maniak Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Przymierzam się do Kraaga XF 7'6" 7lb w dwóch częściach pod okonie na gumy 2-3 calowe przy obciążeniu 4-8g, słuszna decyzja? Lekki zapas mocy mile widziany. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez maniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Przymierzam się do Kraaga XF 7'6" 7lb w dwóch częściach pod okonie na gumy 2-3 calowe przy obciążeniu 4-8g, słuszna decyzja? Lekki zapas mocy mile widziany. Nie powiem ze zla decyzja bo jeden z tych 7lb to bedzie moja prywatna wedka na oksy.Mysle ze nawet 10g powinna pociagnac plus guma, ale wiecej bede mogl powiedziec jak juz zrobie i przetestuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Myślę, że od czasu do czasu będę chciał przeciążyć swoje pierwotne założenia do 10-12 gram całkowitej masy, wiec te 7lb powinno być lepszym wyborem mając na uwadze lekki zapas. Ważny dla mnie jest też jak od dołu startuje, ale myślę, że tutaj przy tym szczycie 1,3 mm nie będzie problemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Mam SKXF 707-2N łowię nim od 2g+2 cale (nie powiem, żeby to był komfort rzucania, ale daje radę. 3g już w miarę dobrze leci) do gdzieś 12g+ nawet 5" ES (podbije, ale już z klęknięciem). Do tego twitche, poppery, wirujące ogonki i inne wynalazki głównie okoniowe. Kij pracuje ładnie już pod maluchami, spadów mniej niż na wcześniej używanych przeze mnie bardziej parabolicznych wędkach - chyba chodzi o to, że wędka szybko reaguje i wraca przy szarpaniu - to zaobserwowałem najbardziej na pstrągach. Ugina się progresywnie po uchwyt. Uniwersalny kij: pstrągi, okonie, sandacze na lekko, ostatnio wyholowałem troć 75 (na stojącej wodzie). Nie pozwalałem jej na dłuższe odjazdy. Ta wędka nie boi się gięcia, jest lekka, bardzo czuła i ma zapas mocy. Odkąd ją sobie ukręciłem, najczęściej męczona przeze mnie wędka, a są już kolejne 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Dziękuje kolego @lefrajt za szczegółową opinie! Tym bardziej przekonuje mnie 7 funtowy blank. Ciekawa propozycja, do przemyślenia Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez maniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Mam SKXF 707-2N łowię nim od 2g+2 cale (nie powiem, żeby to był komfort rzucania, ale daje radę. 3g już w miarę dobrze leci) do gdzieś 12g+ nawet 5" ES (podbije, ale już z klęknięciem). Do tego twitche, poppery, wirujące ogonki i inne wynalazki głównie okoniowe. Kij pracuje ładnie już pod maluchami, spadów mniej niż na wcześniej używanych przeze mnie bardziej parabolicznych wędkach - chyba chodzi o to, że wędka szybko reaguje i wraca przy szarpaniu - to zaobserwowałem najbardziej na pstrągach. Ugina się progresywnie po uchwyt. Uniwersalny kij: pstrągi, okonie, sandacze na lekko, ostatnio wyholowałem troć 75 (na stojącej wodzie). Nie pozwalałem jej na dłuższe odjazdy. Ta wędka nie boi się gięcia, jest lekka, bardzo czuła i ma zapas mocy. Odkąd ją sobie ukręciłem, najczęściej męczona przeze mnie wędka, a są już kolejne Czyli czuje ze dobrze wybralem Zaskoczylem mnie z tymi pstragami, dobry bonus. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Mam SKXF 707-2N łowię nim od 2g+2 cale (nie powiem, żeby to był komfort rzucania, ale daje radę. 3g już w miarę dobrze leci) do gdzieś 12g+ nawet 5" ES (podbije, ale już z klęknięciem). Do tego twitche, poppery, wirujące ogonki i inne wynalazki głównie okoniowe. Kij pracuje ładnie już pod maluchami, spadów mniej niż na wcześniej używanych przeze mnie bardziej parabolicznych wędkach - chyba chodzi o to, że wędka szybko reaguje i wraca przy szarpaniu - to zaobserwowałem najbardziej na pstrągach. Ugina się progresywnie po uchwyt. Uniwersalny kij: pstrągi, okonie, sandacze na lekko, ostatnio wyholowałem troć 75 (na stojącej wodzie). Nie pozwalałem jej na dłuższe odjazdy. Ta wędka nie boi się gięcia, jest lekka, bardzo czuła i ma zapas mocy. Odkąd ją sobie ukręciłem, najczęściej męczona przeze mnie wędka, a są już kolejne Jaką linkę pod kijek stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Obecnie Daiwa Tournament 8x 0,12mm (jest cieniutka) no i FC 0,22-0,25 tak koło metra, na pstrągach przy czystej wodzie więcej). Kręcę Stradicem Ci4+2500. