romansidlo Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Najmniejszy łamaniec świata, nowy rekord- jeśli mnie wzrok nie myli, to między 1,2 a 1,25 cm. PS Janusz, nawet się nie waż! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1234 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Rzadko zaglądam na to forum, ale jeśli zaglądam to nie mogę się powstrzymać by nie zajrzeć tutaj. Piękne woblery.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Dzięki za miłe słowa, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Trza coś wrzucić. Piasek, akryle, styl- wczesny Pstrągman. Jeszcze nie skończone, ale jak zwykle nie mogłem się powstrzymać. Niestety,zdjęcia mają się nijak do rzeczywistego wyglądu wobków. Lampa błyskowa wyeksponowała biały brzuch i skrzela, w rzeczywistości tego aż tak nie widać, kiedy poruszam wobkiem to błyska perłą, no i złoto jest w głębi, a na to trzy warstwy plam o różnym stopniu nasycenia. W okoniu bardzo fajnie wyszedł złoto- zielony bok o gruboziarnistej fakturze, bardzo "przestrzenny". Edytowane 20 Grudnia 2013 przez romansidlo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Przebywasz w więzieniu, czy ukrywasz się w ziemiance? Zrób zdjęcie w naturalnym świetle, podejdź do okna lub wyjdź na dwór, by uchwycić ich prawdziwy urok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 hehe, wieczór był. Też już próbowałem w różnym świetle pstrykać i ciągle nie wychodzi jak trzeba. Ale już niedługo szykuje się zmiana aparatu, więc zdjęcia będą na sto procent lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazek10 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zmiana aparatu nie wiele pomoże. Olympus E-300 którym robisz fotki nie jest zły. Proponuję zmienić firmware w aparacie do najnowszej wersji 1.5. Sporo się zmieniło od wersji 1.0 którą posiadasz - również w kwestiach macro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Dzięki za radę! Nawet nie wiedziałem, że mogę uaktualnienie oprogramowania zrobić w aparacie. Mogę to zrobić we własnym zakresie, czy to zbyt skomplikowane jest? No i czy rzeczywiście jakość zdjęć makro po aktualizacji będzie lepsza, bo używam kitowego obiektywu 14-45? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazek10 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zmianę oprogramowania można wykonać we własnym zakresie - nawet powinno się Jeżeli producent sprzętu wydaje nową wersję softu wie co robi.W fotografii nie ma konkretnych reguł które mógłbym Ci przedstawić (inaczej byłoby to takie proste) . Jeżeli mogę pomóc to ważne są : przysłona, czas i światło Proponuję nie zmieniać na razie sprzętu (chyba że masz nadmiar funduszy) tylko poczytaj trochę o fotografii macro i zmień warianty wykonywanych fotek - typu miejsce, czas itp. Zrób tak jak proponuje @Parf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Żeby zrobić dokładne macro woblera dobrze jest zainwestować chociaż w najprostszy mały statyw (koszt 30pln) a migawkę wyzwalać za pomocą programu auto wyzwalacza lub kabelka spustowego (w tradycyjnych aparatach zwanego wężykiem). Kiedy aparat jest stabilny, możemy uchwycić wobler za pomocą pęsety i swobodnie nim manipulować aż do uzyskania pożądanego obrazu widocznego na wyświetlaczu LCD naszej cyfrówki. Obiekt powinien być mocno naświetlony a ewentualną korektę jasności łatwo przeprowadzić za pomocą najprostszych programów graficznych nawet z pakietu MS O. Wobler można oświetlić za pomocą lampki a najlepiej przy użyciu niewielkiej lampy metahalogenowej (do kupienia w marketach budowlanych za niewielką kasę), niedawno widziałem całkiem zgrabne macro-oświetlacze power LED. Reasumując, warto zainwestować parę groszy i uniezależnić się od pogody za oknem, nic nie oświetla lepiej niż słońce ale w naszym kraju nie zawsze mamy okazję z niego korzystać. Jak mi zrobisz kleniowego to go zaprezentuję a na razie posłużę się Januszowym ;-) Edytowane 21 Grudnia 2013 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skob.el Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Teraz bez piasku. Prawie gotowe, jeszcze tylko parę kropek i plam. PC083255.JPGPC083256.JPGPC083257.JPGPC083254.JPGO ja Cię ****** Cześć Roman... zagladam tu z zapalczywą ciekawością i co ????I