Skocz do zawartości

Woblery TG

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję, Panie Zbigniewie! Cieszę się, że się podobają. Ale na przyszłość mam prośbę- proszę pisać per pan jedynie z przekąsem, a bez przekąsu to Romek jestem. I to się tyczy Was wszystkich!

Wracając do asymetrii- jak cudownie potrafi odchodzić taki wobler z minimalnie przekrzywionym sterem i kontrą przednim oczkiem. A do tego jak jest, że się tak wyrażę, bardziej pływający, to wtedy jest wariat.

Dziękuję, Panie Zbigniewie! Cieszę się, że się podobają. Ale na przyszłość mam prośbę- proszę pisać per pan jedynie z przekąsem, a bez przekąsu to Romek jestem. I to się tyczy Was wszystkich!

Wracając do asymetrii- jak cudownie potrafi odchodzić taki wobler z minimalnie przekrzywionym sterem i kontrą przednim oczkiem. A do tego jak jest, że się tak wyrażę, bardziej pływający, to wtedy jest wariat.

Z przyjemnością się dostosuje ;) Romanie .

To co tam jeszcze jest na warsztacie :D ?

Na warsztacie wciąż łamańce pokrywane grubą warstwą żywicy. Sporo z tym zachodu, ale gra warta świeczki. Żeby wyszedł smukły łamaniec to surowy korpus musi być jak śledź. I jeszcze te zacieki w miejscu dzielenia. Jednym słowem- zabawa :wub: ! Teraz przestój, bo czekam na przesyłkę z kolejną żywicą.

Im więcej skrobię, tym bardziej chce mi się skrobać. :wacko:

Edytowane przez romansidlo

• 2 tygodnie później...

Zaczerpnąwszy z Januszowej chochelki i tak natchnion inspiracyą, popełniłem ów niżej zaprezentowany plagiat.

Wobler pięć i pół centymetra, 5 g bez kotwic, brzuszek i boki namaszczone piaskiem z łebskiej plaży B, przesianym, wolnym od zanieczyszczeń fizycznych.

Na żywo prezentuje się zdecydowanie lepiej, zdjęcie nie do końca oddaje efekt trójwymiaru.

post-53884-0-39592000-1370698637_thumb.jpgpost-53884-0-42218600-1370698643_thumb.jpgpost-53884-0-61435800-1370698648_thumb.jpg

• Like 2

Ostatnia seria łamańców daje radę, wczoraj złowiłem kilkanaście pstrągów w mojej ulubionej mikrorzeczce (średnia szerokość 2 m, dołki pół metra, bystrza można w kaloszach przejść).

attachicon.gifIMG_3602.JPG

Który to wobler........????????????   :unsure:

Edytowane przez spinnerman
  • Like 1

Zaczerpnąwszy z Januszowej chochelki i tak natchnion inspiracyą, popełniłem ów niżej zaprezentowany plagiat.

Wobler pięć i pół centymetra, 5 g bez kotwic, brzuszek i boki namaszczone piaskiem z łebskiej plaży B, przesianym, wolnym od zanieczyszczeń fizycznych.

Na żywo prezentuje się zdecydowanie lepiej, zdjęcie nie do końca oddaje efekt trójwymiaru.

Bardzo ładny ten plagiat Romanie z Pomorza :).

Czy to prototyp, czy będzie ich więcej ? Bo nie ukrywam ale chętnie zakupiłbym twoją inspiracyję co by celem porównania była z Januszowym oryginałem :).

• 2 tygodnie później...

"Pociemniałeś" ( ;) ) wyraźnie. 

To dobrze. Jasne przynęty czasem "nie dają rady". Wszelkie eksperymenty to nowe doświadczenia. Z kształtami, barwami, sterami... 

Wreszcie sprawdziłem Twoje woblery. Przejrzystość wody taka, że mało co było widać, ale za to pięknie szczytówkę przyginały. Jak małe rybki :D

Z chęcią wreszcie ujrzę jak pracują. Niech no tylko woda się trochę oczyści. Podobno przez kilka dni ma (w moich okolicach) nie padać.

Wreszcie!

B)

• Like 1

Rzeczywiście, na delikatnym kijku można nawet przegrać walkę z niektórymi moimi wobkami, hehe. Bardzo lubię taką agresywną akcję.

Tak, tym razem pociemniałem.

Następna seria wobków to tylko calaki w granicach 3,5- 6 cm, smukłe. Mam już stertę zdjęć strzebli, kiełbi i cierników, spróbuję ponaśladować naturę, bo ostatnio chyba zbyt odszedłem we własne imaginacje. Malując te rybki też można poszaleć- mam kilka zdjęć cierników od srebrnych, po prawie czarne, więc postaram się, by rozpiętość kolorystyczna była większa. I ta kapitalna czerwień na podgardlu samca! Z racji podążania w kierunku delikatności, akcja nie będzie tak agresywna.

I najważniejsze!- wciąż będę się bawił w pokrywanie wobka grubą powłoką. Ciekawe jak wyjdą jasne kolory we wierzchniej warstwie.

Edytowane przez romansidlo