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 To podobnie u mnie, nie stosuję ultra cienkich plecionek. Sunline Siglon x8 PE 0.8 powinien dobrze się sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Kraag 7lb po wcierce. Lakier do omotek z czarnym barwnikiem. Waga szlifowanego blanku 29.9g, waga po wcierce 30.3g. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Jak taką wcierke dokładnie się robi ? Efekt elegancka czerń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Jak taką wcierke dokładnie się robi ? Efekt elegancka czerń Mieszasz lakier z barwnikiem, wylewasz mala ilosc na rekawiczke silikonowa (takie bez talku czy tam innych proszkow) i wcierasz w blank, zeby bylo jak najcieniej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Mi podoba sie bardzo, super efekt...nie lubie tych czystych grafitów, bardzo nie lubie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Efekt zaje..... !!!! Sztos???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Del Toro może nagraj filmik jak to się robi profesjonalnie... Wiele osób by na tym skorzystało,bo chyba nie ma nic takiego na forum.Piękny efekt. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Del Toro może nagraj filmik jak to się robi profesjonalnie... Wiele osób by na tym skorzystało,bo chyba nie ma nic takiego na forum.Piękny efekt. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Profesjonalnie to sie robi metoda zanurzeniowa Wcierka jest bardzo prosta do zrobienia. Najgorzej dobrac material do wcierania, wczesniej uzywalem gestej szmatki, ale lepiej wychodzi wcieranie silikonowa rekawiczka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof27031 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 A po takiej wcierce lakier schnie normalnie i musi się blank suszyć na suszarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Możesz postawić w kącie, byle się nie kurzył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 A po takiej wcierce lakier schnie normalnie i musi się blank suszyć na suszarce? Bez szuszarki, warstwa jest tak cienka ze lakier nie ma szans na splyniecie. Ja swoje blanki poprostu wieszam, ale mozna tez odstawic gdzies w kat, tak jak pisal Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Wygląda to bardzo dobrze, piękna czarna głębia. Niewątpliwie jest to szybsza i mniej kłopotliwa metoda od zanurzeniowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Profesjonalnie to sie robi metoda zanurzeniowa Wcierka jest bardzo prosta do zrobienia. Najgorzej dobrac material do wcierania, wczesniej uzywalem gestej szmatki, ale lepiej wychodzi wcieranie silikonowa rekawiczka.Kiedyś próbowałem szmatką ale efekt nie był zadawalajacy... Czyli jednorazowa rękawiczka najlepiej ci się sprawdziła..no proszę nie pomyślałbym. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Kiedyś próbowałem szmatką ale efekt nie był zadawalajacy... Czyli jednorazowa rękawiczka najlepiej ci się sprawdziła..no proszę nie pomyślałbym. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Szmatka wciaga duzo lakieru, rekawiczki nie. Na rekawiczke nakladasz mala ilosc lakieru, wcierasz, znowu nakladasz i wcierasz. Wtedy nie masz zadnych smug. Oczywiscie efekt techniki zanurzeniowej jest lepszy, ale tez wiecej lakieru wychodzi na blank (ciezszy blank po lakierowaniu) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszzz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Jeszcze jakbyś rzucił słowem o barwniku, byłbym wdzięczny. Żeby zakalec nie wyszedł ☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Jeszcze jakbyś rzucił słowem o barwniku, byłbym wdzięczny. Żeby zakalec nie wyszedł ☺ Marbling pingment najlepiej mi sie sprawdzil.Probowalem tez miaszac z lakierem do paznokci, tez dziala, ale warstwa wychodzi grubsza. Trzeba tez sie troche wiecej napracowac, zeby wszystko rowniej wygladalo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Właśnie, napisz w jakiej postaci jest marbling, jak dodajesz i mieszasz? Ciężko się miesza? Dawki "na oko" czy określone? Żeby było prościej napisz np. ile zrobiłeś żywicy i ile dodałeś marnlingu (pi x drzwi) do jednej dawki. Mozesz przenieść do odpowiedniego wątku żeby bałaganu u ciebie na "warsztacie" nie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi