Skocz do zawartości

Del Toro - Moje patyki...

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda nigdy nie ciąłem nożem pianki na tokarce , ale myślę że najwłaściwszym a zarazem najbezpieczniejszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie lewych obrotów ,o ile jest taka możliwość , lub obrócenie tokarki. W takim  ustawieniu część tnąca noża znajduje się bliżej uchwytu a siły działające na nóż nie działają w naszym kierunku.Spróbuję jak to zadziała na korku.

Sprobowalem na odwroconej tokarce, tnie sie jeszcze lepiej i dokladniej :)

7RKRYgubODAXtxDiE6qQnmtEqJ24pgY2Ju3dRMn6

RY-fHVa0txaBfFe_-DVQIOjzBr-z3jtlDZOvyYXC

• Like 1

Tak patrzę na foty i nasuwa mi się pytanie. rozwiercasz pojedyncze plastry a póżniej je sklejasz? Jakoś watpię, żeby to wychodziło.

Dlaczego ?...takie rozwiercone sklejasz na odpowiedniej grubości trzpieniu-tulejce i masz osiowy otwór przez całą długość,następnie taką korkowa czy inna tulejka wędruje na tokarkę i dostaje finalnego kształtu czy średnicy.Robiłem w ten sposób trochę foregripów pod nakrętki KDPS,SK2 czy TVSK.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Tak patrzę na foty i nasuwa mi się pytanie. rozwiercasz pojedyncze plastry a póżniej je sklejasz? Jakoś watpię, żeby to wychodziło.

To zalezy, przy normalnym prostym uchwycie, kleje wszystko a pozniej rozwiercam. Przy rastku, gdzie potrzebne sa rozne srednice rozwiercania korka, najpierw rozwiercam pojedyncze plastry. Pozniej kleje na trzpieniu i tocze tez na trzpieniu. 

Jak narazie wychodzi calkiem spoko :)