Skocz do zawartości

Del Toro - Moje patyki...

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

Pawle, Ty jednak jesteś bardzo odważny :whistling: :good:

Wcale nie chodzi o to, że nie bałeś się zniszczenia korka przy wierceniu :P  ktoś kiedyś może zarzucić, że w hand made, custom i w ogóle okleiną pojechałeś :ph34r:

Najpierw rozwiercalem, pozniej obrabialem scianki, wiec nie tak latwo zniszczyc :)

Tyle korka poszło w p****. :( ;)

W srodku jest struktura schodkowa wiec az tyle korka nie poszlo. Jakis tylko 1cm jest bardzo cieniutki i wyglada jak okleina korkowa  :D Pozniej jest grubiej, blisko konca fore jest juz calkiem sporo korka.

Edytowane przez Del Toro

No właśnie mowie buliastosci stanowcze i zdecydowane "raczej nie " ;)

To tylko w tych czterech projektach ;) Okragle sztalty sa jak najbardziej OK, jesli wszystkie elementy ze soba graja. Poszukaj sobie watku Piortka Matusiaka (nie wiem czy tam jeszcze jakies foty zostaly). Tam jest duzo rekojesci o okraglych ksztaltach, wszystko robione tak zeby sie zgralo. Czyli wszystkie elementy mniej wiecej w tym samym stylu.

Mowie 'negatywnie' o bulwiastosci jesli elementy rekojesci sa duzo wieksze niz uchwyt i kompletnie z nim sie nie zgrywaja wizualnie. Lub jesli jest sytuacja, ze butt jest smukly, rear jest smukly a np fore bula. W tym przypadku tez calosc nie zgrywa sie wizulanie, itd.

Tu masz przyklad wedki Piotrka Matusiaka, Ksztaly okragle, ale wszystko zgrywa sie wizualnie. 

post-51991-0-75401100-1484868178.jpg

Mam nadzieje ze mniej wiecej wytlumaczylem o co mi chodzi ;) Sorry na nauczyciela sie nie nadaje...

post-51991-0-75401100-1484868178_thumb.jpg

• Like 1

Naadajesz sie jak najbardziej ;) Wspomnialem o bulwach aby podkreślić ,ze u CB ich nie ma w projektach, a mi czasem jakiś balwanek wyjdzie ;)Podoba mi sie Twój styl i jak będę duży moze tez takie cudenka mi zaczną wychodzić ;) No ,ale to jeszcze lata praktyki Panie Paweł ;)Pozdrawiam ciepło w tą Piz...wice ;)

• Like 1

Naadajesz sie jak najbardziej ;) Wspomnialem o bulwach aby podkreślić ,ze u CB ich nie ma w projektach, a mi czasem jakiś balwanek wyjdzie ;)Podoba mi sie Twój styl i jak będę duży moze tez takie cudenka mi zaczną wychodzić ;) No ,ale to jeszcze lata praktyki Panie Paweł ;)Pozdrawiam ciepło w tą Piz...wice ;)

Jakie lata praktyki ? Trzeba po prostu papieru ściernego nie żałować :) .Jak wyjdzie "bałwanek " to skorygować i tyle .Ja robię rękojeść tak że przed rozwiercaniem i sklejeniem na blank całość wkładam na rurkę alu i przymierzam "na sucho" jeżeli jest ok to kleję ,jeżeli jest "bałwanek " to grip wędruje na maszynę i toczę aż do zadowalającego efektu .Nigdy nie można się spieszyć i warto zrobić kilka razy więcej przymiarek ,aby potem nie wychodziły jakieś "kwiatki".

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Jakie lata praktyki ? Trzeba po prostu papieru ściernego nie żałować :) .Jak wyjdzie "bałwanek " to skorygować i tyle .Ja robię rękojeść tak że przed rozwiercaniem i sklejeniem na blank całość wkładam na rurkę alu i przymierzam "na sucho" jeżeli jest ok to kleję ,jeżeli jest "bałwanek " to grip wędruje na maszynę i toczę aż do zadowalającego efektu .Nigdy nie można się spieszyć i warto zrobić kilka razy więcej przymiarek ,aby potem nie wychodziły jakieś "kwiatki".

Łatwo mówić  :)  Wy macie większe doświadczenie i setki tych rękojeści  na koncie , ja biedny amator dopiero sięuczę :) Artek, wbrew pozorom trzeba trochę praktyki do tej zabawy. Tzn moim zdaniem jeśli masz praktykę,zawsze Ci wyjdzie tak jak chcesz ,jeśli tej praktyki masz mniej ,czasem cos spieprzysz i trzeba korek kleić na nowo. Natomiast jeśli chodzi o bulwiastość ... Mi takie coś bardziej pasuję i lepiej się trzyma w ręku - natomiast nie podoba się zbytnio - bardziej wolę takie jak robi Del Toro - ponieważ wyglądają ładniej i nie chodzi mi o kwestie dopasowania. Jeśli całą rekojeśc robimy bulwiastą i każdy jej element jest na swój rodzaj bulwiasty  ?  To wszystko do siebie idealnie pasujęi jest zgrane ,ale mi za cholerę się nie podoba ,wole proste  cięcia  :)

Edytowane przez "Paweł"

Wszystko zależy czy użytkownikowi pasują takie gripy pod względem ergonomicznym i estetycznym .Jak ktoś ma dłonie jak bochny  chleba to coś filigranowego będzie trudno uchwycić i zaakceptować :) Ja też wolę konstrukcje bardziej subtelne niż "krągłości" typu Piotrek Matusiak .

• Like 1

• 2 tygodnie później...