godski Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Kupiłem niedawno nowy multik Bantam Citica 201. Made in Japan, rama metalowa, Vbs itd. Niedrogi rarytasik sprzed lat. Kręci nieźle, ale przydałoby się poprawić fabrykę. Oryginalnie jest zamontowane tylko jedno łożysko kulkowe podpierające oś szpulki z lewej strony tuż przy hamulcu dociskowym.Z prawej strony szpulki zamiast plastikowej tulejki dołożyłem na ośkę łożysko 3x10x4. Pasuje idealnie. Problem jest z lewej strony. Po pierwsze nie wiem czy to ma sens, bo szpulka jest podparta łożyskiem ale tylko na samym końcu. Przy samej szpuli jest tulejka o wymiarach 5,5x11x3.Ma spory luz bo wałek ma 5 mm średnicy. Problemem też jest wybicie sworznia - łatwo uszkodzić szpulkę. Sworzeń ten służy do przeniesienia napędu na szpulę. Czy jest sens zdejmowania tej tulejki skoro szpulka jest z lewej strony na końcu podparta łożychem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 jasne ze jest sens ,tym bardziej ze wlasnie zamiast tej tulejki powinno byc lozysko,napewno zmieni to duzo jesli chodzi o prace calego mlynka,jak i lotnosc calego zestawu oczywiscie po wsadzeniu dobrych lozysk,a czy mozna by bylo usunac ta tulejke ,nie wiem ja kiedys probowalem to zrobic w starym okraglaku catala 201 niestety nie wyszlo,szpula za bardzo sie rozbrykala i ciezko ja bylo dostroic dociskiem ,no ale mozesz sprobowac,choc ja nigdy nie staram sie byc madrzejszy niz producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Rozmiary łożysk są tutaj: http://www.multiplikator.pl/artykuly/99-tuning-shimano-citica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 no to do dziela kolego,a tak apr.samego mlynka ,zajebisty mysle ze posluzy lata ,ktos kiedys pisal ze ciskal z niego 3-80gr,oczywiscie przy wymianie lozysk na lepsze zgadzalo by sie ,seryjnie mysle ze dolna granica to jakies 10-15gram gorna raczej wysoko,przekladnia mosiezna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Niezły kąsek. Jak to mawiają, już takich nie robią i nie będą. Do usunięcia takich sworzni kup "pin remover" przyda się nie raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Przy podparciu osi trzema łożyskami musi być zachowana b. dobra współosiowość trzech gniazd i samej osi. Jeśli te warunki nie będą spełnione, to po wymianie luźniej tulei mogą znacząco wzrosnąć opory toczenia. Oczywiście przy prawidłowym wykonaniu maszynki nic takiego nie nastąpi, zwłaszcza, że prawdopodobnie średnica osi ma wymiar nominalny pomniejszony ze dwie setne mm. Zazwyczaj w ten niegodziwy sposób producenci (konstruktorzy) ułatwiają sobie znacząco życie.Pewnie trzecie łożysko ma sens, ale... Łowiłem wiele lat multikiem Daiwy BW2 z podobnym łożyskowaniem. Tuleje sprawdzały się znakomicie, i gdyby nie to, że w niskich temperaturach kurczyły się hamując nieco ruch, nigdy bym nie myślał o ich zamianie. Jednak ta przypadłość spowodowała, że zamieniłem je na tuleje ze spiekanego brązu, które działały pięknie i całkowicie bezgłośnie (jak te z tworzywa), lecz wymagały zbyt częstego smarowania. I tak mijały multikowi lata (na jednych tulejach!), aż okazało się, że w Polsce można już było zakupić, niedostępne wcześniej łożyska (5x9x3). Oczywiście podstarzała już mocno Daiwa takowe dostała. I co? I nic, rzucała dalej podobnie, znaczących różnic nie było.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 wymiana ma sens lecz nie wygląda to na prosty zabieg.nie rób nic czego nie będziesz pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Niezły kąsek. Jak to mawiają, już takich nie robią i nie będą. Do usunięcia takich sworzni kup "pin remover" przyda się nie raz. Krzysiek, a ten PIN Remover to gdzie można skombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Można poszukać u zegarmistrza, albo w kantorku który dorabia klucze/ wymienia bateryjki. Można na ebayu, bardzo dużo tego jest. Byleby zasięg i oparcie wyciskającej szpilki nie był za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 http://roulementcasting.com/boutique/pince-speciale-bobine/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi