Skocz do zawartości

Serwisy stanów wód na wybranych rzekach w Polsce

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

Bez tej stronki nie wiedziałbym na jaką miejscówkę jechać na rybki :D

Dobrze też obserwować stan w dole rzeki.Idący przybór to czas żerowania ryb najadających się przed dużą wodą.

pozdro :D

maciejowaty - zgadza się - warto obserwować stan wody w dole rzeki - ja właśnie tak zrobiłem przed dużą wodą, która ostatnio przeszła Wisłą, łowiąc w niedzielę ładne bolki, szczupaka i klenia. Już w poniedziałek wszystko było zalane i nie dało się łowić. Właśnie dzięki tej stronce trafiłem na ostatni dzień, kiedy to stan wody był niski a żerowanie ryb było kapitalne. Dlatego wkleiłem link do tej stronki - uważam że jest potrzebny i praktyczny dla nas, wędkarzy. Pozdrawiam :mellow:

chyba się powinno obserwować poziom w górze rzeki aby być przed przyborem bo w dole to już po ptokach

heh ja łowię na Wiśle w Warszawie i raczej obserwuję jaka sytuacja jest w dole rzeki - jeśli idzie duża woda, lecę nad wodę - brania są kapitalne a ryby żerują aż miło patrzeć - sprawdzone :D

No to albo ja nie rozumiem, albo się nie rozumiemy, albo mylą się pojęcia... ;)

Chodzi o to, że łapiecie przez dużą wodą (zaraz przed przyborem), tak? Jeśłi tak to wtedy obserwujecie górne odcinki rzeki aby wiedzieć kiedy ten przbór będzie. Nie ważne czy mieszkasz w Krakowie, Warszawie, Toruniu itd. Wszystko co jest pod prąd od Ciebie jest w górze rzeki i odwrotnie (to co z prądem jest w dole rzeki).

Chyba że łapiecie po dużej wodzie to jest tak jak ty piszesz.

• 12 lat później...

Witam. Mam pytanie, czy ma ktoś z kolegów wiedzę dlaczego na stronie http://instytutmeteo.pl/aktualne-stany-rzek-w-polsce nie wyświetla a przynajmniej u mnie wartości poziomu wody dla rzek? Kiedy działało było idealnie, co godzinę świeże dane, można było przewidzieć kiedy wysoka woda do mnie dojdzie. Na pogodynce tez niby pokazuje, ale u mnie np. aktualizuje się raz dziennie, wodowskaz wyżej co godzinę. Kwestia pewnie czujnika, u mnie pewnie UM nie stać i obserwator tylko sprawdza . Z tego co wyśledziłem w postach większość osób korzysta z pogodynki, nie natrafiłem na użytkowników preferowanej przeze mnie strony.

Owszem,ale odnosząc to do mojego podwórka, jezeli będzie Ci się chciało popatrz z kiedy jest poziom wody w Jarosławiu na Sanie. Jeżeli uwierzysz na słowo to juz mówię: z godz. 6:00, natomiast w Przemyślu z 19:50. Na stronie podanej przeze mnie wcześniej wszystko było z godziny na godzinę i wszędzie. Pogodynka owszem jest pomocna, ale u mnie pokazuje co 24godz, sporo przez taki czas może się wydarzyć.

Witam. Mam pytanie, czy ma ktoś z kolegów wiedzę dlaczego na stronie http://instytutmeteo.pl/aktualne-stany-rzek-w-polsce nie wyświetla a przynajmniej u mnie wartości poziomu wody dla rzek? Kiedy działało było idealnie, co godzinę świeże dane, można było przewidzieć kiedy wysoka woda do mnie dojdzie. Na pogodynce tez niby pokazuje, ale u mnie np. aktualizuje się raz dziennie, wodowskaz wyżej co godzinę. Kwestia pewnie czujnika, u mnie pewnie UM nie stać i obserwator tylko sprawdza . Z tego co wyśledziłem w postach większość osób korzysta z pogodynki, nie natrafiłem na użytkowników preferowanej przeze mnie strony.

No już od kilku tygodni nie ma oodanycj wskazań. Kiedyś już też tak było, a później znów zaczęli informować. Dla mnie to główna strona, gdzie sprawdzałem poziom Nysy Łużyckiej czy Kwisy.

Gość szkutnik

Na tej stronie (www.imgw.pl) jest jeszcze mapa stanu rzek, zawiera informacje obszerniejsze nieco niż te stany wody, o prognozie nie wspomnę, choć na onecie prognoza jest precyzyjniejsza.

pozdr

k wasik

ciekawe skąd na onecie mają lepszą prognozę niż IMGW.

pogodynki już nie ma teraz jest https://meteo.imgw.pl/

a tutaj podstrona hydro https://hydro.imgw.pl/#map/19.5,51.5,7,true,true,0

Edytowane przez szkutnik
  • Like 1