0

@pirania74, jak byś Ostrówek zechciał i mógł odwiedzić jakoś w tygodniu to chętnie bym Ci potowarzyszył. W weekend niestety nie dam rady bo będę najprawdopodobniej nad Narwią w Wiźnie.

@PikeHunteR - teraz już wiem że w tygodniu to nie dam rady ze względu na pracę a raczej zastępstwa i będę dłużej jak zwykle (nawet całe dnie) i w piatek mogę ruszyć tak gdzieś pomiędzy 15:00 a 16:00 - nie wiem czy wtedy warto bo mogą być korki - jeśli i to nie wypali, pojadę sam w sobotę lub niedzielę na zwiad Pozdrawiam

• 0

ja się dostosuje, jak dla mnie może być Góra, prosił bym tylko kogoś (jeśli zdecydujemy się na to miejsce) kto tam już łowił o krótki opis łowiska i na jakie ryby tam mozna liczyc lub na co warto się nastawić, abym wiedział jaki patyk i jakie przynęty zabrać. pozdrawiam

Jakiś czas temu wyczytałem, że najwięcej zgłoszonych medalowych boleni pochodzi właśnie z tego docinka. Faktycznie wiosną i wczesnym latem tak walą, że szok!! I to na całej wodzie gdzie tylko dojrzysz i dosłyszysz.

Jest sandacz chociaż mniej niż kiedyś. Łowi się go w klatkach, przy opaskach i wysokich burtach. To taka książkowa teoria bo sandaczy nie łowiłem, dopiero od tego roku się uczę. Ale ta ryba jest bo łowią ją na żywca.

Szczupak też występuje. Łowiłem go w okolicach główek(ale nigdy od strony napływowej co nie znaczy, że nie można go tam złowić). Warto teraz przy tym stanie wody poszukać go w zatoczkach koło mostu, ale raczej są to sztuki w większości 40-55 cm. Nie znaczy to, że nie trafia się większy. Właściwie tak się łowiło. Teraz szczupłego w Wiśle jest bardzo mało. Tak jest od suszy w 2003r.Wtedy Wisła się strasznie zepsuła, zamuliła :wacko:

Okonia jest sporo właśnie w odnogach i klatkach. Jest ładny duży kleń jest też sum, ale jak go złowić nie mam pojęcia.

• 0

No dobra - ja też jestem za Górą Kalwarią

Blisko od wawy i osoby, które nie znają dobrze tego miejsca (np. ja ) będą miały doskonałą okazję do poznania miejscówki w miłej atmosferze :D

PS - natomiast dzięki innym osobom za zgłoszenie również innych propozycji - widać, że wszyscy starają się wnieść coś od siebie by ten nasz mini-zlot wypadł super :D

• 0

no to Panowie już raczej wszycho jasne :D teraz jeszcze godzina i miejsce spotkania? jak ktos zna ta miejscówke to prosze o propozycje,no bo ja bedę jechał raczej nie od strony Warszawy więc jak coś to stawił bym sie bezpośrednio na miejsce naszego spotkania już nad wodą :D

• 0

No i lukexio jest za Górą Kalwarią :D

Wybór łowiska powoli się klaruje za GÓRĄ KALWARIĄ głosuje już 7 osób :mellow:

pirania74 - zapomniałeś że ja mam dwa głosy ... :mellow:

... ja i Karolcia :D

WIELKIE SORRY :/ PRZEOCZENIE :/ SORKI B)

No i lukexio jest za Górą Kalwarią Smile

Wybór łowiska powoli się klaruje za GÓRĄ KALWARIĄ głosuje już 7 osób Very Happy

1. pirania74

2. hasior

3. Remek

4. SaNdaCZ

5. jozek

6. SzymusS

7. Karolcia

8. BartekP

9. lukexio

To już więcej jak 50 % chętnych na Górę Kalwarię

• 0

no to Panowie już raczej wszycho jasne :D teraz jeszcze godzina i miejsce spotkania? jak ktos zna ta miejscówke to prosze o propozycje,no bo ja bedę jechał raczej nie od strony Warszawy więc jak coś to stawił bym sie bezpośrednio na miejsce naszego spotkania już nad wodą :D

