wolek141 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witam mam problem gdyz jestem nad woda i jest chlodniej cos pod 5 Stopni na + To gdy zarzucam chcem zbic kablak zbija sie do Polowy i to bardzo powoli a reszte musze dobijac reka rozebralem go w tym miejscu sprezyna jest okej dzieje sie tylko tak na dworze w zimniejsze dni w domu na sucho okey ;/ czy da cos Wd 40 gdy go tam troszke do srodka dam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Jak chcesz zniszczyć kołowrotek to tak, WD 40 nadaje się do tego bardzo dobrze . Myślę, że wyczyszczenie i przesmarowanie rzadkim smarem lub oliwką załatwi Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Witam mam problem gdyz jestem nad woda i jest chlodniej cos pod 5 Stopni na + To gdy zarzucam chcem zbic kablak zbija sie do Polowy i to bardzo powoli a reszte musze dobijac reka rozebralem go w tym miejscu sprezyna jest okej dzieje sie tylko tak na dworze w zimniejsze dni w domu na sucho okey ;/ czy da cos Wd 40 gdy go tam troszke do srodka dam ?Rozebrać, wyczyścić sprawdzić czy kabłąk nie jest przegięty w którąś stronę(może sprężynować na lewą czy prawą stronę i nie będzie chciał zbijać)jak przegięty to go naprostować lekko.Dobra rada ode mnie, staraj się to robić ręką a nie korbą, zalecam że dłużej posłuży kołowrotek, chyba że chcesz zmienić na nowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Witam mam problem gdyz jestem nad woda i jest chlodniej cos pod 5 Stopni na + To gdy zarzucam chcem zbic kablak zbija sie do Polowy i to bardzo powoli a reszte musze dobijac reka rozebralem go w tym miejscu sprezyna jest okej dzieje sie tylko tak na dworze w zimniejsze dni w domu na sucho okey ;/ czy da cos Wd 40 gdy go tam troszke do srodka dam ?WD 40, jak już słusznie zauważył @Jacek_bp, służy do czyszczenia, a nie smarowania i wpuszczanie go do środka kołowrotka wydajnie pomaga w niszczeniu mechanizmów.Jeśli kabłąk nie zbija w niskiej temperaturze, to powodów może być kilka - przede wszystkim ramiona i sprężyna mogą być usmarowane grubym mazidłem, które gęstnieje i blokuje kabłąk. Druga sprawa, to fakt, że pod wpływem zimna może nieco zmieniać się praca sprężyny i materiałów, z których wykonane są ramiona kabłąka. W pierwszym przypadku rozkręcenie, umycie i nasmarowanie rzadszym smarem powinno pomóc. W drugim zdziałać się za dużo niestety nie da... No i polecam używanie kropek i przecinków - pomaga w zrozumieniu przekazu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolek141 Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Juz udalo mi sie dotrzec to sedna sprawy , powodem byla za mocno dokrecona śrubka ktora trzyma kabłąk tam gdzie jest sprezyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 To znaczy, że masz lekko przekrzywiony kabłąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Juz udalo mi sie dotrzec to sedna sprawy , powodem byla za mocno dokrecona śrubka ktora trzyma kabłąk tam gdzie jest sprezynaPan się tak nie ciesz tylko szukaj dalej. Śrubki muszą być przykręcone na max (oczywiście z wyczuciem), a kabłąk musi chodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Bo inaczej ta słabo dokręcona śrubka może odlecieć podczas wedkownia. Tak przy okazji dobrze jest ją Loctitem zabezpieczyć przed odkręceniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi