Skocz do zawartości

Woblery TG

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę. Na codzień inaczej obrabiam kształtki, ale skoro zastanawiasz się nad wycinaniem kształtek, to specjalnie dla Ciebie. Pewnie gdybym tak zawsze robił, to czas skróciłby się o połowę.
Wobler 6cm. kształtka pod głowacza.

https://www.youtube.com/watch?v=zoNEeNoEYxw

Edytowane przez obcy91
  • Like 1

Dzięki za film, Marek! Tak dokładnie też będę robił. Wczoraj właśnie zakupiłem taśmówkę i jestem wniebowzięty. :wub: Tnie czterocentymetrowe deski lipowe jak masło. Z jednego obrysu mam trzy woblery po przecięciu na plasterki. Taśma trochę szeroka, ale daje radę. Z czasem kupię sobie cieńszą. Potem lekki szlif, tak jak Ty to robisz, na szlifierce i gitara.

Jak do tej pory robiłem w godzinę w pocie czoła 20 kształtek, tak teraz ze 100 zrobię bez stresu i bolących rąk.

Edytowane przez Woblery TG
  • Like 2

Miałem wyrzynarkę włosową i nie ma porównania do piły taśmowej...i nikt mi nie wmówi że włos lepszy.
Dodam jeszcze, że na taśmówce obrabiam deseczki 4-5cm. z dębu 150-200letniego. Trzeba jedynie odpowiednią piłkę zastosować oraz wyregulować obroty.

post-51148-0-73741400-1418743418_thumb.jpg

Edytowane przez obcy91

Proszę. Na codzień inaczej obrabiam kształtki, ale skoro zastanawiasz się nad wycinaniem kształtek, to specjalnie dla Ciebie. Pewnie gdybym tak zawsze robił, to czas skróciłby się o połowę.

Wobler 6cm. kształtka pod głowacza.

https://www.youtube.com/watch?v=zoNEeNoEYxw

Jeżeli taka - zgrubna -obróbka jest satysfakcjonująca, to zdecydowanie również polecam taśmową.

• Like 1

Bardzo ciekawy efekt :)

I tylko jedno pytanie mnie nurtuje - dlaczego nazwałeś go "Lipień"? Oczywiście mogłeś nazwać woblerka dowolnie, natomiast jeśli ze względu na podobieństwo do rzeczonego Lipienia, to muszę mieć dostęp do Twego ziela... ;)  :P  :D

• Like 2

Cholerka, zakropkowałem się prawie na śmierć w świętym przekonaniu lipieniowego stworzenia, a tu zakapior wyszedł. :(

Albo wieczerza była zbyt zakrapiana, albo muszę zakropić oczy w celu lepszego oglądu świata barw.

Prawdę mówiąc, podczas doboru barw byłem w kropce. :blink:

Czuję, że zaczynam tęsknić za kropasami.

Kropka.

Bardzo ciekawy efekt :)

I tylko jedno pytanie mnie nurtuje - dlaczego nazwałeś go "Lipień"? Oczywiście mogłeś nazwać woblerka dowolnie, natomiast jeśli ze względu na podobieństwo do rzeczonego Lipienia, to muszę mieć dostęp do Twego ziela... ;)  :P  :D

oj.... bo lezał kiedyś obok innego lipienia i tak mu zostalo ;)

• Like 2

Oj, przy minogach jeszcze sporo pracy z oczkami łączączymi segmenty. Czyszczenie ich - tego nie lubię :)

Z wielką przyjemnością patrzę na Twoje prace. Dopieszczone, wręcz wycyzelowane... I coraz więcej takich na forum. Niezaprzeczalny wpływ jerkbaita. Oraz talentu wielu Twórców... Tak sobie myślę, że fajnie, że mamy to miejsce B)

• Like 2