Skocz do zawartości

Woblery TG

Rekomendowane odpowiedzi

Obserwuje Twoje woblery odkąd tylko zacząłeś umieszczać je tu i na forsie. Wiedziałem że dogonisz Morele, Grocholę i Sidora. Wypracowałeś swój własny styl, który nadaje Twoim woblerom coś niepowtarzalnego. Poznałbym je z daleka. :) Sam nie mam umiejętności w produkcji przynęt, ale przyjemność z jaką obserwuje Twój progres, mi to wynagradza. Świetna robota. :)

• Like 1

Okoń będzie miał pojedyncze łączenie segmentów? jeśli tak to co daje umieszczenie łącznia na górze, a nie na środku? jak robiłem łamańce to tak "wysokie" egzemplarze wymagały podwójnego łączenia bo inaczej traciły na stabilności i ciężko było zapanować na ogonkiem. Oczywiście nie uważam, że coś takiego będzie miało miejsce w Twoim woblerze, pytam z czystej ciekawości i chęci pogłębienia wiedzy ;)

Tak, będzie miał pojedyncze łączenie. Takie wysokie położenie łącznika po prostu oddala od siebie kotwice. W sumie w tak dużym woblerze jest to niepotrzebne, ale machnąłem z przyzwyczajenia.

W jakim sensie traciły na stabilności? Wywalało je, bo ogonek za ostro zamiatał? Czy po prostu ogonek pracował sobie a korpus sobie?

Trafiłeś z tą pierwszą opcją, woblera od czasu do czasu wywalało na bok bo ogonek "zabujał się" za bardzo. Możliwe, że problem leżał w braku obciążenia w drugiej sekcji. Lekka lipa zbyt łatwo poddawała się wodzie jak i pierwszej części woblera.

Jak skończysz swojego połamańca i przetestujesz nad wodą to napisz proszę coś o jego pracy ;) w wątku jestem niemal codziennie to na pewno zauważę :)

Kurczę, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby przez ogonek woblera przewracało. Nigdy też nie obciążam ogonka. Może rozwiązaniem tego problemu jest głębsze osadzenie oczek łączenia, a tym samym ograniczenie ruchomości przegubu. Ja zawsze staram się, by oczka nie były zbyt wysunięte. W okoniu szpara jest dość wąska, a jeszcze dojdzie kilka warstw farby i lakieru.

Po testach zdam relację.

Bardzo prawdopodobne, bo z tego co pamiętam to oczka miały dość poważnie wysunięte :ph34r: W takim razie czekam cierpliwie ;)

ps. szukałem zdjęcia jednego z moich łamańców, ale nie znalazłem, nie łatwo się odnaleźć w 30 folderach ze zdjęciami, z czego każdy ma w sobie jeszcze kilka folderów... itd