gała mnie znowu opadła.... A gębą pobladła...Ja chyba mam znowu do Ciebie zacny kamracie pewne Roman(s)idło Domyślasz się zapewnoza o Cię się rozchodzioza Edytowane 22 Grudnia 2013 przez milupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Skobel hehe, no chyba się domyślam. Po tych, co wkleiłeś już śladu nie ma, ale coś na dniach będzie, jednak tylko piaszczyste, bo te mnie się jakieś takie płaskie wydają. Kazek i guciolucky: i tak nosiłem się z zamiarem kupna jakiegoś świeższego sprzętu. Wstępnie padło na canony- 600d lub 700d. A w e-300 pokombinuję z uaktualnieniem. Statyw posiadam, z czasami, światłem, czułością, przysłoną kombinuję na wszelkie możliwe sposoby. Obrabiam w picasie, kiedyś w photoshopie chyba 5, ale strasznie mi zamulał. Picasa fajna i szybko się robi. Lampę błyskową zewnętrzną nawet mam, kieruję światło to na sufit, to na przedmiot, zasłaniam kartką, folią. No nic, będę jeszcze kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Gucio, już jakiegoś czarnucha powoli kończę, ale idealnym modelem to on nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Gdybyś miał chęć żebym cyknął jakiś specjalny model to wyślij a ja się "postaram" i odeślę Ci z powrotem, pewność masz zapewnioną bo ja pstrągów łowić nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skob.el Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Dobrze Romanie więc gdy światłość nastanie... Zapoprosił bym te cuda, gdzie na brzuchu farbka ruda:)No niech będzie, że czerwona... jak to widzę to aż konam...Dajże zatem informację .... kiedy skonczysz tworzyć zacnie:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Gucio, dzięki za chęć pomocy, ale nie mam jakiegoś konkretnego modelu. Za każdym razem mi inne wychodzą, nawet jak jedną partię maluję, to farba zasycha podczas malowania i ostatni malowany wobler inaczej wygląda jak ten pierwszy. Poza tym nie pamiętam, jakie kolory mieszałem, z jakimi mediami i w jakich proporcjach, kolejność nakładanych warstw też mi się myli. A poza tym sam muszę się nauczyć robić galanto zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Trochę strzebli piaskowych z tradycyjnych korpusów i trochę połówkowców, też piaskowych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Rozpoznam twoją robotę zawsze Płomienne brzuszki jak raz na początek sezonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ja tak samo rozpoznam Jokerątka zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Praca połówkowca. Akcja drobna ogonowa i odjazdy na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Miałem się nie odzywać ale nie mogę :-)Filmik słaby i pewnie napiszą że nic tu nie widać :-)Ja widzę i oprócz M widzę też i W :-)Jeśli Romanie wykonanie świadome no to wiesz już co daje ta metoda :-). Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Kielo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) No świadome, świadome. To znaczy, wiem jak uzyskać węża w teorii, ale w każdym woblerze na zawołanie jeszcze nie umiem. Myki i różne charakterystyki pracy- od x do v zrobię z premedytacją. Teraz kombinuję, jak bez przecinania wsadzić ołów tam gdzie trzeba, bo z połówek żmudnie się robi. No i mniej stabilne w locie są od jednokawałkowców, co wpływa na długość rzutu. (kielo, jak możesz to pozdrów serdecznie S. ode mnie tam) Edytowane 8 Stycznia 2014 przez romansidlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Nie spodziewałem się że tak szybko będziesz potrafił :-) chyba dużo czasu spędziłeś nad wodą co? :-).Inni też już kombinują ,niedługo wiele osób będzie mogło wykonać woblera X,Y,V i różne inne takie tam hahahahhaOK pozdrowię :-).Polskie świadome rękodzieło rośnie w siłę z każdym starym/nowym rękodzielnikiem :-):-):-) Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Kielo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Jednokawałkowca też da radę tak zrobić, żeby mykał, drobił ogonem i lusterkował, więc już teoretycznie byłem mocny i aż tak dużo czasu nad wodą nie spędziłem. Bardzo ciężko tylko v uzyskać (w jednokawałkowcu) i większa loteryjność. W połówkach nie ma bata, musi chodzić tak jak chcemy. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez romansidlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi