Artech Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Marek pamiętam tą rozmowę I dalej obstaję przy swoim , tyle że chodziło tam o przednie oczko i nacięcie na ster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Ja nie pamiętam gdzie i kiedy to było ale kontekst jak najbardziej. Nawet jeśli nacina się brzeszczotem to nie ma opcji aby nie wyczuć momentu kiedy "jedzie" się po drucie Ale dooooobra dawne dzieje i nie prawda nie ma co grzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Przygotowania do sezonu pstrągowego w pełni. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Woblery TG 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 No ładnie podrywką natrzepałeś PS. chyba że to nie Ty i nie podrywką - może to roman... sidłem... Śliczne jak zwykle! Przejrzałem ostatnio Twój wątek od początku - rozwinąłeś się z tym malowaniem niesamowicie! Gratuluje zdolności, samozaparcia i włożonej w to pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Przyznaj się. Odłowy kontrolne robisz? Piękna ławica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dzięki, Koledzy! A nachwytałem trochę drobiazgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Poproszę wszystko! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Aleś tego natrzepał! W sam raz do porozdawania na gwiazdkę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Prąd czy szarpak ? Fajne fajne rybki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 W grupie raźniej Świetnie to wygląda. Przednia robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu wyrzynarki lub piły taśmowej. Chciałbym wycinać obrysy najczęściej cztero do sześciocentymetrowych woblerów w deskach lipowych do 3 cm grubości. Zastanawiam się w związku z tym nad trzema maszynami proxxona: 1. Piła taśmowa MBS 240Ehttp://allegro.pl/mi...4828300891.html 2. Wyrzynarka stołowa DSHhttp://allegro.pl/wy...4861739999.html 3. Wyrzynarka stołowa DS 230Ehttp://allegro.pl/wy...4888318935.html Koledzy, którą byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtz 25 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Przygotowania do sezonu pstrągowego w pełni. IMG_5953.JPGIMG_5954.JPGIMG_5954-001.JPGIMG_5958.JPGWidze że przynajmniej niektóre strzeble przystąiły już do tarła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu wyrzynarki lub piły taśmowej. Chciałbym wycinać obrysy najczęściej cztero do sześciocentymetrowych woblerów w deskach lipowych do 3 cm grubości. Zastanawiam się w związku z tym nad trzema maszynami proxxona: 1. Piła taśmowa MBS 240Ehttp://allegro.pl/mi...4828300891.html 2. Wyrzynarka stołowa DSHhttp://allegro.pl/wy...4861739999.html 3. Wyrzynarka stołowa DS 230Ehttp://allegro.pl/wy...4888318935.html Koledzy, którą byście polecili?Pierwsza za mało precyzyjna, ostatnia za słaba (tzn potnie, ale się pomęczy). Druga da radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dzięki za radę, krzychun. Byłem przekonany, że jednak ta taśmowa będzie najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 W moim odczuciu za osiem stówek do wycinania woblerow lepsza była by piła taśmowa na przykład taka : http://allegro.pl/pila-tasmowa-do-drewna-przecinarka-420w-245mm-fv-i4845666586.html Zaletą piły taśmowej na pewno jest to , że nie ma efektu podbijania ciętego klocka gdy jest troszkę grubszy , taśma cały czas dociska klocek do stołu roboczego . Dodatkowo taśma nie nagrzewa się tak jak króciutki brzeszczot i dłużej zachowa ostrość . To jest takie moje prywatne zdanie , ale mogę się mylić . Mam już piłę mimośrodową od kilku lat i coraz częściej zastanawiam się nad kupnem piły taśmowej . Myślę , że taka z silnikiem powyżej 400wat już nieźle będzie sobie poczynała z deseczkami nawet o grubości 4-5 cm . Nie mam jednak doświadczenia z takimi piłami . