Skocz do zawartości

Del Toro - Moje patyki...

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Kraag 7lb w akcji.

Mialy byc okonie, ale akurat zastrajkowaly. Trafily sie same przylowy szczupakowe. 

Szczupaczki takie 70+ wyjezdzaja w poltorej minuty. 

Byla tez ryba, ktora dala popalic i juz dobrze powiginala wedke, ale ostatecznie po 15 minutach zaparkowala w galeziach.

No coz, nie wszystko sie wyciaga ;)

ACtC-3fXU_B40Mz7YM3k4iGuaMErxTU9Klhft_2-

• Like 7

• 4 tygodnie później...

Del Toro, mam pytanie o Kraaga SKXF707-2N, którego smarowałeś lakierem. Pisałeś, że robisz dwa bliźniacze, z wcierką i bez. Przymierzam się do rozebrania i ubrania na nowo mojego egzemplarza i myślę o polakierowaniu go. Jest odczuwalna różnica w szybkości? Zainspirowałeś mnie do tego zabiegu, bo wygląda to elegancko, a trochę mi się już opatrzył grafit, poza tym, po rozbiórce mogą ślady zostać do zamaskowania... A no i pytanie o pigment, doświadczenia nie mam i będę robił testy na jakimś starym chruście, ale wstępnie takie coś się nada (jako dodatek do lakieru lite built), czy lepiej czegoś bardziej pro poszukać? 

https://allegro.pl/oferta/barwnik-do-zywicy-epoksydowej-pelny-czarny-10-ml-7686613235

Del Toro, mam pytanie o Kraaga SKXF707-2N, którego smarowałeś lakierem. Pisałeś, że robisz dwa bliźniacze, z wcierką i bez. Przymierzam się do rozebrania i ubrania na nowo mojego egzemplarza i myślę o polakierowaniu go. Jest odczuwalna różnica w szybkości? Zainspirowałeś mnie do tego zabiegu, bo wygląda to elegancko, a trochę mi się już opatrzył grafit, poza tym, po rozbiórce mogą ślady zostać do zamaskowania... A no i pytanie o pigment, doświadczenia nie mam i będę robił testy na jakimś starym chruście, ale wstępnie takie coś się nada (jako dodatek do lakieru lite built), czy lepiej czegoś bardziej pro poszukać? 

https://allegro.pl/oferta/barwnik-do-zywicy-epoksydowej-pelny-czarny-10-ml-7686613235

Przy wcierce roznica wagi wyszla +0.4g na caly kij. Z tego wiekszosc na lakierowanie dolnej czesci. Roznica jak dla mnie nieodczuwalna.

Co do tego podlinkowanego barwnika, to jak najbardziej moze sie sprawdzic, bo dlaczego nie :) 

Testowalem juz pylki kolorowe, mieszalem zywice z lakierem, a teraz uzywam pigmentu do marblingu. Trzeba kombinowac :)

Dzięki, coraz bardziej jestem przekonany do tego eksperymentu. Tak na prawdę najbardziej sięboję rozbrajania (top do zdjęcia, wklejony na żywicę itp). Jest wg Ciebie opcja, że tzw perłowy lakier się równo wymiesza? Czy lepiej odpuścić i ćwiczyć zwykły - czarny? 

Kupię na próbę też jakiś pigment "perłowy" na alledrogo i zobaczę, ale obawiam się, że efektu jak na blanku polakierowanym w FA zawodowo, to nie uzyskam. Potraktuję to jako opcja. Raczej jednak zwykły czarny zostanie. W życiu wcierki nie robiłem, więc w ogóle będzie to przygoda. Chciałbym jednak, moją ulubioną wędkę potraktować z należytym jej szacunkiem (cała ta przebudowa wynika z tego, że uzbroiłem ją wcześniej biednie i żałuję).

• Like 2

FA pewnie lakieruje zanurzeniowo, troche inna bajka jesli chodzi o lakierowanie ;)

Przy wcierce jest zdecydowanie ciensza warstwa lakieru, choc nie wychodzi tak idealnie jak wlasnie metoda zanurzeniowa.

Paweł,  masz rację i zarazem się mylisz :) Można metodą zanurzeniową uzyskać mega cienką warstwę, tyle ze lakier musi być rozcieńczony do konsystencji wody.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Paweł, jak widzisz powyższy blank w charakterze cięższej pstrągówki do gum o łącznej masie około 10 g i obrotówek nr 3?

Mysle ze bez problemu. Zreszta wlasciciel juz ja przetestowal na pstragach lowiac ryby po 60cm :) 

Z tego co wiem, wlasnie lowiac gumami i woblerami 7-8cm.

• Like 1

To widac nie tylko na omotce ale i na szpulce z nicia  ;)

Juz samo zobaczenie tego etapu pracy ale i efektu koncowego, czy w zestawieniu z nim, daje wyobrazenie o tym jak moze wygladac taki pomysl w praktyce. Czy nie o to wlasnie chodzi chodzi w dzieleniu sie wiedza?

Dzieki Pawel :)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1