Skocz do zawartości

Zaskroniec czy żmija?

rognis_oko

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam, zaskroniec, posiada za główką żółte zakola. Powiem wam, że kiedyś widziałem zabitego zaskrońca o długości około 120 cm...potwór to był...ale generalnie zaskrońce pozbawione sa agresji...wydzielają tylko śmierdzacy zapach jak się je schwyci :D Pozdrawiam :D

Nie nie próbowałem łapać nigdy zaskronca ani jaszczurki bo -jest to głupie i nieodpowiedzialne a pozatym co z tego za przyjemność mieć śmierdzącą ręke??

Jestem terrarysta i w domu mam anakonde żółtą i pytona królewskiego

może wpadniesz do mnie i spróbujesz zalpac anakonde w reke??

kamil też jestem terrarysta i to z dośc leciwym stazem ale powiem ci ze zaskroniec nie jest tak agresywny(zaskrońce wogóle nie sa agresywne! one unikaja człowieka! miałem stycznośc z tymi węzykami podczas robienia zdjęć itp. itd. i zadnej agresji z ich strony nieznalazłem..) jak anakonda zółta :mellow: bo to jest wogóle nie do porównania...

Ale powiem wam ze moje rzekotki tez gryzą :lol:

Unikać unikaj człowieka przy robieniu fotek też sa spokojne ale przy braniu na reke nie są przynajmniej niektóre spokojne bo to kwestja charakteru ale nich ktoś weżmie w reke jednego któremu sie to nie spodoba i wystarczy ze ugryzie i chyba wiesz jeśli jesteś terrarysta jaki plotki chodzą o różnych zwierzkach:) które pisze jedna gazetka:)

Kamil przy fotkach też trzeba sobie rękoma pomagać :mellow:

bo zaskrońce uciekają B) B)

A co do plotek to są rózne na rózny temat wiec niewiem o które ci chodzi

Wujek ale zmije sa powszechnie spotykane na stawach w Miliczu gdzie praktycznie sa tylko bagna i pełno wody więc to róznie bywa...

Poza tym biotop który przedstawia fotografia jest zupełnie nieżmijowy. Zasroniec preferuje bliskie sąsiedztwo wód. Żmije można spotkać na turzycowiskach, ale unika bezpośredniej konfrontacji z wodą.

wujek w takim razie zapraszam do nas nad Odre...Szczegolnie poniżej slubic... az do Widuchowej. Tu zygzakoweto lubia... BA!!! wręcz uwielbiają wygrzewać się na samym środku główki skutecznie blokując dostęp do warkocza oraz przelewu :mellow: :mellow: <_< <_< <_<

Unikać unikaj człowieka przy robieniu fotek też sa spokojne ale przy braniu na reke nie są przynajmniej niektóre spokojne bo to kwestja charakteru ale nich ktoś weżmie w reke jednego któremu sie to nie spodoba i wystarczy ze ugryzie i chyba wiesz jeśli jesteś terrarysta jaki plotki chodzą o różnych zwierzkach:) które pisze jedna gazetka:)

Kilka lat temu, ten ze zdjęcia, okazał się być całkiem agresywnym.

Z początkowo usiłował uciec. Gdy mu się nie udało przyjał pozycję obronną i z zaskakującą szybkością atakował dłoń i obiektyw aparatu.

Ciekawostka: nie miał więcej jak 60 cm długości

post-160-1348913617,1397_thumb.jpg

W tym roku większość wizyt nad Wisłą owocowała spotkaniem zaskrońca. Ten na zdjęciach to mieszkaniec warszawskiego odcinka koło Spójni. Wyspę pod mostem W Górze Kalwarii zamieszkuje okaz około 80-90 cm, tak więc uczestnicy zlotu mają szanse go zobaczyć :D

post-788-1348913622,4078_thumb.jpg

post-788-1348913622,5039_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

[...]wszystkie gady a zwłaszcz węże sa agresywne i nie należy ich nie pokoic(chyba każdy wie ze wszystkie polskie gady i plazy sa pod ochrona)

Przestań. Większość węży w ogóle nie jest agresywna. Przez takie wypowiedzi ludzie później są wrogo nastawieni do tych stworzeń.

[...]wszystkie gady a zwłaszcz węże sa agresywne i nie należy ich nie pokoic(chyba każdy wie ze wszystkie polskie gady i plazy sa pod ochrona)

Przestań. Większość węży w ogóle nie jest agresywna. Przez takie wypowiedzi ludzie później są wrogo nastawieni do tych stworzeń.

Dokładnie :D Większośc węży jest bardzo spokojna(nie to co psy i koty... :lol: )