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 A nie lepiej szlifierką taśmową. Mam Dremela Motosaw, ale głównie stoi. Do zarysów korpusów, szybciej mi idzie objechanie na szlifierce, niż zrobić to wyrzynarką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Kurczę, nigdy nie miałem do czynienia ani z wyrzynarką, ani piłą taśmową. Ale wydaje mi się, że masz rację, Paweł- piła taśmowa byłaby chyba lepsza. Może po prostu szukać mocniejszego modelu niż ten proxxon. Ciekawe jak sprawuje się ta z linku, który podałeś, Pawle. Bigrafi, mam talerz szlifierski zamontowany na wiertarce, a całość w imadle. Szlifowanie idzie w miarę sprawnie, ale przedtem muszę strugać klocek. W przeciwnym razie tarcza szybko się zapycha, no i robi się straszne zapylenie. Głównie ze względu na zapylenie rozważam zakup piły lub wyrzynarki. Ewentualnie szlifierka z podłączonym odciągiem wiórów załatwiłaby sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 No to powodzenia w wycinaniu brzeszczotem o szerokości 5mm małych promieni. Oczywiście, jeżeli założysz, że i tak później sobie je podrasujesz ręcznie to po co kupować mechaniczną. Kup ręczną, a efekt będzie ten sam.Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale 4-6cm korpusy z 3cm deski? Takie pękate? Jeżeli tak, to będziesz miał problem pociąć każdą z wymienionych. Pozostają wtedy jakieś "zawodowe" włosowe.Z tego co pamiętam to Joker ma jakąś taśmówkę. Spytaj go jaki promień jest w stanie osiągnąć przy szerokości brzeszczotu który ma. I taka porada. Żeby zminimalizować podbicie trzeba użyć odpowiedniego brzeszczotu (w jednym kierunku i nie za gruby). Wg. najlepszym rozwiązaniem - przy posiadaniu już jakiś opracowanych kształtów woblera - jest zamówienie wycięcia kształtów na frezarkach. Ja za 45 sztuk korpusów 75mm boleniówek z 10mm lipy płacę 45zł. Czyli za 800zł mam ich około 800 szt. Dal mnie to ilość na 5 lat. Oczywiście małe serie jadę ręczną włosówką. K. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Mam taką, Wobler129 też. Kupiłem ją 2-3lata temu - jeszcze taśmy nie musiałem zmieniać. Do tego wystarczy dodać odkurzacz z boku i jest super maszynka. Szlifuję kurpusy na tej długiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Nawet nie wiedziałem, że takie grube brzeszczoty są w tych piłach. Czyli taśmówka mini odpada, bo ma brzeszczot o odpowiedniej grubości 0,4 mm, ale jest za słaba. Z kolei większa piła ma za gruby brzeszczot i się nie wyrobię w zakrętach. A dlaczego z 3 cm grubości desek?- żeby potem na plasterki ciąć i mieć trzy korpusy za jednym zamachem. Tylko, że takim grubym brzeszczotem to mi dwa korpusy wyjdą, heh. Coś czuję, bigrafi, że też kupię tę szlifierkę, ewentualnie taką:http://allegro.pl/dedra-ded7718-szlifierka-tasmowa-tarczowa-375w-i4807538941.htmlTylko boję się o zapylenie. Po podłączeniu odciągu jest git i nic nie fruwa naokoło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Źle kombinujesz.Wyciąć formatkę (o ile chcesz ją wycinać, nie strugać) musisz jakąś wyrzynarka/piła. Taśmowe mają za szerokie brzeszczoty (4mm szerokości. Grubość to 0,4mm). Włosowymi do 1000zł będzie trochę ciężko ciąć 3cm lipę. Ale nie rozumiem, w czym wycięcie 3 korpusów z 1cm deski ma być gorsze niż wycięcie jednego z 3cm i później przecięcie go na 3??? Z 1cm to i ten najtańszy Proxxon da radę.Poza tym - nawet jak już wytniesz z 3 cm deski - będziesz miał problem z podzieleniem go na 3 sztuki tą taśmówką. Nie będziesz miał wygodnych powierzchni na korpusie do prowadzenia po stole. Szlifierka w/w nie nadaje się do robienia formatek. Jak niby zrobisz łuki wklęsłe??? Chyba, że ja już się całkowicie pogubiłem czego szukasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 co do gubosci taśmy ja mam w mojej Bandsage tasme o grubosci 0,6mm i bezproblemowo wycina nawet rozmiar smuzaka (wyrabia sie na zakretach) wiadomo ze kupujac mini tasmowke np. proxxona cięcie bedzie gładsze lecz na mojej maszynce (produkcja chyba 94r!) tne 4,5cm listewki a potem zmniejszam obroty i wycinam korpus. Wszystko zalezy od sprzetu i wprawy. Wiem jedynie ze moja tasmowka nie nadaje sie do balsy bo drewno jest "postrzępione". Do balsy nadaja sie jedynie mini narzedzia precyzyjne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Szerokość taśmy nie grubość ma znaczenie.Wspominany Proxxon ma taśmę o szerokości 4mm. Jeżeli zatem, będziemy musieli poprowadzić ten brzeszczot w desce ażeby wyciąć przód woblera, to minimalny łuk musi być taki, ażeby taśma "wyrobiła na zakręcie".Z mojej strony EOT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dzięki Koledzy! Krzychun, teraz już wszystko kumam. Wyrzynarka i koniec kropka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Klenie, lipienie, okonie, szczupaki, uklejki, minogi, cierniki, pstrągi, strzeble.Uff, jeszcze tylko pomalować! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi