Skocz do zawartości

Del Toro - Moje patyki...

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do Kraaga XF 7'6" 7lb w dwóch częściach pod okonie na gumy 2-3 calowe przy obciążeniu 4-8g, słuszna decyzja?

Lekki zapas mocy mile widziany.

Nie powiem ze zla decyzja bo jeden z tych 7lb to bedzie moja prywatna wedka na oksy.

Mysle ze nawet 10g powinna pociagnac plus guma, ale wiecej bede mogl powiedziec jak juz zrobie i przetestuje.

• Like 2

Myślę, że od czasu do czasu będę chciał przeciążyć swoje pierwotne założenia do 10-12 gram całkowitej masy, wiec te 7lb powinno być lepszym wyborem mając na uwadze lekki zapas.

Ważny dla mnie jest też jak od dołu startuje, ale myślę, że tutaj przy tym szczycie 1,3 mm nie będzie problemu :)

• Like 1

Mam SKXF 707-2N łowię nim od 2g+2 cale (nie powiem, żeby to był komfort rzucania, ale daje radę. 3g już w miarę dobrze leci) do gdzieś 12g+ nawet 5" ES (podbije, ale już z klęknięciem). Do tego twitche, poppery, wirujące ogonki i inne wynalazki głównie okoniowe. Kij pracuje ładnie już pod maluchami, spadów mniej niż na wcześniej używanych przeze mnie bardziej parabolicznych wędkach - chyba chodzi o to, że wędka szybko reaguje i wraca przy szarpaniu - to zaobserwowałem najbardziej na pstrągach. Ugina się progresywnie po uchwyt. Uniwersalny kij: pstrągi, okonie, sandacze na lekko, ostatnio wyholowałem troć 75 (na stojącej wodzie). Nie pozwalałem jej na dłuższe odjazdy. Ta wędka nie boi się gięcia, jest lekka, bardzo czuła i ma zapas mocy. Odkąd ją sobie ukręciłem, najczęściej męczona przeze mnie wędka, a są już kolejne :) 

• Like 3

Mam SKXF 707-2N łowię nim od 2g+2 cale (nie powiem, żeby to był komfort rzucania, ale daje radę. 3g już w miarę dobrze leci) do gdzieś 12g+ nawet 5" ES (podbije, ale już z klęknięciem). Do tego twitche, poppery, wirujące ogonki i inne wynalazki głównie okoniowe. Kij pracuje ładnie już pod maluchami, spadów mniej niż na wcześniej używanych przeze mnie bardziej parabolicznych wędkach - chyba chodzi o to, że wędka szybko reaguje i wraca przy szarpaniu - to zaobserwowałem najbardziej na pstrągach. Ugina się progresywnie po uchwyt. Uniwersalny kij: pstrągi, okonie, sandacze na lekko, ostatnio wyholowałem troć 75 (na stojącej wodzie). Nie pozwalałem jej na dłuższe odjazdy. Ta wędka nie boi się gięcia, jest lekka, bardzo czuła i ma zapas mocy. Odkąd ją sobie ukręciłem, najczęściej męczona przeze mnie wędka, a są już kolejne :)

Czyli czuje ze dobrze wybralem :) Zaskoczylem mnie z tymi pstragami, dobry bonus.

• Like 2

Jaką linkę pod kijek stosujesz?

Del Toro może nagraj filmik jak to się robi profesjonalnie... Wiele osób by na tym skorzystało,bo chyba nie ma nic takiego na forum.

Piękny efekt.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Profesjonalnie to sie robi metoda zanurzeniowa  B)

Wcierka jest bardzo prosta do zrobienia. Najgorzej dobrac material do wcierania, wczesniej uzywalem gestej szmatki, ale lepiej wychodzi wcieranie silikonowa rekawiczka.

• Like 2

Profesjonalnie to sie robi metoda zanurzeniowa B)

Wcierka jest bardzo prosta do zrobienia. Najgorzej dobrac material do wcierania, wczesniej uzywalem gestej szmatki, ale lepiej wychodzi wcieranie silikonowa rekawiczka.

Kiedyś próbowałem szmatką ale efekt nie był zadawalajacy... Czyli jednorazowa rękawiczka najlepiej ci się sprawdziła..no proszę nie pomyślałbym.

Kiedyś próbowałem szmatką ale efekt nie był zadawalajacy... Czyli jednorazowa rękawiczka najlepiej ci się sprawdziła..no proszę nie pomyślałbym.

Szmatka wciaga duzo lakieru, rekawiczki nie. Na rekawiczke nakladasz mala ilosc lakieru, wcierasz, znowu nakladasz i wcierasz. Wtedy nie masz zadnych smug.

Oczywiscie efekt techniki zanurzeniowej jest lepszy, ale tez wiecej lakieru wychodzi na blank (ciezszy blank po lakierowaniu)

• Like 6

Jeszcze jakbyś rzucił słowem o barwniku, byłbym wdzięczny. Żeby zakalec nie wyszedł ☺

Marbling pingment najlepiej mi sie sprawdzil.

Probowalem tez miaszac z lakierem do paznokci, tez dziala, ale warstwa wychodzi grubsza. Trzeba tez sie troche wiecej napracowac, zeby wszystko rowniej wygladalo.

• Like 1

Właśnie, napisz w jakiej postaci jest marbling, jak dodajesz i mieszasz? Ciężko się miesza? Dawki "na oko" czy określone? Żeby było prościej napisz np. ile zrobiłeś żywicy i ile dodałeś marnlingu (pi x drzwi) do jednej dawki. :)

Mozesz przenieść do odpowiedniego wątku żeby bałaganu u ciebie na "warsztacie" nie robić. ;)