romansidlo Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Witam, postanowiłem zaprezentować szanownym Kolegom moje woblery. Przygodę ze struganiem rozpocząłem prawie 20 lat temu. To były bardzo trudne początki. Nie było internetu, szczątkowe informacje prezentowały wówczas jedynie "Wiadomości Wędkarskie", nie znałem nikogo, kto wyrabiał w mojej okolicy woblery, zatem mogłem polegać jedynie na sobie. Ileż czasu i nerwów strawiłem na poszukiwania materiałów. Najgorzej było ze sterami, stosowałem pudełka po kasetach, potem płytach cd, różnego rodzaju butelkach i wciąż pękały, a to były zbyt elastyczne, albo klej ich nie trzymał. Poszukiwanie kleju to również była droga przez mękę. Oczka robiłem ze spinaczy biurowych, drutu do spawania, ze szpilek, gwoździ. Rdzewiało to strasznie. Przy malowaniu kolejne problemy- farba się złuszczała, lakier pękał. Dziś, w dobie internetu, dojście do informacji jest prozaiczne, wtedy potrzebowałem mnóstwo czasu, cierpliwości i dojścia do wiedzy metodą prób i błędów. Próba wannowa. Teraz wspominam to z rozrzewnieniem, ale wtedy nie było mi do śmiechu. Setki godzin ślęczenia nad wanną, ból kręgosłupa, w oparach niecenzuralnych słów, przeciągałem z uporem maniaka pierwsze wobki, trzymając koniec żyłki napuchniętymi od wody palcami. Tak bardzo mi było szkoda rozbebeszyć jedynego posiadanego wtedy kupionego w sklepie woblera, że kombinowałem sam z rozmieszczeniem obciążenia.Na początku na dziesięć zrobionych jeden pracował, potem stosunek ów ulegał mozolnej zmianie na korzyść tych pracujących. Nie zapomnę radości, kiedy złowiłem pierwszego pstrążka na własnego woblera. Nie miał trzydziestu centymetrów, jednak w moich oczach był ogromny.Prezentowany poniżej wykonałem z lipy, 8 cm, pływający, akryle pędzlem. Edytowane 27 Listopada 2014 przez Woblery TG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witam.barwienie nie w moim typie ale wiadomo, wobki jointed bardzo lubie: ile waży i mniej więcej ile idzie do dołu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 9 g, 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deichkind Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 ciekawią mnie kolejne produkcje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 8 cm, lipa, pływający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Profilowane skrzela, materiał brokatowy, stelaż z jednego kawałka, akryle pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 7 i 8 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Śliczne, pstrągi winny zażerać je z rozpędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie napiszę, z czym mi się te surówki "8 cm lipa" skojarzyły. Z wyglądu, nie z wielkości A tak w ogóle - witaj 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Rzeczywiście hehe. Tyle je w rękach obracałem, a dopiero teraz to widzę. Edytowane 29 Marca 2013 przez romansidlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 O ile pamiętam to Ty Janusz zrobiłeś zamierzonego ze sterem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Winien!Przyznaję się!Bo mi się podoba - kurcze, bez podtekstów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Otóż, zrugany przez moderatora, iż zbyt lakonicznie przywitałem szanowną Brać wyświechtanym, dwusylabicznym "witam", śpieszę speszony- z serduszkiem mym trzepotliwym- z przeprosinami! Witajcie po stokroć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 A witam na forum po obróbce zdjęć widać, że kolejny artysta. Mnie się malowanie na kiełbie, ślizy i kozy bardzo podoba powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Dzięki, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Super malowanie, echhh chyba znowu za pędzel złapię, Witam Kolegę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Witam Kolegę. Bardzo ładne malowanie. Ostatnio na forum coraz więcej wobków w takim malowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 bardzo,bardzo ładne... podziwiam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Jak już wspominałem, w innym miejscu, świetne malowanie - bardzo w moim guście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Dzięki, panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Kolejna partia woblerowych szachów. Łamańce 6,5 cm, reszta od 5. do 6. cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Będę śledził poczynania, bo u mnie też partia łamańców tylko 5cm do 5,5cm (moja zmora).Mam nadzieję że nie zmienisz techniki malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Pięciocentymetrowy łamaniec to karkołomna palcówka, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Najmniejszy powstał z 4,6 cm korpusu. Nie jest tak źle. Chyba zacznę robić 4-centymetrowe łamańce. Robiliście już takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi