Skocz do zawartości

Del Toro - Moje patyki...

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin max?Ile wynosi minimum?Co żródło to inne dane stąd moja dociekliwość.

Srednio mi tak wychodzi pewnie gdzies pomiedzy 17 a 22 godziny. Nie trzymam sie jakos tego strasznie dokladnie z zegarkiem.

Byle nie klasc drugiej warstwy jak juz pierwsza warstwa dobrze skrystalizuje, czyli gdzies po 2 dniach.

• Like 1

Czy drugi raz można nakładać w przedziale 8-22 godz.?

Po 8 godzinach pierwsza warstwa jeszcze moze byc zbyt miekka. Ja bym celowal tak zeby sie miescic miedzy 15-22godziny przy drugiej warstwie. 

Tylko pamietaj ze ja lakieruje lakierem LB, czyli takim ktory troche wolniej wiaze.

• Like 2

a nie prościej jest sprawdzić jak wygląda "lepkość" powierzchni? ja wycieram palce acetonem tak by były odtłuszczone i suche i przeciągam delikatnie po powierzchni lakieru. powierzchnia sucha nie klejąca już nadaje się do ponownego lakierowania, powierzchnia szklista w dotyku (zimna śliska i gładka) już drugiej warstwy z lubością nie przyjmie ;) oczywiście przy tej operacji istnieje prawdopodobieństwo i to duże, że dotkniemy niedostatecznie odtłuszczonymi paluchami lakieru i wtedy kolejna warstwa po prostu sobie spłynie robiąc piękne kratery na tym co wyglądało już całkiem całkiem - całość do zdjęcia i do ponownej roboty..... :/

Piersza warstwa jeden dzien, druga na drugi dzien. Taka moja metoda, nie licze czasu co do minuty. Tak mniej wiecej srednio wychodzi mi roznica czasowa miedzy warstwami 17-20 godzin.

Aaa i pewnie o tym zapomnialem napisac, czas licze od zaczecia nakladania lakieru nie od wylaczenia suszarki ;)

• Like 3

Miodzio. :)

Gdybym mial się do czego przyczepić to na niektórych omotkach lakier przy ich krawędzi jest o grubości 1- 2 zwojów nitki (idealny) a czasami (jak mój :( ) czyli za szeroko. Chciałbym umieć tak zjechać z nim za krawędź żeby nie było za szeroko i nie było widać "wychodzących" zwojów. Idealnie to robisz. :)

• Like 1