Skocz do zawartości

Del Toro - Moje patyki...

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

Aha ,czyli jak dorzucimy 30g złomu to jest ok,ale dodatkowy korek,przy pełnej rękojeści,to nadmierny ciężar. :blink:

Widzę kolego szanowny że nie orientujesz się zupełnie w prawach fizyki a szczególnie obce są tobie zagadnienia dźwigni dwuramiennej . Każdą powtarzam każda wędka to właśnie taka dźwignia i ten sam ciężar przyłożony na końcu wędki lepiej wyważy kij jak przyłożony bliżej punktu wyważenia . Pamiętam bodajże ze szkoły podstawowej że wzór to f 1 x r 1 = f 2 x r 2 gdzie f1 to siła wyważająca ( czyli nasz kapsel , gripy blank w części rękojeści pierścienie itp.)  r 1 ramię ( długość naszej rękojeści)  f 2 przeciw siła równoważąca czyli przelotki, omotki , lakier itp  oraz waga blanku w części od punktu wyważenia do topu ) r 2 to długość części od punktu wyważenia do topu . Reasumując potrzebna jest mniejsza siła przyłożona na końcu ramienia ( a więc nasz ciężarek ,kapsel czy coś co wyważa wędkę ) niż robienie pełnej rękojeści która wyważy w ten sam sposób wędkę . Możemy więc ustalić punkt wyważenia manipulując ciężarami z jednej strony ,kołowrotek , gripy , uchwyt , pierścienie itp , przelotki czy też kapsel oraz doważenie ) z drugiej strony zmianą długości ramion a więc rękojeści .

Edytowane przez mrWhite7

Widzę kolego szanowny że nie orientujesz się zupełnie w prawach fizyki a szczególnie obce są tobie zagadnienia dźwigni dwuramiennej . Każdą powtarzam każda wędka to właśnie taka dźwignia i ten sam ciężar przyłożony na końcu wędki lepiej wyważy kij jak przyłożony bliżej punktu wyważenia . Pamiętam bodajże ze szkoły podstawowej że wzór to f 1 x r 1 = f 2 x r 2 gdzie f1 to siła wyważająca ( czyli nasz kapsel , gripy blank w części rękojeści pierścienie itp.)  r 1 ramię ( długość naszej rękojeści)  f 2 przeciw siła równoważąca czyli przelotki, omotki , lakier itp  oraz waga blanku w części od punktu wyważenia do topu ) r 2 to długość części od punktu wyważenia do topu . Reasumując potrzebna jest mniejsza siła przyłożona na końcu ramienia ( a więc nasz ciężarek ,kapsel czy coś co wyważa wędkę ) niż robienie pełnej rękojeści która wyważy w ten sam sposób wędkę . Możemy więc ustalić punkt wyważenia manipulując ciężarami z jednej strony ,kołowrotek , gripy , uchwyt , pierścienie itp , przelotki czy też kapsel oraz doważenie ) z drugiej strony zmianą długości ramion a więc rękojeści .

Panie mrWhite7,dzięki za wyjaśnienie zasady działanie dźwigni i wędziska z iście niemiecką precyzją.Do tej pory stąpałem po omacku.

Widzę ,że w dalszym ciągu spędza Ci sen z powiek sprawa ,zasranego pierścienia .Świadomość,że ktokolwiek śmiał cokolwiek wytknąć w wędce wyprzedzającej inne o "lata świetlne", zmusza Cię do do rozpętywania "gównoburzy" w kontrze do każdego z mich postów,z typowo "macierewiczowską" determinacją i ślepym amokiem :) W takich sytuacjach ,ukazujesz parwdziwe oblicze,zadufanego w sobie bufona,przeświadczonego o swojej narcystycznej nieomylności .

Możesz mnie dalej nazywać niechlujem i niedouczonym głupkiem , jeśli powoduje to u ciebie stany ekstatyczne tym bardziej.Samopoczucie najważniejsze.

W myśl swoim przekonaniom , możesz w swoje kapsle ładować i po 300g w celu doważania,tylko pamiętaj ,że te brednie czytają inni poczatkujący w RB,do których zapewne się sam nie zaliczasz w odróżnieniu ode mnie,choć ja nie wydzwaniałem do Ciebie za spasingami ,czy w kwestji doboru blanku.

W myśl zasadzie "Papier wszystko przyjmie" ,możesz rżnąć cwaniaka,podpierając się wzorami ,obliczeniami,schematami ,ale jaka jest prawda ,obaj wiemy.

Niestety bez odbioru.

DelTorO przepraszam Cię za to gówno powyżej.

