Skocz do zawartości

PRZESTROGA !!!

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Ukleje, cierniki, płotki, a im bliżej ujścia tym więcej gatunków, o ptactwie wodnym i wodopoju dla dzików nie wspomnę.

Co ciekawe widać tę całą menażerię nawet przy ścieżkach, mostkach i chodnikach, nie przeszkadzają im absolutnie tłumy spacerowiczów, rowerzystów, czy rozwrzeszczane grupki młodzieży w dresach.

Tym ostatnim to by się, kurka siwa, przydała szarża bobra na trzy paski, tak dla strachu. 

Atak, ogonem z liścia i dla odmiany kasacja telefonu, jak już bóbr w mieście mieszka to niech ma komórę. ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

He He bobrów teraz wszędzie dostatek :) ostatnio w centrum miasta widziałem jednego, wszędzie betonowe nabrzeża, 2 metry do lustra wody i tu nagle bober wyskakuje mi pod kijem :o :D szok miałem spory. Atakować bobry na pewno mogą jak się je osaczy lub jak mają wściekliznę. Mnie kiedyś nutria zaatakowała, musiała zwiać z jakiejś hodowli i trafiło na mnie :angry: miałem wodery i to mnie chyba uratowało <_< nasze duże gryzonie mają zęby które bez najmniejszych problemów tną głęboko tkanki.

Edytowane przez arielos24

Ja w kwestii bobrów słówko... no trudno mi uwierzyć, że ten bóbr, który zaatakował był przy zdrowych zmysłach. Nasze normalne odrzańskie bobry czują respekt. Jakiś czas temu kolega miał przypadkowe wyjście bobra do bromby :) . I to jest największy wyraz agresji bobra jaki znam :)

Nasze stołeczne bobry też jakieś takie przyjacielskie, chociaż złośliwie prowadzą swoja małą wojenkę z wędkarzami, a to ścieżkę przegrodzą, a to bobkami miejscówkę zaminują.

Raz jeden jedyny bóbr mnie solidnie wystraszył, aż mnie o kilka kroków cofnęło, wylazłem na niego z krzaków, biedne stworzenie pewnie się mnie nie spodziewało i najpierw donośnym, żeńskim głosem mnie opiszczało, potem z lekka nawrzucało o chamstwie i dzwonku na szyi, co to go niby mam od dzisiaj nosić. 

Ale to akurat był znany ze złośliwości i nieprzewidzianych reakcji podgatunek bobra, tak zwany „bóbr rozdziawiony”. ;)  B)

Rozbestwiły się te gryzonie jak cholera.Ale nigdy bym nie przypuszczał,że w kanałku Bródnowskim będą tworzyc sobie siedliska :lol:

Maniek, takie uroki cywilizacyjnej koegzystencji z dawnymi władcami tych ziem, stąd mamy dziki w hipermarketach, bobry w parkach, patrolujące osiedlowe niebo pustułki, krzyżówki w odpływach wody, zaskrońce na rabatach i wyżerające na spółę z kawkami śmieci z kontenerów – mewy śmieszki.

Zwierzętom wielkiego wyboru nie dano, przystosują się lub wymrą. Niestety zatrzymać tego się nie da, można próbować co najwyżej kontrolować, kontrolować oczywiście z korzyścią dla człowieka, bo tak to zazwyczaj bywa, że na końcu największym bydlęciem człowiek się okazuje.

Ja sobie cierpliwie poczekam, aż bobry urozmaicą linię brzegową Kanałku Bródnowskiego a potem…wpuszczę tam nocą klenie. :ph34r:  B)

Edytowane przez Dagon
  • Like 2

Niestety Darku sama prawda to co piszesz.Ot,Tarchomin gdzie dzikich dzików jest pełno.Czasami sobie paraduja przez ścieżkę co wprawia w niezłe osłupienie ludzi tam chodzących .Niestety to One były pierwsze na tych terenach.Każdy wolny kawałek ziemi zaraz jest zabudowany :wacko: stąd jest tak a nie inaczej i ludzkiego pędu do jeszcze lepszego nieda sie powstrzymac,   <_<

Edytowane przez Mariano Italiano

• 1 miesiąc temu...

Co do borów to mam jedno zdanie jest ich już za dużo! Nie mają naturalnych wrogów , zakaz odstrzałow, więc ich liczebność wzrasta bardzo szybko i stają się szkodnikami, rozkopane wały, wycięte w pień sady, drzewa nad bugiem padają jak zapałki, nie wspominając już młodych wierzbach, które po zcięciu przez bobra są bardzo ostre i nie mają problemu z przebisiem kalosza z pianki. I jeszcze jedno, tzw bobrowe jamy w skarpach znajdujące się pod cienką warstwą ziemi, są one cakłowicie nie widoczne, osobiście miałem nieprzyjemność wpaść w jedną, na szczęście zawisnąłem na łokciach, jak z niej wyszedłem, chciałem zmierzyć głębokość wędką, spin 275 był za krótki :huh: ., jest jeszcze wiele płytszych w których można sobie złamać nogę, a w najlepszym wypadku zaliczyć niemiły upadek. Trzeba naprawdę uważać podczas wękowania nad Bugiem.

• 1 miesiąc temu...

Wracając do bobra mordercy - u nas również, jak się okazuje, można stanąć oko w oko z bestią i sprawdzić swoje umiejętności bojowe z oszalałym i groźnym niczym Pudzian w pierwszej minucie walki przeciwnikiem. Samoobrona jednak, nawet ta najbardziej konieczna, bywa - co widać na przykładzie, dość kosztowna. ;)

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/bobr-chcia-mnie-zabic_329358.html

Pamiętam jak kiedyś z kumplem byliśmy połowić wieczorne bolki na odludziu, międzyodrze, jedyny ślad cywilizacji to śluza i kawałek płytowej drogi. Miejsce często uczęszczane przez bobry bo co drugie drzewo nosiło ich ślady bytowania. W końcu pojawił się jeden, o ile przez pierwszą godzinę był ostrożny i raczej obchodził nas naookoło to później miał nas pod ogonem, aby dotrzeć do upatrzonego, nieobskubanego drzewa przeszedł nam po torbach (Wędkarskich! :lol: ) i zaczął je w spokoju obgryzać. Szczecin może jest i wiochą z tramwajami ale chociaż bobry mamy kulturalne :D

• Like 2