Skocz do zawartości

Del Toro - Moje patyki...

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ cudny!!!!!!! :)

Te czarne (ciemne) kreseczki pod omotką to co? Tippets? Nitka?

Czym i jak lakierujesz omotki że tak delikatnie z "lakierem" ci wychodzi (płaskie)?

Korek znowu upolowałeś najlepszy sort!!!!! :D

Dzieki :)

Te czarne kreseczki, to wlasciwie zielona nitka, swiatlo slabe do zdjec... 

Lakier LB, pierwsza warstwa tylko przesaczam omotki, jak jest gdzies nadmiar lakieru to go zbieram. Druga warstwa tez cienko i jakos tam w miare rowno wychodzi :)

Korek jeszcze z poprzedniego zapasu, ale bede musial zaczac polowanie niedlugo, bo juz koncowka.

Żeby nie było aż tak słodko to patrząc na ten rodzaju uchwytu zawsze mam obawy co do kijów grafitowych.  :(

Czy przy "pełnym" ugięciu ten metal (tulejka) nie zadziała jak nóż?   :unsure:

Jest ona wklejona na ciasno na blanku?

Sam miałem sobie taką zrobić do "sandaczowego" ale ..... :mellow: bałem się obcięcia blanku w tym miejscu.  :(

• Like 1

Żeby nie było aż tak słodko to patrząc na ten rodzaju uchwytu zawsze mam obawy co do kijów grafitowych.  :(

Czy przy "pełnym" ugięciu ten metal (tulejka) nie zadziała jak nóż?   :unsure:

Jest ona wklejona na ciasno na blanku?

Sam miałem sobie taką zrobić do "sandaczowego" ale ..... :mellow: bałem się obcięcia blanku w tym miejscu.  :(

Spodziewalem sie tego pytania od Ciebie  :D Zreszta nie pierwszy raz mi go zadajesz  ;)

Wiec, tulejka jest z miekkiego alu i jest odstawiona od blanku. Specjalnie zdjecia porobilem, bo wiedzialem ze bedzie to pytanie  B)

Wedka byla juz testowana na pelnym wygieciu, gdzie nawet rekojesc byla wygieta... i nic. Generalnie przy pelnym wygieciu tulejka nie dotyka blanku.

Popatrz sobie na japonskie kije, jest tam bardzo duzo patykow z takimi tulejkami i jakos wedki nie strzelaja  ;)

• Like 1

Podziękował :)  Z plusów to jeszcze fajny korek na rękojeści musze przyznać, coraz rzadzej takie gripy się widuje - sam kleiłeś?

Z minusów - ale to bardzo subiektywne - to butt cup. Drewniana gulałka bardzo ładnie wygląda to fakt. Natomiast jest też podatna na zarysowania i głośna - to ostatnie nie jest problemem o ile ktoś nie łowi z łodzi to nie będzie miała o co stukać. Jest też kwestia stabilizacji / impregnacji - w zamierzchłej przeszłości, mam tu na myśli lata 90-te ubiegłego wieku, była moda na drewniane gulałki, podówczas z drewna różanego. Zdarzało się ze pod wpływem wody, wilgoci potrafiły pęknąć  - z tamtych czasów został mi psychiczny uraz do drewienka muszę powiedzieć.

• Like 1

Podziękował :)  Z plusów to jeszcze fajny korek na rękojeści musze przyznać, coraz rzadzej takie gripy się widuje - sam kleiłeś?

Z minusów - ale to bardzo subiektywne - to butt cup. Drewniana gulałka bardzo ładnie wygląda to fakt. Natomiast jest też podatna na zarysowania i głośna - to ostatnie nie jest problemem o ile ktoś nie łowi z łodzi to nie będzie miała o co stukać. Jest też kwestia stabilizacji / impregnacji - w zamierzchłej przeszłości, mam tu na myśli lata 90-te ubiegłego wieku, była moda na drewniane gulałki, podówczas z drewna różanego. Zdarzało się ze pod wpływem wody, wilgoci potrafiły pęknąć  - z tamtych czasów został mi psychiczny uraz do drewienka muszę powiedzieć.

Tak, korki sam kleilem, toczylem, rozwiercalem itd :) 

Co do drewnianej galki to tez sie zgodze, na jakas lodkowa wedke bym jej nie zastosowal. Zreszta nie zastosowalbym tego uchwytu rastka do wedek jigowych/lodkowych. Takie wedki, czyli rastek i drewniany butt, robilem tylko pod lososiowate, i bede sie tego trzymal ;)

Butt stabilizowany, dodatkowo pociagniety lakierem. Rysowac sie bedzie napewno, ale jak cos sie uzywa to tych rys nie da sie uniknac. Wystraczy kolowrotek przeciagnac dupka po dnie lodki i mamy pelno rys ;)

• Like 1

Seeker SP700-S Trout

S-Glass, 7'0", 1-4lb, 1-7g
Flor, uchwyt Restaffine, Fuji Torzite

"zdjęcie"
"zdjęcie"
....

Normalnie aż się zaśliniłem jak popatrzyłem na fotki.
"Zacny" patyk !!!
Aaaaaa ...  i pytanie techniczne: pierścionki w  uchwycie Restaffine to sam malowałeś na zielonkawy kolorek czy to już fabryczne ???
Edytowane przez TOFIX99
  • Like 1

Normalnie aż się zaśliniłem jak popatrzyłem na fotki.
"Zacny" patyk !!!
Aaaaaa ...  i pytanie techniczne: pierścionki w  uchwycie Restaffine to sam malowałeś na zielonkawy kolorek czy to już fabryczne ???

Pierscienie sa srebrne, lekko wklesle z miejscem na omotke. Omotkujesz nitka, pod kolor jaki Tobie pasuje i pozniej lakierem do omotek :) 

Wiec kombinacji kolorystycznych moze byc wiele ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cork sealem sie pojedzie i bedzie sie lowic :) Wedka moja wiec wode zobaczy  B)

Piękny ten seeker , a po cork sealu już korek nie będzie tak piękny :(  Ściemnieję zapewne ....Nie mogę się napatrzeć na te Twoje omotki - no cóż do ideału trzeba podążać . Jak zaczną mi wychodzić takie jak Twoje uznam , że już umiem je robić. Naprawdę piękna robota! Pozazdrościć umiejętności !

• Like 1

Piękny ten seeker , a po cork sealu już korek nie będzie tak piękny :(  Ściemnieję zapewne ....Nie mogę się napatrzeć na te Twoje omotki - no cóż do ideału trzeba podążać . Jak zaczną mi wychodzić takie jak Twoje uznam , że już umiem je robić. Naprawdę piękna robota! Pozazdrościć umiejętności !

Seeker juz dawno pociagniety cork sealem. Faktycznie juz nie wyglada jak na fotach, ale przynajmniej nie bedzie sie brudzil.

Co do reszty, to jeszcze mozna sporo rzeczy poprawic, ja jeszcze na 100% zadowolony nie jestem ;)