• Like 11

Tak w wielkim skrócie napiszę, że wszystkie moje wędziska od ok 190cm w górę doważałem wałkami ołowiu wklejanymi od tyłu dolnika. W wędziskach o krótkich dolnikach nie ma innej możliwości na dobre wyważenie kija, tylko obciążenie dane na samym końcu daje oczekiwany efekt. Kołowrotkiem nie ma szans wyważyć, no chyba, że ktoś trzyma wędzisko przed kołowrotkiem(od strony przelotek), wtedy można dać cięższy młynek i będzie w miarę ok.

Mam nadzieję, że mój post jest czytelny i zrozumiały dla wszystkich.. początkujących, zaawansowanych, jarzących i lekko-tępych.  Oczywiście nie piję tutaj do nikogo.. tak ogólnie napisałem. ;)

hehehe obrazliwy nie jestem  :D Trzeba bedzie Wam osobny watek zalozyc hehehe

A tak bardziej serio, jak ktos lubi dzielone to niech sobie robi dzielone, a jak ktos lubi cale pelne rekojesci to niech robi pelne rekojesci, co to za roznica :). Rodbuilding chyba na tym polega, na budowaniu czegos pod wlasne widzimisie i wlasna koncepcje, nie? 

• Like 1

hehehe obrazliwy nie jestem  :D Trzeba bedzie Wam osobny watek zalozyc hehehe

A tak bardziej serio, jak ktos lubi dzielone to niech sobie robi dzielone, a jak ktos lubi cale pelne rekojesci to niech robi pelne rekojesci, co to za roznica :). Rodbuilding chyba na tym polega, na budowaniu czegos pod wlasne widzimisie i wlasna koncepcje, nie? 

Masz zupełną rację.Jeśli ktoś lubi tylko dzielone to jego sprawa i jego gust.Ale ma trochę zawężone pole działania.

Ja lubię jedne i drugie,więc staram się dopasować do okoliczności ,przedkładając może kwestię funkcjonalności nad efektem wizualnym.Stąd i tylko stąd moja sugestia o opcji z pełną rękojeścią w twoim kijku,a zrobisz i tak jak będzie Ci wygodnie.

Choć sugestia Friko na temat wykorzystania masy własnej blanku, właśnie przy tego typu konstrukcjach jest chyba najbardziej trafna. Przy tej masie blanków 2cm w jedną czy drugą stronę czyni cuda.

Co do oddzielnego wątku :rolleyes: Ja nie skorzystam,byłby to monolog.

Edytowane przez Dąbek 111

@Iras uważaj z tym doważaniem - to nie jest takie proste ze sie odejmie pare cm z dolnika a w zamian dolozy kilkanascie czy kilkadziesiat gramów. Niektóre blanki bardzo źle to znoszą i zaczynają łapać padkudny rezonans środkiem. Moim zdaniem czym dłuższy i delikatniejszy blank tym gorzej znosi 'doważanie'. Najbezpieczniejsza metoda wywazania kija jest sterowanie dlugoscia dolnika na ile mozna.

@DelTorO no i jak, ważyłeś całość?

No to popłynąłeś przy tej wędce, jak dla mnie to na bogato, łączone korki, insert, jakieś tuleje, kapsel, wstawki na omotkach, a to wszystko ze smakiem i dobrane kolorystycznie. Całość robi wrażenie, mimo że preferuję styl minimalistyczny to ta wędka mi się podoba. Duży postęp w stosunku do pierwszego mhx'a ;)

• Like 1

Panie mrWhite7,dzięki za wyjaśnienie zasady działanie dźwigni i wędziska z iście niemiecką precyzją.Do tej pory stąpałem po omacku.

Widzę ,że w dalszym ciągu spędza Ci sen z powiek sprawa ,zasranego pierścienia .Świadomość,że ktokolwiek śmiał cokolwiek wytknąć w wędce wyprzedzającej inne o "lata świetlne", zmusza Cię do do rozpętywania "gównoburzy" w kontrze do każdego z mich postów,z typowo "macierewiczowską" determinacją i ślepym amokiem :) W takich sytuacjach ,ukazujesz parwdziwe oblicze,zadufanego w sobie bufona,przeświadczonego o swojej narcystycznej nieomylności .

Możesz mnie dalej nazywać niechlujem i niedouczonym głupkiem , jeśli powoduje to u ciebie stany ekstatyczne tym bardziej.Samopoczucie najważniejsze.

W myśl swoim przekonaniom , możesz w swoje kapsle ładować i po 300g w celu doważania,tylko pamiętaj ,że te brednie czytają inni poczatkujący w RB,do których zapewne się sam nie zaliczasz w odróżnieniu ode mnie,choć ja nie wydzwaniałem do Ciebie za spasingami ,czy w kwestji doboru blanku.