Jutro rano dam znac co i jak z dojazdem, ewentualnie kto kogo zabiera - jestem już padnięty i czas do wyrka Jutro tyrka i wstaję o 5:00

• 0

Trafić na miejscówkę pod mostem jest bardzo łatwo. Z trasy 50:

-jadąc od ronda w Piotrowicach czyli od słynnej trasy Nadwiślanki skręcamy PRZED samym mostem, zaraz za wiaduktem kolejowym w lewo. Jest pas skrętny.

-jeśli ktoś będzie chciał jechać przez Piaseczno czy Konstancin to mija Górę Kalwarię i kieruje się też na trasę 50 na Mińsk Mazowiecki i ZA mostem przed wiaduktem kolejowym skręca w prawo.

Teraz lokalną dróżka, są dwa ostre zakręty: pierwszy w lewo, następny w prawo. Widać kościół i przy nim w prawo. Przejechać wał i już ;)

• 0

ja lowiłem kiedyś na lewym brzegu, na takiej dużej główce (tak jakby pozostałość po pływającym tam promie), efekt średni, parę okoni..

ale dojazd dobry, miejsca sporo, grunciarze sie zdarzają ale damy im rade.. prawego brzegu nie zwiedzałem.

ogolnie jestem ZA, miejsce w samochodzie będzie.. ale nie jestem na 100% pewny czy dojade.

• 0

Wybór łowiska powoli się klaruje za GÓRĄ KALWARIĄ głosuje już 11 osób :mellow:

1. pirania74

2. hasior

3. Remek

4. SaNdaCZ

5. jozek

6. SzymusS

7. Karolcia

8. BartekP

9. lukexio

10. yeah

11. TomCast

Tak więc łowisko zaklepane - GÓRA KALWARIA na 101 % :mellow:

Ja mam w samochodzie 1 wolne miejsce - zabieram lukexio, i jeszcze 1 wolne - zabrałbym dodatkowo jeszcze 2 osoby, ale autko małe - Peugeot 206 3 drzwiowy i sprzęt jakoś pomieścić trzeba - jeśli ktoś ma krótkie wędki, zabiore łącznie 3 osoby - lukexio i jeszcze dwie.

Jestem z Ząbek i po drodze wpadam do Warszawy - mogę zabrać kogoś w okolicach CH Wileńska - ul. Białostocka, lub w okolicach Stadionu 10-lecia

Zmotoryzowani dogadajmy się jeszcze kto kogo zabiera

Co do godziny to myślę że 8:00 jest OK nad wodą już w okolicach Góry Kalwarii - miejsce spotkania gdzieś przy moście - jak uwazacie

• 0

Godzina spotkania: 8:00 rano pasuje (nie mają to być zawody wedkarskie, więc nie trzeba sie spotykać przed świtem )

Odnośnie planu dnia proponuję:

8:00 - zapoznanie się, rozstawienie, parę słów o łowisku przez osoby znające teren

..łowienie...

ok. 13:00 - spotkanie i rozmowy kto co dzisiaj i na co złowił.

Oraz ... (jeszcze potwierdzę to na 100%) - chciałbym urządzić mały konkurs rzutu do celu. Sprzęt: dowolny (spinning/casting), będziemy rzucać swoimi przynętami (ew. dowolnymi innymi ciężarkami - w/g uznania), więc proszę o wybranie tej ulubionej, którą uważacie, że ma dodatkowy zmysł i leci tam gdzie akurat wy chcecie

Na zwycięzcę będzie czekała mała nagroda :D

później znów ..łowienie... :D

PS - ja w samochodzie mam dwa miejsca wolne (samochód 5-cio drzwiona almera, ale jedno miejsce okupuje mój nieskładany kijek ). Ruszam z Żoliborza, ew. mogę gdzieś po drodze podjechać