Skocz do zawartości

Del Toro - Moje patyki...

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

Japonczyki lubia kolorowo i krzykliwie ;) Sam lubie proste wedki, ale musze przyznac ze czas by bylo zrobic cos innego, jakis japan slyle wlasnie dla odmiany :D

No właśnie nie wiem skąd to się wzięło. Japońska sztuka użytkowa zawsze kojarzyła mi się z prostotą i subtelnością.

Paweł, trzeba im chyba pokazać Twoję dzieła może sobie coś przypomną :)

• Like 2

Większość "klasycznych" uchwytów z drewnianym insertem typu Restafine , Fisfing Andrew's , Casket, ITO CRAFT czy też Justace oraz inne, to japończyki a więc nie tylko kolorowo i krzykliwie :) Takie uchwyty są bardzo często stosowane w Japonii na klasycznych wędkach pstrągowych . U mnie znalazły zastosowanie w wędkach łososiowych i sandaczowych bo insert jest wklejany bezpośrednio na blank i niesamowicie przenosi sygnał a kije są elektryczne .Uchwyty takie mają jeszcze jedną zaletę, że można sporo zaoszczędzić na wadze, bo nie potrzebne są nam arbory, taśmy i inne wypełniacze powodujące wzrost wagi kija. 

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

Większość "klasycznych" uchwytów z drewnianym insertem typu Restafine , Fisfing Andrew's , Casket, ITO CRAFT czy też Justace oraz inne, to japończyki a więc nie tylko kolorowo i krzykliwie :) Takie uchwyty są bardzo często stosowane w Japonii na klasycznych wędkach pstrągowych . U mnie znalazły zastosowanie w wędkach łososiowych i sandaczowych bo insert jest wklejany bezpośrednio na blank i niesamowicie przenosi sygnał a kije są elektryczne .Uchwyty takie mają jeszcze jedną zaletę, że można sporo zaoszczędzić na wadze, bo nie potrzebne są nam arbory, taśmy i inne wypełniacze powodujące wzrost wagi kija. 

Tez racja, maja duzo roznych drewnianych uchwytow. Ale jakos zawsze japan slyle kojazy mi sie wlasnie z takimi 'industrialnymi' wedkami ;) 

Nie mowie ze nie lubie, bo akurat krotkie jigowki lubie w takim industrialnym wdzianku :)

Może w takim razie to tyko na zewnątrz tak wygląda, a oni tam w środku trzymają się trochę tradycji :-)

Insert w tym Resstafine jest stabilizowany czy lakierowany? Bo gdzieś mi się widziało, że multicoated.

Napewno lakierowany z zewnatrz, a czy stabilizowany to ciezko powiedziec ;) 

Napewno lakierowany z zewnatrz, a czy stabilizowany to ciezko powiedziec ;)

Dobrze polakierowany insert w niczym nie ustępuje stabilizowanemu, a jest wyraźnie lżejszy i często lakier lepiej wydobywa  rysunek drewna. Szkoda, że wymiarowo jest trochę ciasno i do blanków o większej średnicy trzeba szukać czegoś innego. No ale fizyki nie da się niestety przeskoczyć :) 

Dobrze polakierowany insert w niczym nie ustępuje stabilizowanemu, a jest wyraźnie lżejszy i często lakier lepiej wydobywa  rysunek drewna. Szkoda, że wymiarowo jest trochę ciasno i do blanków o większej średnicy trzeba szukać czegoś innego. No ale fizyki nie da się niestety przeskoczyć :)

Czasami faktycznie by sie przydal taki z wieksza srednica do jakiejs mocniejszej lososiowki, ale generalnie nie zmienienia to faktu ze bardzo fajny uchwyt :)

Nie może być niefajny bo tu wszystko zamyka się w zgrabną całość i jeszcze kolory sobie można wstawiać do woli. :) Na tej tulei metalowej można by coś wykombinować. Jakiś zgrabny ozdobnik - radełkowanie, grawerka albo coś w tym stylu. Wgląda trochę surowo i wydaje się stworzona do takiej "operacji" ;)

• 2 tygodnie później...

A wrażenia?

Stopka za dluga to uchwytu rastka, nie skreca sie do konca  :lol: Ale tak szczerze kupowalem do innego kija. 

Na sucho, dobre spasowanie, ladnie kreci, solidnie wyglada. Testy w warunkach bojowych przejdzie w weekend, wtedy bede mogl wiecej powiedziec. 

Edytowane przez Del Toro
  • Like 1

ale kurna do kogo????? od razy mówię, że jestem typowym reprezentantem samczej brzydszej części społeczeństwa, nastawionym konsumpcyjnie li i wyłącznie na płeć w większości piękniejszą.....

o masz i znów wyszła ze mnie męska świnia..... :(

no dobra....do kogo te umizgi?????? ;)

Oj tam, na ebay sa w dobrych cenach :)

Wysoka tracona woda, slabo reagujace ryby, ale ostatecznie cos tam sie polowilo. Najlepiej sprawdzily sie przynety jaskrawe, w moim przypadku obrotowki czarne z zoltymi i zielonymi fluo kropami, oraz czerwono-pomaranczowe krakuski.

wmE7jYSy-ILS9l_c7xlXdoWt-lbzc0C1uetNldZF

A ten delikwent wzial w rowie...  :D doplywajacym do glownej rzeki. Dwa wywrocone betonowe slupy, a za nimi wymyty dolek.

Troche trzeba bylo sie nagimnastykowac na malej przestrzeni.

Sprzetowo Seeker SP703, Caldia 2500, plecionka xzoga, czarny effezet numer 3 w zielone fluo kropy.

9rD4DNOJ0b_fi4ddWC69wrbaVdzeNEdHdd2ZgRea

• Like 16