W myśl zasadzie "Papier wszystko przyjmie" ,możesz rżnąć cwaniaka,podpierając się wzorami ,obliczeniami,schematami ,ale jaka jest prawda ,obaj wiemy.

Niestety bez odbioru.

Trudno odnieść się do twojego postu , powiem tylko tyle że gdzie kończą się argumenty to zaczynają się obelgi ,insynuacje półprawdy i manipulacja  szkoda , temu panu już podziękujemy 

@Iras uważaj z tym doważaniem - to nie jest takie proste ze sie odejmie pare cm z dolnika a w zamian dolozy kilkanascie czy kilkadziesiat gramów. Niektóre blanki bardzo źle to znoszą i zaczynają łapać padkudny rezonans środkiem. Moim zdaniem czym dłuższy i delikatniejszy blank tym gorzej znosi 'doważanie'. Najbezpieczniejsza metoda wywazania kija jest sterowanie dlugoscia dolnika na ile mozna.

@DelTorO no i jak, ważyłeś całość?

Całkiem możliwe, ale moje patyki to max 212cm i wszystkie sztywne niczym poranny wzwód - nie maja prawa się dyndać. ;)

• Like 1

Dzieki Wobi! Moj troche ciezszy niz Twoj ;)  178g (jesli moja waga dobrze pokazuje  :D

Do maja nie doczekam. Jak znajde troche czasu niedlugo, to ide go wodowac (UK)  :D

Te parę gramów przy poprawnie wyważonym kiju jest nie wyczuwalne,najważniejsze żeby w łapie leżał.

Jak siedzisz w UK to akurat masz szczyt sezonu na zębate,połamania....  ;)

Prawie 180 gram to sporo. Dokladajac do tego przecietny kolowrotek klasy 4000 dostajemy zestaw wazacy w sumie pół kilograma. Czy ktoś orientuje się jaka jest/była waga gołego blanku ?

Z drugiej strony trzeba przyznać że wizualnie kij jest na wypasie :) coś zs coś jak to w rodbuildingu

W sile wieku, to jeszcze taki ciezar nie robi na mnie wrazenia hehehe A w lapie fajnie lezy :) Zreszta waga nie byla priorytetem w tym projekciku.

Wystarczylo by sie pozbyc insertu i waga spada sporo. Blanku nie wazylem ale jest ciezki, z tego co pamietam to Artur cos wspominal ze 85g, ale nie wiem czy 8'6" czy 9'0"

Zreszta Artura pierwszy patyk ocieral sie o 190g, a Arek wspominal ze jego 9'0" ponad 200g. Takze boron zdecydowanie nie dla tych cherlawych :D  :D  :D

• Like 1

Prawie 180 gram to sporo. Dokladajac do tego przecietny kolowrotek klasy 4000 dostajemy zestaw wazacy w sumie pół kilograma. Czy ktoś orientuje się jaka jest/była waga gołego blanku ?

Z drugiej strony trzeba przyznać że wizualnie kij jest na wypasie :) coś zs coś jak to w rodbuildingu

blanki boronowe niestety lekkie nie są z tych które mam 9'-15lb.-92g;9'-20lb.-100g,a 8'6"-20lb. którego zbroiłem (chyba ,jak dobrze pamiętam)-85g, ale mają inne zalety...

Mimo wszystko, jak blank wazy 80 gramow a wedka 180 gramow to znaczy ze 100 doszlo gorka - to duzo. Ciekawie byloby moim zdaniem uzbroic takiego borona minimalistycznie - jakis uchwyt powiedzmy DPS 17 jakis minimalny splitgrip z pianki czy z bialego korka, a wywazenie osiagniete wylacznie dlugoscia dolnika. Wzglednie pelny dolnik z bialego korka i troche krotszy. Trzeba by tylko sprawdzic na prototypie ile tej dlugisci dolnika potrzeba i czy da rade tak zrobic. Wydaje mi sie ze do masy blanku mozna dolozyc 50-55 gram we wszystkim (komponenty, lakier nici), ze mozna sie spokojnie zmiescic w tym przedziale (przy split gripie). O ile nie okaze sie ze dolnik musi miec 50 cm ;) dlatego trzeba by to sprawdzic na prototypie zeby zweryfikowac

Przymierzałem się do takiej właśnie konstrukcji i dolnik byłby nadmiernie długi , około 40 -42 cm do stopki . Mój waży 10 g mniej bo użyłem innego uchwytu ,jednak pakowanie insertu trochę powoduje podniesienie wagi do tego jeszcze burnt .  Lepszy jest biały korek lub nawet pianka tylko nieznacznie cięższa od korka . Burnt to już dwukrotnie większa waga .